V Haagu se začenja postopek proti Izraelu o delovanju na zasedenih ozemljih

ICJ je za mnenje o delovanju Izraela na Zahodnem bregu, v Gazi in vzhodnem Jeruzalemu zaprosila generalna skupščina ZN. Udeleženka postopka je tudi Slovenija.
Fotografija: Na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, Izrael ohranja vojaško prisotnost, število judovskih naseljencev je naraslo na 700.000. FOTO: Raneen Sawafta/Reuters
Odpri galerijo
Na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, Izrael ohranja vojaško prisotnost, število judovskih naseljencev je naraslo na 700.000. FOTO: Raneen Sawafta/Reuters

Pred meddržavnim sodiščem v Haagu (ICJ) se danes začenja postopek o očitanem spornem delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih. Gre za postopek, ki ga je sprožila generalna skupščina Združenih narodov na podlagi resolucije iz decembra 2022, že pred aktualno izraelsko ofenzivo v Gazi. Med udeleženkami postopka je tudi Slovenija, ki bo stališče predstavila v petek.

Generalna skupščina ZN je sodišče zaprosila za svetovalno mnenje o posledicah delovanja Izraela na človekove pravice na palestinskih ozemljih v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, ter o očitani kršitvi pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe od leta 1967.

Med 52 državami in tremi mednarodnimi organizacijami, ki so udeleženke postopka, je tudi Slovenija, ki bo svoja stališča predstavila v petek. Vlada je odločitev o sodelovanju v postopku sprejela 11. januarja letos.

Kot je takrat pojasnila zunanja ministrica Tanja Fajon, »gre za izjemno širok spekter očitanih kršitev, ki se že desetletja izvajajo v tej regiji in katerih zelo grozljive posledice so vidne tudi danes«.

image_alt
Zapis Tanje Fajon: Najbolj svét je mir

Izrael palestinska ozemlja okupira od leta 1967. Vojska se je leta 2005 sicer umaknila iz Gaze, ob tem so izpraznili nezakonite judovske naselbine. Do aktualne kopenske ofenzive, v kateri je bilo ubitih ali ranjenih skoraj 100.000 Palestincev, je Izrael sicer ohranjal blokado nad Gazo, tam pa redno izvajal napade. Na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, Izrael medtem ohranja vojaško prisotnost, število tamkajšnjih naseljencev pa je naraslo na 700.000, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Postopek ni povezan s tožbo Južne Afrike, ki Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju genocida v Gazi. ICJ je januarja v tej tožbi sprejel pravno zavezujoče nujne izredne ukrepe ter Izraelu odredil, naj prepreči genocid in kaznuje spodbujanje h genocidu, zagotovi dostop humanitarne pomoči prebivalcem Gaze in ohrani dokaze o vojaški operaciji v palestinski enklavi. Slovenija se temu postopku za zdaj ni pridružila.

Izrael napovedal datum ofenzive na Rafo

Če Hamas do 10. marca ne bo osvobodil vseh talcev, se bo začela ofenziva na Rafo na jugu Gaze, je v nedeljo izjavil član izraelskega vojnega kabineta Beni Ganc. »Če do ramadana naših talcev ne bo doma, se bodo boji nadaljevali povsod, tudi na območju Rafe,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij opozoril Ganc.

Prostovoljci v Rafi razdeljujejo hrano. Po več kot štirih mesecih spopadov prebivalce Gaze ogroža lakota. FOTO: Said Khatib/AFP
Prostovoljci v Rafi razdeljujejo hrano. Po več kot štirih mesecih spopadov prebivalce Gaze ogroža lakota. FOTO: Said Khatib/AFP

To je prvič, da je Izrael napovedal, kdaj naj bi se začela napovedana ofenziva na mesto, kamor se je pred nasiljem zateklo približno 1,5 milijona Palestincev, poroča BBC.

Ganc je dodal, da bo Izrael pred tem v dialogu z ZDA in Egiptom tamkajšnjim civilistom omogočil evakuacijo. Izrael bo v dialogu z ameriškimi in egiptovskimi partnerji omogočil evakuacijo civilistov, da bi čim bolj zmanjšal število civilnih žrtev, je dejal nekdanji izraelski obrambni minister.

Med napadom na Izrael 7. oktobra lani so pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas ubili več kot 1160 ljudi, okoli 250  pa so jih ugrabili in odpeljali v Gazo, kjer je po podatkih Izraela še vedno 130 talcev, poroča AFP. Po podatkih Hamasovega ministrstva za zdravje je v izraelski ofenzivi na območju Gaze umrlo več kot 28.900 ljudi, od tega velika večina civilistov.

image_alt
Ljudje v Rafi se vsak večer poslovijo drug od drugega

V svetu se medtem vse bolj krepijo opozorila pred ofenzivo na Rafo. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v nedeljo opozorila, da ji ni bilo dovoljeno vstopiti v bolnišnico Naser v Han Junisu, ki je po četrtkovem vdoru izraelske vojske prenehala delovati. Izraelska vojska je vdrla v bolnišnico, ker naj bi se v njej skrivali borci Hamasa. Domnevajo, da so tam tudi talci, ki jih je Hamas zajel v oktobrskem napadu na Izrael.

Preberite še:

Komentarji: