Število ubitih v Gazi preseglo 15.200, prispela je nova humanitarna pomoč

V 56 dneh operacij izraelskih letalskih, kopenskih in pomorskih sil je bilo v Gazi ubitih 15.207 ljudi, ranjenih je več kot 40.000.
Fotografija: Današnji posnetek izraelskih napadov na objekte v Gazi. FOTO: John Macdougall/AFP
Odpri galerijo
Današnji posnetek izraelskih napadov na objekte v Gazi. FOTO: John Macdougall/AFP

Število ubitih med izraelsko ofenzivo v Gazi še naprej narašča in je preseglo 15.200, je danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Po sedemdnevnem premirju izraelske sile danes nadaljujejo napade vzdolž oblegane enklave, kamor so po petkovem premoru vstopili tovornjaki z novo humanitarno pomočjo.

image_alt
Izteku premirja sledilo silovito bombardiranje

V 56 dneh operacij izraelskih letalskih, kopenskih in pomorskih sil je bilo v Gazi ubitih 15.207 ljudi, ranjenih je več kot 40.000, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Po izteku dogovora o prekinitvi ognja v petek v Gazo iz Egipta ni prispela humanitarna pomoč. Mesto Rafa, kjer je edini odprti mejni prehod, je bilo v petek tudi tarča izraelskega letalstva.

Kot poroča britanski BBC, pa je v enklavo danes vendarle prispelo okoli 50 tovornjakov s pomočjo. Predstavnik Mednarodnega odbora Rdečega križa, zadolžen za Gazo, Pascal Hundt je sicer povedal, da trenutne razmere ne dovoljujejo ustreznega humanitarnega odziva.

Izrael naj bi se pripravljal na novo večjo kopensko operacijo, podobno tisti na severu palestinske enklave. FOTO: Reuters
Izrael naj bi se pripravljal na novo večjo kopensko operacijo, podobno tisti na severu palestinske enklave. FOTO: Reuters

Izrael odpoklical pogajalce iz Dohe

Izrael je iz Katarja danes odpoklical pogajalsko ekipo obveščevalne službe Mosad. V izjavi za javnost urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so kot razlog za to odločitev navedli zastoj v pogajanjih o ponovni vzpostavitvi premirja v Gazi. Da so pogovori zastali, je za britanski BBC potrdil tudi neimenovani palestinski uradnik.

Netanjahujev urad obtožuje palestinsko gibanje Hamas, da ni izpolnilo dogovorov o izpustitvi vseh žensk in otrok, ki so jih zajeli med vdorom na izraelsko ozemlje 7. oktobra.

Neimenovani palestinski uradnik je za BBC povedal, da trenutno ne potekajo pogovori v smeri obnovitve premirja. Zaradi tega naj bi se s pogajanj umaknila tudi delegacija Hamasa.

Izrael krepi pritisk na jug Gaze

Izrael je ponoči okrepil napade na jugu Gaze, kjer so njegove sile ciljale tarče okoli mesta Han Junis. Po navedbah medijev so na tem območju potekali tudi spopadi, Izrael pa naj bi se pripravljal na novo večjo kopensko operacijo, podobno tisti na severu palestinske enklave. Od petka zjutraj je bilo v Gazi ubitih najmanj 240 ljudi.

Časnik Times of Israel je poročal o obsežnih izraelskih kopenskih operacijah na jugu enklave, kjer so izraelske sile že v petek z letaki pozivale civiliste k umiku v Rafo ob meji z Egiptom.

V Han Junis se je od začetka izraelskega obleganja Gaze sicer zateklo veliko civilistov s severa enklave, kmalu po izteku dogovora o prekinitvi dogovora pa so izraelska letala v petek zadela tudi tarče v mestu Rafa.

Izraelska vojska je sporočila, da cilja pripadnike palestinskega gibanja Hamas in drugih terorističnih skupin, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Od skupno 400 tarč so jih izraelska letala 50 zadela na širšem območju Han Junisa, so sporočili iz izraelske vojske.

Dopisnik katarske Al Jazeere je z območja poročal o številnih uničenih hišah, zaporedje izraelskih napadov pa naj bi sledilo vzorcu s severa enklave in nakazovalo na priprave za večjo kopensko ofenzivo.

Od petka zjutraj so v enklavi poleg 240 ubitih našteli še najmanj 650 ranjenih, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Po večurnem zatišju so se zjutraj v več izraelskih krajih blizu Gaze znova oglasile sirene, ki so svarile pred nevarnostjo raketnega napada.

Prekinitev ognja, za katero sta se dogovorila Izrael in Hamas in je veljala od prejšnjega petka, se je po dveh podaljšanjih iztekla v petek ob 7. uri po lokalnem času.

Preberite še:

Komentarji: