Izrael sprejel sporni zakon o nacionalni državi Judov

Za zakon je glasovalo 62 poslancev, 55 jih je bilo proti. Zakon bo še posebno diskriminatoren do Arabcev.
Fotografija: Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sprejem zakona že označil za »ključni trenutek« v zgodovini sionizma in izraelske države. FOTO: AP
Odpri galerijo
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sprejem zakona že označil za »ključni trenutek« v zgodovini sionizma in izraelske države. FOTO: AP

Tel Aviv - Izraelski parlament je danes sprejel novi zakon, ki državo opredeljuje kot nacionalno državo judovskega naroda. Zakon vključuje tudi sporni člen, ki bi lahko tlakoval pot, da Izrael postane država z zgolj judovskimi skupnostmi. Za zakon je glasovalo 62 poslancev, 55 jih je bilo proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sprejem zakona že označil za »ključni trenutek« v zgodovini sionizma in izraelske države. Arabski poslanci na drugi strani so proti zakonu protestirali. Arabski poslanec Ahmed Tibi ga je označil za rasističnega in opozoril, da bo prinesel »smrt demokraciji« v Izraelu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


 

Uradni jezik poslej samo hebrejščina


Zakon Izrael opredeljuje kot nacionalno državo judovskega naroda. Predvideva tudi, da bo uradni jezik poslej samo hebrejščina in ne več tudi arabščina. Krepi tudi status Jeruzalema kot izraelske prestolnice. Eden od spornih členov je bil prvotno tudi tisti, ki je omogočal izključno ureditev judovskih naselij, a so na koncu sprejeli različico, v kateri je zapisano, da je za državo razvoj judovskih skupnosti nacionalnega pomena in bo podpirala njihovo gradnjo.

Komentarji: