Iran izstrelil prek 200 dronov in raket, v Izraelu zatulile sirene

Iran je proti Izraelu poslal oborožena brezpilotna letala. Poročajo o resni poškodbi najpomembnejše letalske baze v regiji Negev na jugu Izraela.
Fotografija: Takšne prizore so na nočnem nebu spremljali v Jeruzalemu. FOTO: AFPTV/AFP
Odpri galerijo
Takšne prizore so na nočnem nebu spremljali v Jeruzalemu. FOTO: AFPTV/AFP

Iran je v soboto ponoči sprožil operacijo Prava obljuba, v kateri je kot odgovor na izraelsko uničenje konzulata v Damasku 1. aprila nad Izrael poslal več kot sto dronov. Po navedbah iranske republikanske garde so izstrelili tudi balistične rakete, o čemer poroča tudi več ameriških medijev. Skupno naj bi Iran izstrelil okoli 200 dronov, balističnih raket in manevrirnih raket.

image_alt
Ustrahovanje z veliko vojno krade pozornost trpljenju v Gazi

Okrog druge ure zjutraj po krajevnem času so po Izraelu zatulile sirene zaradi zračnega napada, agencije pa poročajo o eksplozijah na nebu. Uradna iranska tiskovna agencija Irna je poročala o resni poškodbi najpomembnejše letalske baze v regiji Negev na jugu Izraela.

Gre za prvi napad na Izrael neposredno z ozemlja Irana. Doslej so Izrael napadli iranski zavezniki v regiji, libanonski Hezbolah in jemenski Hutijevci. Hezbolah je z raketami obstreljeval Golansko planoto, hutijevci pa so proti Izraelu izstrelili več dronov.

Izraelski protiraketni sistem je uniči številna iranska brezpilotna letala. FOTO: Amir Cohen/Reuters
Izraelski protiraketni sistem je uniči številna iranska brezpilotna letala. FOTO: Amir Cohen/Reuters

»Vojaški ukrep Irana je bil odgovor na agresijo sionističnega režima na naše diplomatske prostore v Damasku. Zadeva se lahko šteje za zaključeno. Če bo izraelski režim storil še en tak korak, bo iranski odgovor bistveno ostrejši,« je na družbenem omrežju X objavila iranska misija pri ZN v New Yorku.

Najbolj nemočni so spet ljudje v Palestini. Izraelska eskalacija odnosov z Iranom preusmerja pozornost od uničenja v Gazi, prebivalci na Zahodnem bregu pa nemočno gledajo, kako čez njihovo ozemlje letijo droni in upajo, da ne bo padlo kaj tudi na njih.

Prestrašeni so tudi ljudje na Zahodnem bregu. FOTO: AFPTV/AFP
Prestrašeni so tudi ljudje na Zahodnem bregu. FOTO: AFPTV/AFP

Napad so potrdili tudi v Beli hiši

»Predsednik Joe Biden se sproti seznanja s položajem in se bo srečal s svojo ekipo za nacionalno varnost. Ekipa je v stalnem stiku z izraelskimi uradniki, pa tudi s partnerji in zavezniki. Ta napad se bo predvidoma odvijal več ur. Predsednik je bil jasen, da je naša podpora Izraelu trdna. ZDA bodo stale ob strani Izraelcem in jih bodo podpirale v obrambi pred grožnjami iz Irana,« je sporočila tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson.

Izraelski mediji poročajo, da je vojska k umiku na varno posebej pozvala prebivalce južnega mesta Eilat, kjer je mornariško oporišče. Enako naj bi veljalo za območje severnega dela Golanske planote in mesta Dimona, ki je blizu jedrskega reaktorja in zračnega oporišča izraelske vojske.

Iranska revolucionarna garda je medtem sporočila, da bo imela vsaka ameriška podpora ali sodelovanje pri škodovanju iranskim interesom odločne in obžalovanja vredne posledice za ZDA.

image_alt
Izrael se pripravlja na napad Irana v prihodnjih 24 do 48 urah

Kaj bo zdaj storil Izrael?

»Naši obrambni sistemi so pripravljeni za katerikoli scenarij, tako obrambni kot napadalni,« je dejal Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
»Naši obrambni sistemi so pripravljeni za katerikoli scenarij, tako obrambni kot napadalni,« je dejal Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pred uradno potrditvijo napada povedal, da je Izrael pripravljen na neposreden napad iz Irana. Izraelski premier je med drugim izrekel hvaležnost za ameriško, britansko in francosko podporo ter podporo številnih drugih držav, ki jih ni navedel.

Netanjahu o morebitnih povračilnih ukrepih na iranski napad doslej še ni spregovoril. Po poročanju izraelske televizije in izraelskega časnika Haaretz pa je mogoče pričakovati precejšen izraelski odziv na iranski napad, navaja dpa. Netanjahu naj bi se z najožjim krogom ministrov posvetoval o nadaljnjih ukrepih, še poroča dpa, ki se sklicuje na omenjena vira.

»Naši obrambni sistemi so pripravljeni za katerikoli scenarij, tako obrambni kot napadalni,« je dejal Netanjahu za izraelsko televizijo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zasegli ladjo, povezano z Izraelom

Agencija britanske pomorske trgovinske družbe je sicer sporočila, da so pred obalo Združenih arabskih emiratov »regionalne oblasti« zasegle ladjo. Iranski državni mediji so nato poročali, da je iranska revolucionarna garda v Perzijskem zalivu zasegla plovilo, povezano z Izraelom. Izrael je v odzivu pozval EU, naj razglasi iransko gardo za teroristično organizacijo.

»Kontejnersko ladjo, imenovano MCS Aries, so zasegle pomorske posebne enote« med »operacijo, izvedeno s helikopterjem v bližini Hormuške ožine«, pa je navedla iranska tiskovna agencija Irna. Po njenih navedbah ladja pluje pod portugalsko zastavo in jo upravlja izraelsko podjetje Zodiac, »usmerjena pa je bila proti teritorialnim vodam« Irana.

Ameriški predsednik Joe Biden se je zaradi nove zaostritve na Bližnjem vzhodu po poročanju medijev predčasno vrnil v Belo hišo. FOTO: Brendan Smialowski/Afp
Ameriški predsednik Joe Biden se je zaradi nove zaostritve na Bližnjem vzhodu po poročanju medijev predčasno vrnil v Belo hišo. FOTO: Brendan Smialowski/Afp

Biden se je predčasno vrnil v Washington

Ameriški predsednik je zaradi novih zaostritev skrajšal obisk v Delawaru in se vrnil v Washington na nujne posvete o dogajanju na Bližnjem vzhodu, so sporočili iz Bele hiše. Obenem so pozvali Iran, ki je danes v Perzijskem zalivu zasegel tujo ladjo, naj jo nemudoma izpusti skupaj s posadko, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednik se popoldne vrača v Belo hišo, da bi se posvetoval s svojo ekipo za nacionalno varnost o dogodkih na Bližnjem vzhodu, so sporočili iz Bele hiše.

Preberite še:

Komentarji: