Janša in Simoniti vendarle na razpravi o razmerah v Sloveniji

Nastopila bosta pred posebno skupino evropskega parlamenta za spremljanje demokracije, vladavine prava in temeljnih svoboščin.
Fotografija: Predsednik vlade Janez Janša se bo poleg kulturnega ministra Simonitija v petek udeležil razprave o Sloveniji v okviru skupine evropskega parlamenta. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Predsednik vlade Janez Janša se bo poleg kulturnega ministra Simonitija v petek udeležil razprave o Sloveniji v okviru skupine evropskega parlamenta. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Premier Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti bosta jutri, sicer virtualno, a vendarle nastopila pred posebno skupino evropskega parlamenta za spremljanje demokracije, vladavine prava in temeljnih svoboščin, kjer bodo znova obravnavali Slovenijo.

Skupina evropskega parlamenta bo po prvem srečanju, ki je potekalo 5. marca, nadaljevala razpravo o položaju medijev v Sloveniji. Delovna skupina, ki deluje v okviru odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, v državah članicah EU pozorno spremlja položaj glede spoštovanja vrednot EU, zlasti v kontekstu nujnih ukrepov v boju s pandemijo covida-19. 



Nastopili naj bi glavna urednica STA Barbara Štrukelj, generalni direktor RTVS Igor Kadunc, strokovnjaka Borut Rončevič in Nataša Pirc Musar ter Igor Pirkovič iz Združenja novinarjev in publicistov. V drugem panelu naj bi nastopila vrhovna državna tožilka Mirjam Kline in varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Predsednik vlade je zahteval zaslišanje z njegovo fizično navzočnostjo v evropskem parlamentu, iz pisarne Sophie in 't Veld pa so glede Janševe odpovedi nastopa pred dvema dnevoma sporočili, da se člani odbora med zdravstveno krizo strinjajo z virtualnim srečanjem.

Preberite še:

Komentarji: