Po bogoslužju v Windsorju so kraljico pokopali v zasebnem krogu

Kraljica je bila pokopana v družinskem krogu brez prisotnosti medijev.
Fotografija: FOTO: Danny Lawson/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Danny Lawson/Reuters

22.45 Kraljico so pokopali

Kraljico Elizabeto II. so pokopali in leži poleg svojega pokojnega moža, vojvode Edinburškega, v spominski kapeli svetega Jurija na gradu Windsor, so zapisali na uradni spletni strani kraljeve družine. Pogreb je v spominski kapeli na windsorskem gradu potekal v ožjem družinskem krogu.

17.55 Konec pogrebne slovesnosti v Windsorju

Pogrebna slovesnost je zaključena. Kraljico Elizabeto II. bodo v najožjem krogu kasneje pokopali v spominski kapeli Jurija VI. 

17.40 Umik regalij

Iz kraljičine krste so med obredom umaknili tri regalije – krono, kraljevo jabolko in žezlo – ter jih položili na oltar. 

17.30 Prve besede windsorskega dekana Davida Connerja

»Tukaj, v kapeli svetega Jurija, kjer je tako pogosto molila, se moramo spomniti na nekoga, čigar preprosta, a globoka krščanska vera je obrodila toliko sadov, sadov v življenju neutrudnega služenja narodu, Commonwealthu in širšemu svetu,« je na začetku bogoslužja dejal windsorski dekan David Conner.

FOTO: Paul Childs/Reuters
FOTO: Paul Childs/Reuters

17.20 Začetek bogoslužja

Kraljičino krsto so položili na katafalk v kapeli svetega Jurija. Nekaj minut kasneje, kot je bilo predvideno, se začenja bogoslužje, ki bo v večini sledilo željam pokojne kraljice in ga bo vodil windsorski dekan David Conner. V tej kapeli je aprila lani potekala tudi pogrebna slovesnost za kraljičinim soprogom princem Filipom.

16.58 Sprevod je prišel do gradu

Mrliški avto s krsto je prišel do gradu. Sprevodu so se zdaj pridružili tudi Karel III. in drugi člani kraljeve družine. Nosilci bodo čez nekaj minut krsto iz pogrebnega avtomobila odnesli v kapelo svetega Jurija, kjer se bo začelo bogoslužje.

FOTO: Peter Nicholls/Reuters
FOTO: Peter Nicholls/Reuters

16.55 Kraljičine živali

Na gradu Windsor je tudi kraljičin najljubši konj – Emma, je poročal The Guardian. Prav tako so fotografski objektivi ujeli njene corgije.

16.50 Manjše in intimnejše bogoslužje

Na pogrebni slovesnosti v kapeli svetega Jurija bo okoli 800 gostov, s čimer bo bogoslužje manjše in intimnejše od pogrebne slovesnosti v Westminstrski opatiji danes zjutraj.

16.35 Gostje prihajajo v kapelo 

Medtem ko se sprevod bliža gradu, v kapelo svetega Jurija, kjer bo obred, prihajajo še zadnji gostje. 

16.10 Krsta prispela v Windsor

Konvoj s krsto kraljice Elizabete II. je prispel v Windsor. Sledi pogrebni sprevod do gradu, kjer bo potekala še zadnja slovesnost, preden bodo monarhinjo v zasebnem krogu pokopali. Pred gradom se je zbrala množica ljudi.

FOTO: Lee Smith/Reuters
FOTO: Lee Smith/Reuters

15.00 »Pokop države, ki je nekoč bila, a je ni več«

»S pokopom svoje najdlje vladajoče monarhinje bo Združeno kraljestvo pokopalo tudi del sebe: državo, ki je nekoč bila, a je ni več,« je v prispevku za revijo The Atlantic zapisal Tom McTague. Današnja slovesnost, kakor je razmišljal, ne pomeni le konca vladavine, temveč tudi konec obdobja, težko si je po njegovem predstavljati, da bo britanska prestolnica spet kdaj doživela takšno srečanje svetovnih voditeljev. 

S to mislijo tudi zaključujemo prvi del današnjega prenosa.

The hears transporting the coffin of Britain's Queen Elizabeth drives along Albert Road on the day of her state funeral and burial, in Windsor, Britain, September 19, 2022. REUTERS/Molly Darlington/Pool Foto Molly Darlington Reuters
The hears transporting the coffin of Britain's Queen Elizabeth drives along Albert Road on the day of her state funeral and burial, in Windsor, Britain, September 19, 2022. REUTERS/Molly Darlington/Pool Foto Molly Darlington Reuters

14.41 Mrliški avtomobil s krsto krenil proti Windsorju

Ob zvokih britanske himne je mrliški avtomobil s krsto kraljice Elizabete II. krenil proti gradu Windsor. Tja naj bi prispel nekaj minut po 16. uri po našem času. Pogrebna slovesnost z 800 povabljenimi se bo začela ob 17. uri, ob 20. 30 pa bo sledil še pokop v zasebnem krogu.

14.30 Krsta prispela do Wellingtonovega slavoloka

Kraljičina krsta je v sprevodu, ki je na ulice Londona pritegnil nepregledne množice, prispela do Wellingtonovega slavoloka, od koder jo bodo z mrliškim avtomobilom odpeljali v Windsor. Kakor je brati v britanskih medijih, je bil slavolok prvotni vhod v Buckinghamsko palačo, kasneje pa je postal obeležje v spomin na Wellingtonovo zmago nad Napoleonom.

V Londonu se zbira množica, veliko jih je v šotorih na ulicah prenočevalo že včeraj. FOTO: AFP
V Londonu se zbira množica, veliko jih je v šotorih na ulicah prenočevalo že včeraj. FOTO: AFP

14.15 Skoraj dve tretjini Britancev meni, da bo Karel III. dobro opravljal svoje delo

63 odstotkov Britancev meni, da bo Karel III. dobro opravljal svojo kraljevo funkcijo, 15 odstotkov pa je prepričanih v nasprotno, je pokazala raziskava, ki jo je pred dnevi opravil YouGov. To je za novega monarha občutno izboljšanje. Maja so bili, kakor so zapisali v analizi rezultatov, Britanci razdeljeni (32 odstotkov proti 32 odstotkov) glede vprašanja, ali bo takratni princ dober kralj ali ne.

14.01 Mitja Meršol: Elizabeta II. ni vladala, pač pa je odlično kraljevala

»(Elizabeta II.) ni vladala, odlično je kraljevala in bila simbol stabilnosti. V okviru ustavne monarhije je združevala in povezovala britanske podanike in 54-člansko Skupnost narodov. V tem slogu je prebrodila kritična stanja doma in po svetu (od razkola imperija 70 kolonij do brexita) in uspelo ji je ohraniti večinsko zaupanje ljudi v monarhijo,« je Simoni Bandur v intervjuju povedal nekdanji Delov dopisnik iz Londona in urednik Mitja Meršol.

image_alt
Ni vladala, pač pa je odlično kraljevala

13.50 Sinovo posvetilo

Na krsti Elizabete II. je poleg cvetja tudi posvetilo kraljičinega prvorojenca in kralja Karla III., na katerem piše: »V ljubeč in predan spomin. Charles R.«

13.45 Še zadnjič mimo Buckinghamske palače

Zaposleni v Buckinghamski palači, kuharji, policisti in drugi, so se postavili v vrsto pred kraljičino osrednjo rezidenco, da bi se poklonili kraljici, je poročal The Guardian. Procesija bo šla mimo palače okoli 14. ure po našem času.

FOTO: Stephane De Sakutin/Afp
FOTO: Stephane De Sakutin/Afp

13.39 Pogreb, kot ga ni bilo že vsaj 70 let

Državnega pogreba takšnega obsega v Združenem kraljestvu po poročanju BBC ni bilo že od leta 1952, ko se je država poslovila od kralja Jurija VI. Na zadnji slovesnosti  po poročanju britanskega javnega servisa sodeluje več kot 3000 pripadnikov vojske in civilnih organizacij.

FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters

13.30 Tisoči se poslavljajo od kraljice

Kraljičini krsti na procesiji, ki je sestavljena iz več skupin, v središču Londona med drugim sledijo kralj Karel III., valižanski princ, vojvoda Susseški in vojvoda Yorški. V britanski prestolnici se je zbrala nepregledna množica ljudi, ki se želi še zadnjič posloviti od kraljice Elizabete II. 

FOTO: Carl Court/AFP
FOTO: Carl Court/AFP

13.15 Procesija bo krenila proti Wellingtonovemu slavoloku

Kraljičino krsto so odnesli iz Westminstrske opatije, od koder bo procesija po središču Londona krenila proti Wellingtonovemu slavoloku. Ko je kraljeva straža prinesla krsto monarhinje, ki je Združenemu kraljestvu vladala dlje kot kdorkoli drug, se je izza oblakov pokazalo tudi sonce. 

Množice na ulicah Londona. FOTO: Justin Tallis/AFP
Množice na ulicah Londona. FOTO: Justin Tallis/AFP

13.02 Ob koncu še himna

Gostje v opatiji so vstali ob himni Bog, obvaruj kralja. Sledi žalostnika na dudah. 

12.58 Dve minuti tišine

Pogrebno bogoslužje se bliža koncu. Na vrsti sta dve minuti tišine – tako v opatiji kot na Otoku.

12.50 Poziv gostom

Med bogoslužjem, ki poteka v Westminstrski opatiji, so bili udeleženci pozvani, naj ne uporabljajo fotoaparatov in videokamer ter, seveda, da izklopijo svoje mobilne telefone.

12.40 Pridiga Canterburyjskega nadškofa

Canterburyjski nadškof je v pridigi dejal, da je bila kraljica »radoživa«, in da je žalost ob njeni smrti občutila tako njena družina kot tudi celoten narod in Commonwealth.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

12.35 Prva skupna fotografija po daljšem obdobju

Španski kralj Filip VI. in kraljica Letizia ter zaslužni kralj Juan Carlos I., ki se je pod težo korupcijskih in finančni afer umaknil v Abu Dabi, in kraljica Sofija spremljajo državni pogreb kraljice Elizabete II. v Westminstrski opatiji v isti vrsti. To je prvič, da jih je javno videti skupaj po januarju 2020 (povsem verjetno je to posledica protokola). Aktualni kralj Filip VI. in kraljica Letizia, ki sta, da bi pred dodatno erozijo zaupanja obvarovala špansko monarhijo, vzpostavila požarni zdi do Juana Carlosa I., sta se v nedeljo ob prihodu v London izogibala skupne fotografije. Pogrebno kapelo sta obiskala ločeno. 

image_alt
Kraljeva polemična vrnitev kot televizijski šov

Filip VI. in njegov oče sta se zagotovo, kakor je poročal El País, srečala na sprejemu, ki ga je v nedeljo v Buckinghamski palači priredil Karel III., vendar na dogodku ni bilo medijev.

12.25 Drugo berilo prebrala Liz Truss

Britanska premierka Liz Truss, ki ji je kraljica Elizabeta II. podelila mandat za sestavo vlada le dva dni pred svojo smrtjo na Škotskem, je prebrala drugo berilo na pogrebni slovesnosti. Prvega je prebrala Baronica Scotland, generalna sekretarka Commonwealtha.

12.20 Poklon kraljici v Sloveniji

Med pogrebnim bogoslužjem Elizabete II. (od 12. do 14. ure po slovenskem času) je pred predsedniško palačo v Ljubljani zastava spuščena na pol droga.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

12.10 Westminstrski dekan: »Z občudovanjem se spominjamo njenega čuta za dolžnost in predanost svojemu ljudstvu«

»S hvaležnostjo se spominjamo njene neomajne predanosti visokemu poslanstvu, ki ga je toliko let opravljala kot kraljica in voditeljica Commonwealtha,« je na začetku bogoslužja dejal westminstrski dekan David Hole. »Z občudovanjem se spominjamo njenega vseživljenjskega čuta za dolžnost in predanost svojemu ljudstvu. Z zahvalo častimo Boga za njen stalni zgled krščanske vere in predanosti.«

12.05 Krsta že v Westminstrski opatiji

Člani kraljičine straže so krsto prenesli v Westminstrsko opatijo, kjer se je Elizabeta II. leta 1947 poročila s princem Filipom in kjer so jo šest let kasneje, 2. junija 1953, tudi okronali. Začenja se pogrebno bogoslužje.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

11.50 Za krsto stopajo Karel III. in drugi člani kraljeve družine

Procesija bo predvidoma trajala 22 minut. Krsto bodo prepeljali do zahodnih vrat Westminstrske opatije, od koder jo bodo člani kraljičine straže prenesli v cerkev, kjer se bo ob 12.00 začela maša, ki jo bo vodil westminstrski dekan David Hole. Za krsto stopajo kralj Karel III., njegovi sorojenci, valižanski princ William in princ Harry, ki tako podoživljata zadnje slovo od pokojne matere princese Diane. 

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

11.45 Kraljičina krsta zapustila Westminstrsko dvorano

Kraljičino krsto so pravkar odnesli iz Westminstrske dvorane, kjer si ji je od srede priklonilo več sto tisoč ljudi. Zdaj jo bo na posebni kočiji 142 članov kraljeve mornarice ob spremljavi dud odpeljalo v Westminstrsko opatijo na pogrebno slovesnost.

11.34 Prihod nekdanjih britanskih predsednikov vlad

V opatijo so prišli tudi nekdanji britanski predsedniki vlad s svojimi partnerji: Boris in Carrie Johnson, Theresa in Philip May, David in Samantha Cameron, Gordon in Sarah Brown, Tony in Cherie Blair ter John in Norma Major. V času vladavine kraljice Elizabete II. se je sicer zvrstilo 15 predsednikov vlad. Prvi je bil Winston Churchill, ki se je rodil sto let (1874) pred Liz Truss, zadnjo premierko v času pokojne monarhinje. Liz Truss je prav tako že prispela v cerkev.

11.30 Podrobnosti današnje slovesnosti

Na twitterju britanske kraljeve družine je bil objavljen scenarij današnjega pogreba kraljica Elizabete II. v Westminstrski opatiji. V knjižici (povezava spodaj) so popisane skorajda vse podrobnosti zadnje slovesnosti.

11.20 96 udarcev zvona

Medtem ko se v Westminstrski opatiji zbirajo visoki gostje, prišel je tudi že francoski predsednik Emmanuel Macron, tamkajšnji zvon še naprej doni. Skupno bo zadonel 96-krat, za vsako leto kraljičinega življenja enkrat. 

11.08 Bidnova prispela v Westminstrsko opatijo

V Westminstrsko opatijo sta pravkar prišla tudi ameriški predsednik Joe Biden in prva dama Jill Biden. Kraljica Elizabeta II., ki je umrla v 96. letu starosti, se je srečala z vsemi ameriškimi predsedniki, od Dwighta Eisenhowerja naprej, razen z Lyndonom Johnsonom, ki v času svojega predsednikovanja ni obiskal Združenega kraljestva. Biden je bil 13. in zadnji predsednik ZDA, ki se je srečal s kraljico, katere vladavina je trajala sedem desetletij.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

11.00 Pogreb naj bi si ogledalo štiri milijarde ljudi

Današnji kraljičin pogreb bi lahko postal najbolj gledan svetovni prenos v zgodovini, saj naj bi si ga po nekaterih ocenah, ki so jih v zadnjih dneh navajali britanski mediji, ogledalo približno 4,1 milijarde ljudi. Prav tako so izjemen porast prodaje spominskih oziroma zgodovinskih izvodov, kakor je poročal The Guardian, zaznali izdajatelji časopisov.

10.37 Tretjina Britancev je kraljico vsaj enkrat v življenju osebno srečala

Združeno kraljestvo in svet se danes poslavljata od britanske monarhinje z najdaljšim stažem. Kraljica Elizabeta II. je v času svojega vladanja obiskala vse dele Otoka in Commonwealtha. Po poročanju spletišča Inews tretjina odraslih Britancev pravi, da so jo v svojem življenju vsaj enkrat osebno srečali ali videli. Njena prva mednarodna pot je bila leta 1952 v Kenijo, od koder se je vrnila kot kraljica, saj je vmes umrl njen oče, na zadnjo pot pa se je podala leta 2019, ko sta s princem Filipom obiskala Malto. 

image_alt
Tadej Rupel: Ključen je bil kraljičin občutek za človeka

10.20 Časovnica današnjega dne

9.00: Odprtje Westminstrske opatije za povabljene na pogrebno slovesnost
Gotska cerkev lahko sprejeme približno 2000 gostov, zaradi česar je bilo vabilo na pogreb za večino držav omejeno na enega voditelja. V Westminstrski opatiji bo danes okoli 500 visokih tujih gostov, s čimer bo zadnje slovo od Elizabete II. eden največjih državnih pogrebov v zgodovini.

11.30: Kraljičino krsto bodo s kočijo prepeljali v Westminstrsko opatije
Krsto bo iz Westminstrske dvorane do opatije na pogrebnem vozu prepeljalo 142 članov kraljeve mornarice. Tradicija, kakor je brati v britanskih medijih, sega v čas pogreba kraljice Viktorije iz leta 1901.

11:52: Sprevod bo prispel v Westminstrsko opatijo
Sprevod bo prispel do zahodnih vrat opatije, nato pa bodo člani kraljičine straže krsto prenesli v cerkev.

12.00: Začetek bogoslužja
Vodil ga bo westminstrski dekan Dr. David Hoyle. Pridigo bo imel canterburyjski nadškof Justin Welby.

13.15: Procesija s krsto bo krenila proti Wellingtonovemu slavoloku
Sprevod bo vodil kralj Karel III.

14.00: Krsto bodo naložili na mrliški voz

16.06: Prihod krste na grad Windsor

17.00: Slovesnost v kapeli sv. Jurija na gradu Windsor za 800 povabljencev

20.30: Zasebni pogrebni obred
Vodil ga bo windsorski dekan, prisotna bo le kraljeva družina. Kraljičino krsto bodo položili poleg njenega soproga in staršev.

FOTO: Sarah Meyssonnier/Reuters
FOTO: Sarah Meyssonnier/Reuters

9.50 17-letna Ajda s Koroške: Ljudje so jokali, vključno z mano

V nepreglednih kolonah, ki so se od srede vile pred Westminstrom, da bi se že zadnjič poklonili kraljici Elizabeti II., so bili ljudje z vseh koncev sveta, tudi kz Slovenije. Med njimi 17-letna Ajda s Koroške, ki je v London v soboto pripotovala z očetom. »Prehod iz hiteče, vznemirjene vrste v zelo slovesno in osebno globoko izkušnjo Westminstrske palače se je zgodil v nekaj trenutkih. Bilo je čustveno, ljudje so jokali, vključno z mano. Vzdušje je ustvarila tradicija, povezana z globokim spoštovanjem, ki ga mnogi čutimo do kraljice. Imela sem veliko srečo, saj je ravno takrat, ko bi morala stopiti pred krsto, nastopila menjava straže, tako da sem lahko videla še ta, stoletja star protokol,« je gimnazijka povedala za STA. »Ko sem vstopila v vrsto, me je najprej osupnilo število in raznolikost ljudi. Stari, mladi, dojenčki, invalidi, vsi pripravljeni čakati dolge ure na mrazu za kraljico. Sprva smo se v vijugah premikali zelo hitro, po par kilometrih pa se je upočasnilo. Takrat sem imela čas za hrano, ki sem jo prinesla s sabo, za čaj in za ogled nočnega Londona.«

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

9.40 Končuje se 11-dnevno žalovanje

V Združenem kraljestvu se bo danes s pogrebno slovesnostjo monarhinje Elizabete II. končalo 11-dnevno žalovanje, ki je združilo in ganilo državo. V poldrugem tednu, od kar je 96-letna kraljica umrla na Škotskem in je bil za novega kralja razglašen Karel III., so z Otoka prihajale zgodovinske podobe, ki so iz dneva v dan potrjevale, kako zelo priljubljena je bila kraljica in kako posebno mesto je zadnjih sedem desetletji imela v življenju Britancev. V zadnjih dneh so se pred Westminstrsko dvorano, kjer je ležala njena krsta, vile kilometrske kolone ljudi, nekateri so v vrstah čakali tudi do 20 ur. Nepregledne množice je prav tako pričakovati danes. Po poročanju medijev bi se lahko v središču Londona zbralo okoli milijon ljudi.

8.30 Na pogrebu več kot 500 varovanih osebnosti

Po desetih dneh uradnega žalovanja in enajstih dneh od smrt bo danes v Londonu pogreb kraljice Elizabete II. Udeležilo se ga bo 500 članov kraljevih družin, voditeljev držav, nekdanjih britanskih premierov in drugih pomembnih osebnosti. Med njimi španski kralj Felipe in kraljica Letizia ter japonski cesar Naruhito in cesarica Masako, pa tudi Emmanuel Macron, Jacinda Ardern, Justin Trudeau in prva dama Ukrajine Olena Zelenska, vsi še živeči britanski premieri in drugi politiki. Visoki gostje so  v kraljevo bolnišnico Chelsea v diplomatskih avtomobilih z zatemnenimi stekli začeli prihajati malo po pol osmi uri zjutraj.

image_alt
Slovenijo bo na kraljičinem pogrebu zastopal predsednik Pahor

Dogodek velja za izjemno zahtevnega z vidika varovanja, saj gre za največji varnostni dogodek doslej, večji od olimpijskih iger v Londonu leta 2012 in letošnjega platinastega jubileja oziroma praznovanja 70-letnice vladavine Elizabete II. Varovalo ga bo 10.000 policistov.

8.00 Letališče Heathrow bo ustavilo promet

Zaradi pogreba so v letalskem prometu uvedli posebne prilagoditve. Da bi zagotovili tišino v času dvominutnega molka v Londonu, bo letališče Heathrow za 30 minut ustavilo vse pristanke in vzlete. Ločene spremembe bodo zagotovile tišino tudi v času obreda v Windsorju.

Glede na ocene naj bi si pogrebne slovesnosti prek televizijskih prenosov ogledalo več milijard ljudi.

7.50 Pahor se je vpisal v žalno knjigo

V London je odpotoval tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Predsednik Republike Slovenije se je včeraj popoldne, po žalnem mimohodu ob krsti, v dvorcu Lancaster House vpisal v žalno knjigo, odprto v spomin kraljici Elizabeti II.

V Londonu ne bo uradnih predstavnikov iz Rusije, Belorusije, Mjanmara, Venezuele, Sirije ali Afganistana.

Pogreba se ne bo udeležil tudi prestolonaslednik Savdske Arabije Mohamed bin Salman. Da je sploh prejel vabilo, je na Otoku sprožilo val ogorčenja, predvsem ker naj bi ukazal umor novinarja Džamala Hašodžija leta 2018. Savdska stran se je menda naposled odločila, da se pogreba udeleži princ Turki al Fajsa.

Poleg članov družini, bo na pogrebu tudi celotno njeno osebje. Krsta z njenimi posmrtnimi ostanki bo potovala z gradu Balmoral do kapele svetega Jurija na Windsorskem gradu, s čimer se bo sklenilo slovo od najdlje vladajoče britanske monarhinje. Krsto bo prevažalo 142 članov britanske mornarice.

7:30 Spominska slovesnost se je zjutraj končala

Spominska slovesnost v Westminstrski dvorani, kamor je od srede zvečer pripotovalo na stotisoče ljudi iz celotnega Združenega kraljestva in sveta, da bi se poklonilo preminuli kraljici, se je danes  zjutraj končala. S tem se je končala vrsta, ki je trajala več dni in se raztezala ob reki Temzi do osem kilometrov daleč. Več sto ljudi je v pričakovanju današnjega pogreba prenočevalo v šotorih na ulicah. Veliko število ljudi pričakujejo tudi v Hyde Parku, kjer bo mogoče pogreb spremljati na velikih zaslonih.

FOTO: Loic Venance/AFP
FOTO: Loic Venance/AFP

Kraljičini štirje otroci so ob njej bedeli v petek zvečer, njeni vnuki pa v soboto. Izmena stražarjev je trajala šest ur, vloge pa so menjavali v 20-minutnih intervalih. Ponoči so potekale še zadnje priprave na današnji državniški pogreb.

Preberite še:

Komentarji: