Johnson & Johnson bo plačal najvišjo kazen doslej

22 tožnic, ki so zaradi uporabe izdelkov ameriškega giganta dobile raka na jajčnikih, bo dobilo izplačano odškodnino v višini štiri milijarde evrov
Fotografija: Ameriški gigant Johnson & Johnson bo moral plačati najvišjo kazen doslej, saj mu je sodišče naložilo plačilo odškodnine v višini štirih milijard evrov. FOTO: Thomas White Reuters
Odpri galerijo
Ameriški gigant Johnson & Johnson bo moral plačati najvišjo kazen doslej, saj mu je sodišče naložilo plačilo odškodnine v višini štirih milijard evrov. FOTO: Thomas White Reuters

St. Louis – Ameriško podjetje za proizvodnjo zdravstvenih, higienskih in kozmetičnih proizvodov Johnson & Johnson bo moralo plačati štiri milijarde odškodnine.

Sodišče v ameriškem mestu St. Louis v zvezni državi Missouri je v primeru civilne tožbe zoper multinacionalko s sedežem v New Jerseyju razsodilo v korist tožnicam. Te so pred zveznim sodiščem trdile, da so zaradi vsebnosti azbesta v smukcu v otroškem pudru, ki so ga uporabljale za osebno higieno, dobile raka na jajčnikih. Sodišče je razsodilo v korist tožnicam in ameriški gigant bo moral plačati najvišjo kazen doslej.

V največjem proizvajalcu higienskih proizvodov na svetu so nad sodbo razočarani ter že napovedujejo pritožbo. Kljub odločitvi sodišča predstavniki ameriškega giganta zanikajo, da bi njihovi proizvodi kadarkoli vsebovali azbest, ter trdijo, da izdelki, ki jih proizvajajo, niso rakotvorni. Pri tem se sklicujejo na več študij, ki naj bi potrdile, da je uporaba smukca varna, poroča STA.
Podjetje se sicer spopada z več sorodnimi tožbami, tudi v preteklosti pa so jim na različnih sodiščih odredili izplačilo visokih odškodnin, a je tokratna presegla vse dosedanje. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je 12-članska porota ameriškemu koncernu naložila 473 milijonov evrov nadomestil in več kot 3,5 milijarde evrov kazenskih odškodnin.

Johnson & Johnson je bil že v preteklosti tarča ameriških združenj za zaščito potrošnikov, saj naj bi tudi drugi njihovi proizvodi vsebovali sporne sestavine. Kontaminirani izdelki naj bi tako med drugim vsebovali nikelj, železo in krom, predstavniki podjetja pa so že leta 2010 obljubljali večji nadzor nad prodajo zdravil.

 

Komentarji: