Kdo bi lahko premagal republikanskega predsednika Trumpa

Demokratski predsedniški kandidati so v Las Vegasu skočili po milijarderju Bloombergu in drug po drugem.
Fotografija: Demokratski predsedniški kandidati med televizijskim soočenjem v Las Vegasu. Foto: Ethan Miller/Afp
Odpri galerijo
Demokratski predsedniški kandidati med televizijskim soočenjem v Las Vegasu. Foto: Ethan Miller/Afp

New York – »Nastopamo proti milijarderju, ki ženske imenuje debele babe in lezbijke s konjskimi obrazi in ne govorim o Donaldu Trumpu, govorim o županu Bloombergu,« je v Las Vegasu obtoževala senatorka Elizabeth Warren. Prvo televizijsko soočenje 78-letnega lastnika službe za posredovanje finančnih informacij Bloomberg L.P. in tiskovne agencije Bloomberg News z drugimi demokratskimi predsedniškimi kandidati je potekalo v znamenju ogorčenih obtožb proti njemu tudi s strani senatorjev Bernieja Sandersa in Amy Klobuchar, nekdanjega podpredsednika Joeja Bidna in nekdanjega župana South Benda Peta Buttigiega.

Nekdanjega župana New Yorka Bloomberga je še posebej ostro napadala senatorkas iz Massachusettsa Elizabeth Warren. Foto: Mario Tama/Afp
Nekdanjega župana New Yorka Bloomberga je še posebej ostro napadala senatorkas iz Massachusettsa Elizabeth Warren. Foto: Mario Tama/Afp


Štirinajstega najbogatejšega Zemljana so napadali tudi zaradi ostre politike do temnopoltih med njegovim bojem proti kriminalu v New Yorku, pa čeprav se je zaradi tega opravičil – ali pa prav zato. Bloombergova zatrjevanja, da lahko novembra le on premaga republikanskega predsednika Donalda Trumpa, na druge kandidate niso naredila veliko vtisa in še posebej ne na vermontskega senatorja Bernieja Sandersa, ki vodi na zadnjih raziskavah javnega mnenja tako v vsej državi kot v Nevadi, ki bo strankarske volitve izvedla v soboto. Sandersa so bolj sredinski kandidati napadali zaradi zagovarjanja razširitve zdravstvenega zavarovanja za starejše na vse Američane, a se 78-letni demokratični socialist ni pustil zmesti. Navajal je druge primerljive države s Kanado in članicami EU na čelu, ki zagotavljajo zdravstveno zavarujejo za vse svoje prebivalce in pri tem porabijo manj denarja kot ZDA.

Demokratični socialist Bernie Sanders velja za favorita. Foto: Mario Tama/Afp
Demokratični socialist Bernie Sanders velja za favorita. Foto: Mario Tama/Afp


Senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, ki se je na zadnjih soočenjih zlasti dobro odrezala, jih je slišala zato, ker se med nedavnim nastopom ni spomnila imena mehiškega predsednika, nekdanji župan Buttigieg, pa ker ga podpirajo številni milijarderji. Nekdanji podpredsednik Biden je z napadi na vse druge kandidate poskušal ponovn zavzeti položaj  favorita, saj se pred tem na strankarskih volitvah v Iowi in New Hampshiru ni uvrstil na sam vrh, nekaj podobnega se mu obeta tudi v v Nevadi. Tako kot Bloomberg, ki na prvih treh strankarskih merjenjih moči sploh ne nastopa, tudi drugi bolj računajo na »super torek« v začetku marca, ko bo o svojih kandidatih odločalo kar štirinajst zveznih držav.  

Kdo bo lahko premagal republikanskega predsednika Donalda Trumpa? Foto: Kevin Lamarque/Reuters
Kdo bo lahko premagal republikanskega predsednika Donalda Trumpa? Foto: Kevin Lamarque/Reuters


Republikanski prvak Donald Trump napoveduje, da se bo branil z vsemi sredstvi. Med poudarjanjem svojih gospodarskih in drugih dosežkov je sinoči presenetil z odločitvijo, da bo vodstvo ameriških obveščevalnih služb prevzel veleposlanik ZDA v Nemčiji Richard Grenell, ki velja za enega bolj lojalnih predsednikovih privržencev. Tudi to imenovanje nakazuje odločenost za razčiščevanje samih temeljev afer, ki z očitano rusko ali ukrajinsko navezo pretresajo njegov predsedniški mandat.

Preberite še:

Komentarji: