Kim bi se še tretjič srečal s Trumpom, a ne želi izkušnje iz Hanoja

Severnokorejski voditelj bo do konca leta čakal, da »bodo ZDA sprejele pogumno odločitev« o novem srečanju.
Fotografija: Severnokorejski voditelj Kim Džong Un FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un FOTO: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un se je pripravljen še tretjič srečati z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, če bo Washington pokazal ustrezen odnos, je danes sporočila severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Kim bo do konca leta čakal, da »bodo ZDA sprejele pogumno odločitev« o novem srečanju, so dodali.

Kim Džong Un medtem poziva ZDA, naj prenehajo s trenutnim načinom kalkulacij, v kolikor jih zanimajo nadaljnji pogovori, poroča CNN. Če se bodo še naprej posluževali iste strategije, bo reševanje problemov temačno in zelo nevarno, pravi severnokorejski voditelj. Sprašuje se, ali so ZDA sploh zainteresirane za izboljšanje odnosov.

Ameriški predsednik želi, da sankcije zoper Severno Korejo ostanejo, ne želi pa jih povečevati. Kot pa je včeraj povedal Kim Džong Un, si ne želi še enega srečanja v duhu tistega v Hanoju.

Kim in Trump sta se prvič sestala lani v Singapurju, nato pa še letos konec februarja v Vietnamu. Slednje srečanje se je končalo brez dogovora. Washington je za to okrivil Pjongjang, češ da je v zameno za omejeno jedrsko razorožitev terjal popolno odpravo sankcij. V Severni Koreji krivdo zavračajo.

Severnokorejski voditelj je po poročanju državne tiskovne agencije še dejal, da njegov osebni odnos s Trumpom ostaja močan in da bi si lahko kadarkoli izmenjala pisma.

Trump je v četrtek na srečanju z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom prav tako omenil možnost tretjega srečanja s Kimom.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Preberite še:

Komentarji: