Srečanje kot v fantazijskem filmu

Trump in Kim sta se razšla prijateljsko, a brez obljub, da se bosta še kdaj srečala.
Fotografija: Srečanje, ki se je začelo z velikimi zgodovinskimi napovedmi, se je predčasno končalo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Srečanje, ki se je začelo z velikimi zgodovinskimi napovedmi, se je predčasno končalo. FOTO: Reuters

»So ljudje, ki so še vedno sumničavi do najinega srečanju in to, kako sediva drug ob drugem, gledajo kot fantazijski film.« S temi besedami je severnokorejski voditelj Kim Džong Un danes začel drugi sestanek na štiri oči z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

A je bil film kaj hitro prekinjen. Fantazija se je spremenila v trdo realnost in srečanje, ki se je v sredo začelo z velikimi napovedmi o zgodovinskih sporazumih, se je predčasno končalo brez podpisa voditeljev.

Takoj po tem, ko so odpovedali skupno kosilo in slovesno podpisovanje sporazumov, se je Trump vrnil v hotel JW Marriott, kjer je bil nastanjen, in novinarjem le delno pojasnil, kaj se je zgodilo. »Preprosto sva všeč drug drugemu in sva v dobrih odnosih, vendar je treba včasih vstati in oditi,« je dejal vidno utrujen, kot da je vso noč spremljal pričanje nekdanjega odvetnika Michaela Cohena pred kongresom. Zdelo se je celo, da je bilo tisto, kar je slišal iz Cohenovih ust, še ena kaplja čez rob, in čeprav to ni imelo zveze s Severno Korejo, je Trump večkrat ponovil, da je v resnici »nekaj grozljivega«, da so to pričanje napovedali prav na dan, ko v Vietnamu poteka pomembno vrhunsko srečanje.
 

Vztrajanje pri odpravi sankcij


Vzrok za prekinitev srečanja v Hanoju niso bile Cohenove »laži«, ampak Kimovo vztrajanje pri odpravi sankcij v zameno za uničenje velikega dela jedrskih obratov. Severnokorejski voditelj je ponudil uničenje jedrskega kompleksa Jongbjon, je potrdil Trump, a to ni bilo dovolj. »Zahtevali smo, naj naredi nekaj več, on pa tega ni bil pripravljen storiti,« je dodal državni sekretar Mike Pompeo, ki mu je Trump prepuščal mikrofon, kadar so se novinarska vprašanja nanašala na podrobnosti. »Vsi smo upali, da bomo dobili nekaj več.«

Infografika: Delo
Infografika: Delo


Trump je skrivnostno omenil, da je očitno presenetil Kima s tem, ko mu je dal vedeti, »da poznamo vsako ped njegove dežele«. Ameriška stran ima očitno podatke o jedrskih in raketnih oporiščih v Severni Koreji, o katerih se ni govorilo, kaj šele pisalo. To so obrati, v katerih bogatijo uran, ki ga potrebujejo za močnejše jedrske konice, in čeprav je Trump poudaril, da si »z vsem srcem želi odpraviti sankcije, saj hočem, da se ta dežela razvija«, je nesporno, da bo treba za uresničitev tega cilja izpolniti vrsto pogojev.

Pogajalci obeh držav so se v Hanoju sestali še pred prihodom Trumpa in Kima ter več dni pripravljali osnutek deklaracije, ki naj bi jo voditelja podpisala včeraj. Slovesnost ob podpisovanju je bila še v sredo zapisana na dnevnem redu za naslednji dan, tako da bi lahko sklepali, da je prekinitev nastala zaradi nepričakovanega zunanjega dejavnika ali zaradi Trumpove želje, da partnerjem, zaveznikom in tekmecem še enkrat muhasto pokaže, kdo odloča o usodi sveta. To je bilo hkrati sporočilo Kitajski.
»Smo na poti, da s Kitajsko naredimo nekaj posebnega,« je dejal ameriški predsednik. »A bomo videli, kako bo, saj sem vedno pripravljen vstati in oditi. Tega se nikoli ne bojim in to bom storil tudi s Kitajsko, če stvari ne bodo potekale, kot je treba.«
 

Trgovinska vojna


Trimesečno premirje v trgovinski vojni med dvema največjima gospodarstvoma na svetu bo poteklo jutri, in čeprav je Trump napovedal, da bo kljub temu preložil zvišanje carin na kitajsko blago, sporazum z azijsko velesilo še ni uradno potrjen. Pričakovati je, da ga bodo sklenili konec marca v Mar-a-Lagu, ko se bosta tam sestala ameriški in kitajski predsednik. Če bodo tudi za to srečanje uporabili isti model, kot so ga za pravkar prekinjeno srečanje v Hanoju, izid ne bo znan do zadnjega trenutka.



Zdaj je treba počakati na to, kako bo neuspelo vrhunsko srečanje vplivalo na politični položaj voditelja Kim Džong Una v njegovi deželi. V Hanoju je namreč naredil še en zgodovinski precedens s tem, ko se je pogovarjal z novinarji. Ko sta voditelja pred začetkom pogovora sedela pred kamerami, so novinarji vprašali Kima, ali je pripravljen na denuklearizacijo, on pa je s pomočjo prevajalke odgovoril: »Če tega ne bi bil pripravljen storiti, me zdaj ne bi bilo tukaj.« Sledilo je vprašanje o vzajemnem odprtju uradov za zvezo – ko je Kim dal znak, da je dovolj druženja z mediji, je Trump dejal, da bi resnično rad slišal odgovor. »To bi bilo dobrodošlo,« je dejal Kim. Ameriški predsednik se je s tem strinjal, kmalu nato pa prekinil pogovore. »Razšla sva se zelo prijateljsko,« je dejal Trump. »Rokovala sva se.« Na vprašanje, ali se bosta v kratkem znova sestala, ni odgovoril.

Preberite še:

Komentarji: