Nova bolezen ima uradno ime: covid-19

Ime je objavil generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Fotografija: Cepivo proti novemu koronavirusu razvija več družb in inštitutov v Avstraliji, Franciji, Nemčiji, ZDA in na Kitajskem. FOTO: Aly Song Reuters
Odpri galerijo
Cepivo proti novemu koronavirusu razvija več družb in inštitutov v Avstraliji, Franciji, Nemčiji, ZDA in na Kitajskem. FOTO: Aly Song Reuters

Bolezen zaradi okužbe z novim koronavirusom, s katerim je po zadnjih podatkih okuženo več kot 42.000 ljudi, zahteval pa je že več kot 1000 življenj, je dobila uradno ime. V medijih sta se kdaj glede bolezni oziroma virusa pojavili oznaki wuhanski koronavirus ali angleški Wu Flu, danes pa je Svetovna zdravstvena organizacija objavila uradno oznako nove bolezni.

Ta je, kot je objavil generalni direktor te organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, covid-19. Eno novih pravil poimenovanja bolezni je, da imena v izogib stigmatizaciji ne smejo zajeti geografskih ali tudi živalskih pojmov. Za razliko od, denimo, španske gripe, ebole ali ptičje gripe iz preteklosti. Sestavili so ga nevtralno, iz prvih črk latinskih besed corona in virus ter črke d kot začetnice angleške besede za bolezen disease. Številka 19 pomeni letnico pojava.

Sam virus je še vedno označen 2019-nCoV, kar odraža njegovo genetsko sorodnost z virusom sarsa, ki je povzročil epidemijo v letih 2002 in 2003.


 

Kitajska odstavila več uradnikov


Kitajska oblast je sicer odstavila več visokih uradnikov zaradi načina spopadanja s posledicami novega virusa, ki mu je doslej podleglo že več kot tisoč ljudi. Med tistimi, ki so izgubili službo, sta bila tudi partijski vodja zdravstvene komisije in direktorica te komisije v kitajski provinci Hubei.

Oba odstavljena uradnika bo zamenjal Wang Hesheng, namestnik nacionalnega direktorja zdravstvene komisije, poroča BBC. Gre za najvišja uradnika, ki sta zaradi neustreznega ukrepanja po izbruhu epidemije izgubila položaj. Odstavljen pa je bil tudi namestnik direktorja krajevnega Rdečega križa, češ da je zanemarjal svoje dolžnosti ter neprimerno ravnal z donacijami, ki jih je organizacija prejela za uspešno spopadanje s kriznimi razmerami.

Samo v ponedeljek so v provinci Hubei obravnavali 103 nove smrtne žrtve. FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters
Samo v ponedeljek so v provinci Hubei obravnavali 103 nove smrtne žrtve. FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters


Samo v ponedeljek so v provinci Hubei obravnavali 103 nove smrtne žrtve, v celotni državi pa je doslej novemu virusu podleglo že 1016 ljudi. Število okuženih je preseglo 42.000, v torek pa so poleg tega potrdili že 13. primer okužbe v ZDA. Število novih okužb se sicer postopoma zmanjšuje. Na nacionalni ravni so tako v primerjavi z dnevom prej opazili 20-odstotno zmanjšanje števila na novo okuženih. 

Po poročanju lokalnih medijev je kitajska oblast zaradi spornega obvladovanja razmer ob izbruhu virusa menda s položajev odstranila tudi številne druge višje uradnike v provinci Hubei ter v drugih kitajskih provincah.

​Oblast se poleg tega sooča z vse ostrejšimi kritikami na račun obvladovanja krize. Jezo v javnosti je sprožila tudi smrt zdravnika Li Wenlianga, ki je opozarjal na sumljivi virus že decembra lani, a ga je policija utišala. Peking je v Hubei sinoči poslal tudi ekipo svoje agencije za boj proti korupciji, ki bo preiskala morebitno sporno ravnanje lokalne policije z Lijem.
 

FOTO: Ju Peng/AFP
FOTO: Ju Peng/AFP
​Xi z Wuhanom v stiku le po videokonferenci


Kritike iz javnosti letijo tudi na kitajskega predsednika Xi Jinpinga, ki je vidno distanciran od dogajanja v epicentru epidemije v Wuhanu. Po poročanju portala CNBC, ki povzema lokalne medije, je Xi na območje, kjer so imeli prvi primer okužbe, odposlal svojega namestnika Li Keqianga

​V ponedeljek je Xi sicer obiskal zdravstvene delavce in bolnike, ki se v Pekingu spopadajo s smrtonosnim koronavirusom. Pozval je k odločnejšim ukrepom za zajezitev epidemije ter poudaril, da so razmere v žarišču izbruha še vedno zelo težke. Z zdravniki v Wuhanu je spregovoril le po videokonferenci. 

​Odsotnost kitajskega predsednika iz izoliranega območja v provinci Hubei analitiki sicer povezujejo z namerami po ohranitvi vrhovnega vodstva države. »Če bodo kritično stanje uspešno zajezili, si Xi lahko lasti vse zasluge. Če se bo stanje še poslabšalo, pa lahko s prstom pokaže na svoje podrejene,« je dogajanje komentiral Jude Blanchette iz centra za strateške in mednarodne študije.

Izbruh smrtonosnega virusa in soočanje z njegovimi posledicami imajo posledice tudi za kitajsko gospodarstvo. Zaradi blokade mest in zaprtih tovarn več kot tristo podjetij prosi za posojila v skupni vrednosti 8,2 milijarde dolarjev, poroča Reuters. Nekatera podjetja so začela odpuščati delavce, spet druga skrbi, kako bodo izplačali plače zaposlenim. Mednarodne letalske družbe poleg tega podaljšujejo prekinitev letov s Kitajsko do konca marca, koronavirus pa načenja tudi gospodarsko rast drugih držav. 

FOTO: Willy Kurniawan/Reuters
FOTO: Willy Kurniawan/Reuters

Preberite še:

Komentarji: