Koronavirus v Italiji se širi proti jugu države

Meje z Italijo ostajajo odprte; njihovo zaprtje bi bil neučinkovit in prekomeren ukrep, so sklenili ministri za zdravje držav v soseščini Italije. 
Fotografija: Prazen metro v središču Milana. FOTO: Andreas Solaro/AFP
Odpri galerijo
Prazen metro v središču Milana. FOTO: Andreas Solaro/AFP

Po zadnjih podatkih je virus v Italiji zahteval enajst življenj. Potrjene smrtne žrtve koronavirusa so bili starejši državljani, ki so bili že pred tem hudo bolni oziroma so imeli neko drugo kronično bolezen.

Doslej so v Italiji potrdili 322 primerov okužbe. 


Ministri za odprte meje


Na povabilo italijanskega ministra za zdravje so se danes v Rimu srečali ministri sosednjih držav: Slovenije, Francije, San Marine, Avstrije, Hrvaške, Švice in Nemčije. Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, so udeleženci današnjega sestanka sklenili, da meje ostajajo odprte (zaprtje mej bi bil neučinkovit in prekomeren ukrep); da si bodo države delile informacije in poenotile informacije za potnike, ki potujejo na okužena območja in se z njih vračajo; da si bodo izmenjavale klinične in epidemiološke podatke; da bodo poenotile informacije za strokovno in širšo javnost ter da se bodo ministri posvetovali na rednih video konferencah na strokovni in ministrski ravni. 

Prazne police v eni izmed trgovin v bližini Milana. FOTO: Flavio Lo Scalzo/Reuters
Prazne police v eni izmed trgovin v bližini Milana. FOTO: Flavio Lo Scalzo/Reuters

 

Koronavirus se ozemeljsko širi proti jugu Italije


Novi primeri koronavirusa so se pojavili v Firencah, Pescii in Palermu. V Firencah so okužbo potrdili pri 60-letnem podjetniku, ki se je vrnil iz Singapurja, v Pescii pri informatiku, ki se je vrnil iz Lombardije, v Palermu na Siciliji pa pri turistki iz Bergama. Pozitivna sta bila tudi dva specializanta na polikliniki v Milanu.

Okužbo so potrdili tudi pri italijanskem turistu na španskem otoku Tenerife. Moški je menda zdravnik iz Lombardije, kjer so doslej potrdili največ okužb. Vsi omenjeni so hospitalizirani v izolaciji. Več sto ljudi, ki bivajo v istem hotelu kot Italijan, je trenutno v izolaciji v svojih sobah in jih opazujejo. Kot so poudarili pri hotelu, ne gre za karanteno.
 

WHO: Pandemično tveganje


»Naraščanje števila okuženih s koronavirusom je skrb vzbujajoče, a še ne gre za pandemijo. Se je pa treba nanjo pripraviti,« je v ponedeljek povedal direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom.


 
Zaradi širjenja okužb še vedno veljajo izredni ukrepi v vseh deželah na severu Italije (z izjemo Doline Aoste): vrtci ostajajo zaprti, prav tako šole, univerze ter muzeji in kulturne ustanove, odpovedane so številne kulturne in športne prireditve. Do 15. marca so odpovedali šolske izlete. Kot zanimivost –  Paramount Pictures je v Benetkah zaradi varnosti prekinil snemanje filma Misija: Nemogoče 7.
 

Koronavirus sprožil tudi spor med politiki


Italijanski premier Giuseppe Conte se je danes prek videokonference pogovarjal s predsedniki vseh 20 dežel, da bi lažje oblikovali usklajen dogovor glede koronavirusa.

Conte je očital bolnišnici v Codognu, kraju lombardskega žarišča epidemije, kjer se je s koronavirusom okužilo največ ljudi, nespoštovanje predpisanih higienskih protokolov glede preprečevanja širjenja okužb. Zahteval je centralno koordinacijo zdravstvenih služb (trenutno v pristojnosti dežele Lombardije), prav tako ni izključil opcije, da bi vlada prevzela nadzor na področju javnega zdravja, to pa bi pomenilo prenehanje delovanja sanitarne avtonomije severnih dežel.

V palači Chigi so kasneje poskušali umiriti tone z izjavo, da so zadovoljni s koordinacijo na različnih institucionalnih ravneh in z njihovim obvladovanjem razmer.

Življenje znotraj rdeče cone. FOTO: Marzio Toniolo/Reuters
Življenje znotraj rdeče cone. FOTO: Marzio Toniolo/Reuters


Ostro se je na predlog odzval predsednik dežele Attilio Fontana (desne Liga), ki Conteju očita, da poskuša s tem zmanjšati pomanjkljivosti nacionalnega sistema civilne zaščite. Samodrštva je premiera obtožil tudi Giulio Galera, vodja zdravstvene službe v Lombardiji. 

»Priča smo izrednemu stanju, ki ga obvladujemo in ne doživljamo katastrofe. Uvajamo primerne ukrepe, da bi epidemijo omejili,« je poudaril Conte v Rimu na novinarski konferenci in obljubil pomoč najbolj prizadetim sektorjem v gospodarstvu.

Pri premagovanju izrednih razmer moramo sodelovati vsi, država mora biti enotna,« je poudaril italijanski zdravstveni minister Robert Speranza.
 

Italija zaradi koronavirusa tvega recesijo


Italijansko gospodarstvo bi lahko zaradi posledic koronavirusa letos zdrsnilo v recesijo. Guverner italijanske centralne banke Ignazio Visco je opozoril, da bi se lahko BDP zmanjšal za 0,2 odstotka ali več. Nekateri analitiki menijo, da bi bil lahko padec precej večji, so zapisali v STA.

Preberite še:

Komentarji: