Kreto stresel močan popotresni sunek

Po ponedeljkovem potresu, ki je terjal najmanj eno smrtno žrtev, je davi otok stresel močan popotresni sunek, ki je imel moč 5,3.
Fotografija: Tresenja tal namreč po mnenju predstavnika iz atenskega inštituta za geodinamiko še ni konec. FOTO: Stefanos Rapanis/Reuters
Odpri galerijo
Tresenja tal namreč po mnenju predstavnika iz atenskega inštituta za geodinamiko še ni konec. FOTO: Stefanos Rapanis/Reuters

Grški otok Kreto je po ponedeljkovem potresu jakosti 5,8, ki je terjal najmanj eno življenje in povzročil veliko gmotno škodo, davi stresel močan popotresni sunek. Po podatkih atenskega inštituta za geodinamiko je imel moč 5,3. Ta med turisti zelo priljubljen sredozemski otok bo sicer danes obiskal grški premier Kiriakos Micotakis.

Kot je na javni televiziji ERT posvaril Giorgos Huliaras z omenjenega inštituta, se prebivalci ne bi smeli vračati v poškodovane hiše. Tresenja tal namreč po njegovem še ni konec. Že pred ponedeljkovim potresom so zaznali več kot 60 manjših sunkov, ki se in se še bodo nadaljevali, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po prvih ocenah je potres poškodoval na tisoče zgradb. FOTO: Stefanos Rapanis/Reuters
Po prvih ocenah je potres poškodoval na tisoče zgradb. FOTO: Stefanos Rapanis/Reuters


Današnjo noč je moralo v šotorih, hotelih in avtomobilih preživeti več tisoč ljudi, katerih domovi so bili v potresu poškodovani. Po prvih ocenah je potres poškodoval na tisoče zgradb. Največ škode je na območju vasi Arkalohori južno od Irakliona, kjer se je med drugim zrušila cerkev, pri čemer je ena oseba umrla, kakih deset pa je bilo ranjenih. Hotelski kompleksi po poročanju lokalnih medijev niso poškodovani.

Prizadeto območje bo danes obiskal grški premier, ki sicer sam prihaja s Krete, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Grčijo prečka več tektonskih prelomnic in potresi so na območju precej pogosti. 30. oktobra 2020 je potres z močjo 7 stresel Egejsko morje med otokom Samos in turškim mestom Izmir, pri čemer sta umrla dva človeka na Samosu in 114 v Turčiji.

Preberite še:

Komentarji: