Kritike na račun Dude po odločitvi glede mandata za sestavo vlade

Opozicija ga je večkrat pozvala, naj mandat podeli nekdanjemu poljskemu premieru Donaldu Tusku.
Fotografija: Poljski predsednik Andrzej Duda FOTO: Przemyslaw Keler via Reuters
Odpri galerijo
Poljski predsednik Andrzej Duda FOTO: Przemyslaw Keler via Reuters

Odločitev poljskega predsednika Andrzeja Dude, da podeli mandat za sestavo nove vlade aktualnemu premieru Mateuszu Morawieckemu, čigar stranka Zakon in pravičnost (PiS) je na volitvah osvojila največ glasov, a nima parlamentarne večine, je naletela na kritike v vrstah poljske opozicije.

Predstavniki opozicije na Poljskem so bili kritični do predsednika Dude, ki je povezan s stranko PiS, saj bi odločitev o podelitvi mandata Morawieckemu lahko dodatno odložila proces spremembe oblasti v državi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Duda je konec oktobra začel niz srečanj s strankarskimi voditelji, da bi se odločil, komu podeliti mandat za sestavo vlade. Opozicija ga je večkrat pozvala, naj mandat podeli nekdanjemu poljskemu premieru Donaldu Tusku, čigar Državljanska koalicija (KO) je na čelu opozicijskega zavezništva, ki je na parlamentarnih volitvah pred dobrimi tremi tedni premagalo PiS.

Tuskova koalicija namerava vlado oblikovati s sredinskim zavezništvom Tretja pot in levo Novo Levico. Skupaj imajo 248 poslancev v 460-članskem parlamentu.

Duda je v ponedeljek zvečer svojo odločitev utemeljil s tem, da želi nadaljevati parlamentarno tradicijo, po kateri zmagovalna stranka kot prva dobi možnost sestaviti vlado.

Po mnenju opozicije predsednik Duda s tem odplačuje svoje dolgove strankam, ki so ga pripeljale na položaj. Wlodzimierz Czarzasty iz Nove levice je sicer prepričan, da predsednikova odločitev ne bo veliko spremenila in da se bo postopek prenosa oblasti zavlekel za le dva do tri tedne.

Namestnik vodje PiS Marek Suski pa je Dudovo potezo na poljski televiziji označil kot »salomonsko odločitev«. Pri tem je opozoril, da je Duda za »višjega maršala« imenoval opozicijskega politika Mareka Sawickega, ki je bil pod Tuskom dvakrat kmetijski minister. Gre sicer za v veliki meri simbolično vlogo, ki jo ima eden najstarejših poslancev, ki nato predseduje prvemu zasedanju sejma po volitvah, preden je izbran novi predsednik parlamenta.

Preberite še:

Komentarji: