Zasedanje Ovseja v senci udeležbe ruskega zunanjega ministra Lavrova

Bolgarija letalu ruske delegacije ni odobrila prošnje za vstop v svoj zračni prostor, zato je moralo na poti v Skopje narediti ovinek.
Fotografija: Vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov in zunanji minister Severne Makedonije Bujar Osmani med zasedanjem ministrskega sveta Ovseja v Skopju. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
Odpri galerijo
Vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov in zunanji minister Severne Makedonije Bujar Osmani med zasedanjem ministrskega sveta Ovseja v Skopju. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je v Skopju kljub protestom več vzhodnoevropskih držav udeležil dvodnevnega zasedanja ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Toda njegova pot iz Rusije v Severno Makedonijo se je nepričakovano podaljšala, potem ko Bolgarija letalu ruske delegacije ni odobrila prošnje za vstop v svoj zračni prostor.

image_alt
Napovedani prihod Lavrova v Skopje dviguje prah

Bolgarsko zunanje ministrstvo je sprva sporočilo, da bo država dovolila prelet letala, nato pa si je po ruskih navedbah očitno premislila. Vzrok je menda bil v seznamu potnikov, na katerem so bile osebe, proti katerim je Evropska unija uvedla sankcije, vključno s tiskovno predstavnico ruskega zunanjega ministrstva Marijo Zaharovo, je poročal Bloomberg. Letalo z vodjo ruske diplomacije na krovu je zato moralo do Skopja leteti po daljši poti čez Grčijo.

Prihod v Skopje so zaradi udeležbe Lavrova protestno odpovedali zunanji ministri Ukrajine, baltskih držav in Poljske. FOTO: Sebastian Gollnow/Reuters
Prihod v Skopje so zaradi udeležbe Lavrova protestno odpovedali zunanji ministri Ukrajine, baltskih držav in Poljske. FOTO: Sebastian Gollnow/Reuters
Ruska agencija Tass je citirala bolgarsko zunanje ministrstvo, ki je pojasnilo, da je bilo dovoljenje za prelet izdano Lavrovu in spremljajoči delegaciji, ne pa tudi Zaharovi. Vodja bolgarske diplomacije Marija Gabriel je včeraj potrdila, da je članica EU več osebam na seznamu potnikov vnaprej zavrnila prošnjo za prelet.

Organizacija na preizkušnji

Lavrovova udeležba na tokratnem zasedanju Ovseja je ta teden dvignila veliko prahu, več članic organizacije pa se je nanjo odzvalo z bojkotom srečanja. Prihod v Skopje so odpovedali zunanji ministri Ukrajine, baltskih držav in Poljske. Omenjene države so opozorile, da si je Rusija vzela največjo regionalno varnostno organizacijo na svetu za talko, s tem ko je zavirala potrjevanje njenega proračuna in prenos krožnega predsedovanja Ovseju na katero od članic zveze Nato.

Ruski zunanji minister, ki je obisk v Skopju izkoristil tudi za dvostranski srečanji z vodjema madžarske in avstrijske diplomacije, je svoj nastop na uvodnem delu zasedanja po pričakovanjih izkoristil za kritiziranje Zahoda, ki ga je obtožil, da poskuša uničiti organizacijo, ki je nastala v času hladne vojne. »Posebnih razlogov za optimizem trenutno ni. Ovse se v bistvu spreminja v privesek Nata in Evropske unije,« je dejal Lavrov in opozoril, da je organizacija na robu prepada.

Preberite še:

Komentarji: