Napovedani prihod Lavrova v Skopje dviguje prah

Ukrajina in baltske države so v znak protesta odpovedale svojo udeležbo na ministrskem zasedanju Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.
Fotografija: Udeležba vodje ruske diplomacije ne bi bila mogoča, če Bolgarija na prošnjo sosednje države ne bi odobrila preleta ministrovega letala čez svoj zračni prostor. FOTO: Turar Kazangapov/Reuters
Odpri galerijo
Udeležba vodje ruske diplomacije ne bi bila mogoča, če Bolgarija na prošnjo sosednje države ne bi odobrila preleta ministrovega letala čez svoj zračni prostor. FOTO: Turar Kazangapov/Reuters

Ukrajina in baltske države so sporočile, da bodo bojkotirale zasedanje ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki ga bo ta teden gostilo Skopje, in sicer v znak protesta nad napovedano udeležbo ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova. Njegov obisk v Severni Makedoniji sovpada z vse večjo negotovostjo o usodi organizacije, ki vse od časov hladne vojne skrbi za spodbujanje različnih vidikov varnosti: od nadzora nad oboroževanjem do promocije človekovih pravic ter svobodnih volitev

Zaradi vojne v Ukrajini je ogrožena prihodnost največje regionalne varnostne organizacije na svetu, v kateri poleg večine držav stare celine sodelujeta tudi ZDA in Rusija. Mesec dni pred iztekom leta namreč ni jasno, katera država bo od trenutno predsedujoče Severne Makedonije prevzela krožno predsedovanje Ovseja. Negotova sta tudi potrjevanje letnega proračuna organizacije in položaj generalne sekretarke Helge Schmid, katere mandat se prav tako izteče v kratkem.

Prihodnost organizacije na kocki

Rešitev naštetih zagat je odvisna od Rusije, ki že dve leti blokira imenovanje kandidatke Estonije oziroma katere koli članice Nata za naslednjo predsedujočo državo.

Pred dvodnevnim zasedanjem zunanjih ministrov Ovseja, ki se začne v četrtek, so se vrstila ugibanja, ali bosta Zahod in Rusija uspela doseči kompromis o tem, katera država bo prevzela vodenje organizacije po izteku aktualnega mandata. Srečanja se bo udeležil tudi vodja ruske diplomacije, kar ne bi bilo mogoče, če Bolgarija na prošnjo predsedujoče države ne bi odobrila preleta ministrovega letala čez svoj zračni prostor.

image_alt
Svarila pred nevarnostjo propada Ovseja

Lavrov je pred dnevi dejal, da je interes za srečanje s predstavniki ruske delegacije na robu zasedanja izrazilo več od 57 držav članic organizacije, »tudi zahodnih«. Na agendi naj ne bi bilo sestanka z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom.

Zahod je po ruskem napadu na Ukrajino februarja lani srečanja s predstavniki Kremlja zreduciral na minimum, toda pred tokratnim zasedanjem ministrskega sveta Ovse sta nad načelnostjo, po vsem sodeč, prevladala pragmatizem in dejstvo, da soglasja o odprtih vprašanjih brez sodelovanja Rusije ne bo mogoče doseči.

Kijev: Ovse je postal talec ruskih kapric

Kljub temu je napovedan prihod Lavrova v Skopje poskrbel za razburjenje, zlasti v Ukrajini in v baltskih državah, ki so v znak protesta svojo udeležbo odpovedale. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je v izjavi opozorilo, da je Rusija s svojim obnašanjem »ustvarila eksistencialno krizo znotraj Ovseja in spremenila organizacijo v talca svojih kapric ter agresije«. Udeležba ruske delegacije na ministrskem zasedanju po oceni Kijeva ne more rešiti trenutne krize, ampak jo lahko samo še poglobi.

Severnomakedonski zunanji minister Bujar Osmani in vodja ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba med nedavnim srečanjem v Kijevu FOTO: REUTERS/Thomas Peter
Severnomakedonski zunanji minister Bujar Osmani in vodja ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba med nedavnim srečanjem v Kijevu FOTO: REUTERS/Thomas Peter
Podobne pomisleke so izrazile tudi baltske države. »Globoko obžalujemo odločitev, ki omogoča osebno udeležbo ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova na 30. zasedanju ministrskega sveta Ovseja v Skopju. Rusiji bo samo zagotovila še eno priložnost za širjenje propagande,« so v izjavi zapisali vodje diplomacij Latvije, Litve in Estonije. Napovedana udeležba Lavrova po njihovih besedah tvega legitimizacijo Rusije, njenih zločinov ter kršenja temeljnih načel Ovseja.

»Ovse je bil oblikovan kot organizacija za krepitev evropske varnosti. Tega na žalost ne počne več, saj Rusija vse blokira,« je med odgovarjanjem na vprašanja novinarjev v Bruslju zatrdil litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis. »Moramo biti zelo jasni. Moramo se zaščiti pred Rusijo, in ne skupaj z njo.«

Rusija že dlje časa očita Zahodu, da si poskuša podrediti Ovse. Te obtožbe je pred napovedanim prihodom v Skopje ponovil tudi Lavrov in izrazil pesimizem nad prihodnostjo organizacije, rekoč, da se ta spreminja v »privesek EU in Nata«.

Preberite še:

Komentarji: