Južnoafriška varianta že dosegla Poljsko

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Cepljenje na Poljskem. FOTO: Agencja Gazeta Via Reuters
Odpri galerijo
Cepljenje na Poljskem. FOTO: Agencja Gazeta Via Reuters



20.30 Južnoafriška varianta dosegla Poljsko

Južnoafriška varianta virusa je bila danes potrjena tudi že na Poljskem, je potrdil zdravstveni minister. Tedensko število okužb je sicer naraslo za petino. Na poljskem so danes potrdili 8.777 novih okužb in 241 smrti okuženih bolnikov, doslej jih je umrlo že več kot 41.000. Največ novih okužb prihaja iz osrednje regije, kjer se nahaja tudi prestolnica Varšava, poroča Guardian. 

19.00 Ponekod v Italiji zaostrujejo ukrepe

Italijansko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da bodo v nedeljo zaostrili ukrepe zaradi epidemije covida-19 v treh deželah - Kampaniji, Emiliji-Romanji in Molizeju. Uvrščene bodo med oranžna območja zaradi srednjega tveganja širjenja okužb z novim koronavirusom. Uvrstitev v oranžno območje pomeni, da bodo zaprli bare in restavracije, ki v rumenih območjih z manjšim tveganjem za širjenje okužb ostajajo odprti do 18. ure. Prebivalci na oranžnih območjih tudi ne smejo zapustiti krajev, kjer imajo stalno prebivališče, razen v nujnih primerih ali zaradi dela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes so poročali o 15.479 novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, umrlo pa je 353 bolnikov s covidom-19. Število mrtvih zaradi covida-19 je s tem preseglo 95.000. Skupno je umrlo 95.235 covidnih bolnikov. V državi so doslej potrdili 2,78 milijona okužb, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

18.00 Voditelji G7 napovedali okrepitev cepljenja v revnih državah

Voditelji skupine najrazvitejših držav G7 so se na današnjem srečanju zavzeli za okrepitev cepljenja v revnih državah. Napovedali so več milijard dodatnih finančnih sredstev v ta namen. Zavzeli so se tudi za to, da bi bilo leto 2021 točka preloma za multilateralizem. Članice skupine G7 Velika Britanija, Nemčija, Francija, ZDA, Italija in Japonska ter Evropska unija so se v sklepni izjavi zasedanja, na katerem je prvič sodeloval novi ameriški predsednik Joe Biden, zavzele za sodelovanje, da bi premagali pandemijo covida-19 in obnovili svetovno gospodarstvo.

Industrijsko najrazvitejše države so se zavzele tudi za to, da bi imela Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) vlogo koordinatorke v boju proti covidu-19. Poudarili pa so še, da je treba okrepiti razvoj in razširjenost cepiv proti tej bolezni, piše v izjavi, ki so jo poslali iz Evropskega sveta. Ob tem so podprli mednarodno pobudo Covax, katere namen je pravična razdelitev cepiv v revnih državah. Napovedali so tudi povečanje sredstev za to pobudo za štiri milijarde ameriških dolarjev, tako da bodo skupaj prispevale 7,5 milijarde dolarjev.

17.00 EU in WHO v podporo cepljenju na Zahodnem Balkanu

Evropska unija je v partnerstvu s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) začela več kot sedem milijonov evrov vreden projekt za podporo varnemu in učinkovitemu cepljenju proti covidu-19 v državah Zahodnega Balkana, so danes sporočili iz Bruslja. V okviru projekta bodo razvijali in preizkušali načrte za izredne zdravstvene razmere, izobraževali zdravstvene delavce ter razvijali informacijske sisteme za izvajanje cepljenja. S projektom želijo državam v regiji pomagati pri učinkovitem sprejemu cepiv proti covidu-19 in njihovem upravljanju, tudi tistih cepiv, ki jih bodo države prejele preko mednarodne pobude Covax in mehanizma EU, preko katerega bodo države članice delile presežek cepiva. Za reševanje zdravstvene krize in dolgoročnejše socialno-ekonomsko okrevanje na Zahodnem Balkanu je sicer EU doslej mobilizirala 3,3 milijarde evrov.

16.30 V Slovenijo je prišla nova pošiljka cepiv

V Slovenijo je v četrtek prišla nova pošiljka cepiv proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca. Gre za 16.800 odmerkov, so za STA pojasnili na NIJZ. V prihodnjem tednu se pričakuje 22.230 odmerkov Pfizerjevega cepiva, v četrtek 8400 odmerkov cepiva Moderne, v petek pa nova pošiljka cepiv AstraZenece. Kakšna bo dobavljena količina cepiv AstraZenece v prihodnjem tednu, še ni znano. Sprva se je pričakovalo 27.190 odmerkov, a bo ta količina najverjetneje nižja, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Če bodo proizvajalci v prihodnjem tednu dobavili toliko cepiv, kot je napovedano, bo Pfizer skupaj v februarju dobavil Sloveniji 78.390 odmerkov, Moderna pa 13.200 odmerkov. Če bi Astrazeneca dobavila 27-190 odmerkov, bi skupna februarska dobava tega cepiva Sloveniji znašala 63.190 odmerkov.

15.45 V Franciji razburja cepljenje Sarkozyja

V Franciji je v četrtek za polemiko poskrbela novica, da je bil nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy že januarja cepljen proti covidu-19 – star je namreč 66 let, v Franciji pa trenutno cepijo starejše od 75. A vir blizu njega je danes zavrnil ugibanja, da je preskočil vrsto. Cepljen je bil na podlagi zdravniških navodil, je zatrdil. Da je bil Sarkozy že januarja cepljen v vojaški bolnišnici, je v četrtek poročal tednik L'Express. To je zlasti med uporabniki twitterja povzročilo nekaj nejevoljnih komentarjev in ugibanj, zakaj je cepivo prejel tako zgodaj. V državi trenutno cepijo starejše od 75 let, vključeni pa so tudi zdravstveni delavci in tisti, ki zaradi bolezenskih stanj veljajo za posebej ogrožene.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Kampanjo cepljenja v Franciji je zaznamoval izjemno počasen začetek, čeprav so pristojne službe odtlej postopek pospešile in glede na vladne podatke je bilo doslej cepljenih več kot 2,4 milijona ljudi, od tega jih je več kot milijon prejelo že oba odmerka.
Vlada upa, da bo lahko stare med 65 in 74 let začela cepiti med koncem marca in sredino aprila. Glede na poročanje L'Expressa je Sarkozyja močno frustrirala počasnost kampanje in si je želel vzpostavitve velikih centrov za cepljenje. Sarkozy, ki je bil predsednik države med letoma 2007 in 2012, je vpet v bitke s sodnimi mlini, vse odkar je zapustil položaj. 1. marca bo sodišče podalo razsodbo v korupcijskem primeru, v katerega je vpleten tudi Sarkozy, če bo spoznan za krivega, pa mu grozi štiri leta zapora. Pojavlja se v še več drugih primerih.

14.07 Pfizer in Biontech začela raziskavo o varnosti cepiva proti covidu-19 pri nosečnicah

Farmacevtski podjetji Pfizer in Biontech sta sporočili, da sta začeli klinično raziskavo o varnosti in učinkovitosti njunega cepiva proti covidu-19 pri nosečnicah. V raziskavi sodeluje približno 4000 prostovoljk, starejših od 18 let, nekatere pa so v četrtek že cepili s prvim odmerkom. V raziskavi bodo sodelovale nosečnice iz ZDA, Kanade, Argentine, Brazilije, Čila, Mozambika, Južne Afrike, Velike Britanije in Španije. Cepili jih bodo med 24. in 34. tednom nosečnosti, razmak med prvim in drugim odmerkom pa bo 21 dni, so sporočili iz podjetij.

image_alt
Pandemija je otrokom odvzela pravico do druženja


Nosečnice so podvržene večjemu tveganju za zaplete in težji potek bolezni covid-19, zato je ključno, da razvijemo cepivo, ki je varno in učinkovito tudi za to populacijo, je dejal podpredsednik kliničnih raziskav in razvoja cepiv pri Pfizerju William Gruber. Zdaj, ko kampanja cepljenja s cepivom Pfizerja in Biontecha po vsem svetu uspešno poteka, je čas, da naredimo naslednji korak in razširimo klinični program na druge ranljive populacije, kot so nosečnice, da bi lahko zaščitili tako njih kot prihodnje generacije, pa je dejal soustanovitelj nemškega Biontecha Özlem Türeci.

Podjetji sta tudi sporočili, da naj bi v prihodnjih nekaj mesecih začeli izvajati dodatne raziskave o varnosti in učinkovitosti cepiva pri otrocih, starih od 5 do 11 let, kasneje letos pa tudi pri otrocih, mlajših od pet let. Raziskava o varnosti in učinkovitosti cepiva pri otrocih, starih od 12 do 15 let, že poteka, podatke pa naj bi pristojnim regulatornim organom podjetji predložili v drugem letošnjem četrtletju.

13.57 Češka zaostruje pravila glede nošenja mask v trgovinah in javnem prometu

Češka zaostruje pravila glede nošenja mask na javnih krajih. Od ponedeljka bo tako v trgovinah, na javnem potniškem prometu in v bolnišnicah obvezno nošenje maske z višjo stopnjo zaščite, je danes sporočil češki minister za zdravje Jan Blatný. Priporočil je, da ljudje nosijo zaščitno masko tipa FFP2 ali FFP3. Lahko pa nosijo tudi dve kirurški maski, je po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnil minister. Češki mediji poročajo, da doma izdelane maske iz blaga in šali od ponedeljka na javnih krajih tako ne bodo več dovoljeni. Češke oblasti so sicer nameravale v ponedeljek odpreti tudi trgovine z nenujnim blagom, a tega ne bodo storile. »Epidemiološke razmere niso dobre, britanska različica se še vedno širi. Zato smo se odločili, da za zdaj ne odpremo zaprtih trgovin,« je na twitterju zapisal češki minister za industrijo Karel Havliček. O tem bo vlada znova razpravljala prihodnji teden. Na Češkem znova zaznavajo porast okužb z novim koronavirusom, kar pristojni pripisujejo predvsem širjenju bolj nalezljive britanske različice virusa. V zadnjem dnevu so potrdili 11.553 novih okužb. Skupaj so v državi, ki ima okoli 10,7 milijona prebivalcev, potrdili več kot 1,1 milijona okužb, umrlo pa je 18.913 covidnih bolnikov, še pišejo agencije.

image_alt
UKC Ljubljana z Majbert Pharm sklenil posel za dobavo hitrih testov


13.18 Z ruskim cepivom sputnik V bodo cepili tudi v afriških državah

Rusija bo afriškim državam pod ugodnimi pogoji financiranja dobavila 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 sputnik V, je danes sporočil afriški Center za nadzor bolezni (CDC). Cepljenje z ruskim cepivom naj bi v afriških državah začeli maja. Rusija je pogodbo o nakupu 300 milijonov odmerkov tega cepiva pod ugodnimi pogoji financiranja že predložila Afriški projektni skupini za prevzem cepiv (Avatt), ki jo vodi Afriška unija. Avatt si je pred tem za 55 držav članic Afriške unije že zagotovil 270 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19 pri podjetjih AstraZeneca, Pfizer ter Johnson & Johnson. CDC je v četrtek napovedal, da se bo distribucija cepiv proti covidu-19 na afriški celini začela prihodnji teden, in sicer bodo najprej v približno 20 državah začeli cepiti s cepivom AstraZenece.

Doslej je na afriški celini le sedem držav začelo kampanjo cepljenja prebivalstva proti covidu-19, v kratkem pa naj bi jo začela tudi Zimbabve in Senegal. Po zadnjih podatkih CDC Afrika s skoraj 3,8 milijona potrjenih okužb predstavlja 3,5 odstotka vseh okužb z novim koronavirusom na svetu.

image_alt
Zasenčiti korono


12.47 Na Hrvaškem število novih okužb višje kot prejšnji petek

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 4986 testih potrdili 388 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je osem bolnikov s covidom-19, je danes na novinarski konferenci sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Danes objavljeno število je nekoliko višje, kot je bilo prejšnji petek. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v zadnjih 24 urah v primorsko-goranski županiji potrdili 18 novih okužb. Iz istrske županije poročajo o šestih novih primerih. Praviloma imajo največje dnevno število novih okužb na območju Zagreba in Splita.

Na Hrvaškem so doslej proti covidu-19 z enim odmerkom cepili 93.012 ljudi, z dvema odmerkoma pa jih je bilo cepljenih 56.963. Doslej so porabili 149.975 odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer, Moderna in AstraZeneca.
Do konca meseca naj bi na Hrvaško prispelo več kot 92.000 odmerkov cepiva omenjenih treh proizvajalcev, do konca marca pa pričakujejo skupaj več kot 700.000 odmerkov cepiva.

image_alt
Švedska se vedno bolj zgleduje po Evropi


12.40 Tedenska testiranja za trenerje in vaditelje, za tekme 24-urni rok negativnega testa

Po objavi v uradnem listu je danes začel veljati odlok vlade, po katerem se morajo trenerji, strokovni delavci, ki vodijo proces vadbe športnikov, in voditelji športno-rekreativne dejavnosti enkrat na teden testirati na novi koronavirus, 24-urna veljavnost negativnih testov, ki je veljala zanje, pa je še naprej zahtevana za tekmovanja. Vlada je 11. februarja sprejela odlok o sproščanju športnih dejavnosti, po katerem so bili od 15. februarja treningi dovoljeni ne le nekaj več kot tisoč, ampak skoraj 70.000 registriranim športnikom, ter tudi rekreacija individualno ali v skupini desetih z ohranjanjem dveh metrov medsebojne razdalje. V njem ni bila izrecno opredeljena obveznost testiranja, temveč le spoštovanje navodil ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, v uradnem listu pa je bil nato objavljen odlok o obvezni predložitvi negativnega testa s 24-urno veljavnostjo za vse.

Z objavo spremenjenega odloka je tako razrešena zmeda, ki je nastala zaradi razlike med objavljenim odlokom in pojasnili ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), da tudi v športu velja sedemdnevna veljavnost testov kot za druge dejavnosti, razen za udeležbo na tekmovanjih. Novi odlok, ki ga je vlada sprejela 17. februarja, zdaj velja od danes do 26. februarja. Športniki in člani njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanj, drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj, in tudi strokovni delavci za vodenje programov športne vadbe se morajo testirati, veljavnost potrdila je omejena na 24 ur. Omenjeni ne potrebujejo testiranj, če imajo dokazila o cepljenju oziroma o tem, da so preboleli covid-19. Slednje velja tudi za strokovne delavce in voditelje športno-rekreativne dejavnosti, ki izvajajo proces športne vadbe ali športno-rekreativno dejavnost, ki se morajo sicer enkrat na teden testirati s hitrimi testi (PCR).

image_alt
Gostinci zaradi zmede glede izjem pri poslovanju ne izključujejo tožb


Natančno je v odloku opredeljeno tudi dokazilo o cepljenju proti covidu-19 različnih proizvajalcev; od prejetja drugega odmerka cepiva Biontech/Pfizer mora preteči najmanj sedem dni, Moderne najmanj 14 dni, od prejetja prvega odmerka cepiva AstraZenece pa najmanj 21 dni. Velja tudi dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šestih mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je posameznik prebolel novi koronavirus in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

MIZŠ je danes pripravilo tudi predstavitev ukrepa za povračila stroškov testiranja športnikov, trenerjev ter drugega tekmovalnega osebja iz zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije. Ta velja do konca tega leta. Uveljavljanje povračil stroškov poteka na podlagi mesečnih zahtevkov na Finančno upravo RS. Upravičenci so nacionalne panožne športne zveze, nosilke uradnih tekmovalnih sistemov, ter s tem tudi njihove članice.

11.48 Velika Britanija januarja z velikim padcem prodaje na drobno

Obseg prodaje na drobno se je v Veliki Britaniji januarja občutno zmanjšal. V primerjavi z decembrom se je zmanjšal za 8,2 odstotka, kar je največji padec od aprila lani, ko je v polnosti udarila pandemija covida-19, kažejo podatki britanskega statističnega urada. Zadolženost države se je na drugi strani občutno zvišala. Ločeno poročilo je pokazalo, da se je Velika Britanija januarja neto zadolžila za 10,1 milijarde evrov.

11.45 WHO: Upadanje novih okužb priložnost za ukvarjanje z drugimi zdravstvenimi izzivi

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da upadanje novih okužb z novim koronavirusom in z njim povezanih smrti v Evropi ponuja priložnost za ukvarjanje z drugimi zdravstvenimi področji, ki zaradi pandemije delujejo v okrnjenem obsegu. Direktor WHO za Evropo Hans Kluge je na današnjem brifingu za novinarje dejal, da se je prenašanje virusa začelo upočasnjevati v pretežnem delu evropske regije, ki obsega 53 držav. »Evropa zdaj predstavlja vse manjši delež svetovnega bremena bolezni in smrtnosti, trenutno je pri 28 odstotkih novih primerov in 21 odstotkih novih smrti,« je navedel.
Opozoril je sicer, da mora biti Evropa, kjer se je doslej z novim koronavirusom okužilo 37 milijonov ljudi, zaradi covida-19 pa jih je umrlo skoraj 830.000, še naprej pozorna.

image_alt
Odpiranje šol je bilo dobro organizirano


Evropskim državam je predlagal, naj ob nižjem številu novih okužb razmislijo o drugih zdravstvenih področjih, ki jih je prizadela pandemija, kot so zdravljenje raka, programi cepljenja otrok in preloženi operativni posegi. Kot je dejal Kluge, skrb vzbuja tudi porast nepravilne uporabe antibiotikov, ki bi lahko vodila v odpornost mikrobov proti zdravilom. Pozval je države, naj še naprej cepijo zdravstvene delavce in druge skupine proti covidu-19 ter ohranjajo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.

11.26 Nacionalni laboratorij doslej potrdil angleško različico v štirih vzorcih

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je doslej potrdil angleško različico novega koronavirusa v štirih vzorcih. Poleg potrditve pri potniku, ki se je decembra vrnil iz Anglije, so v februarju potrdili tri primere – enega v podravski regiji, dva pa sta iz jugovzhodne regije. Južnoafriške in brazilske različice niso zaznali.

NLZOH pri vsakem desetem vzorcu, pri katerem s PCR-testom potrdijo okužbo z novim koronavirusom, analizirajo tudi genom virusa, torej opravijo sekvenciranje. Tega izvaja klinični inštitut za specialno laboratorijsko diagnostiko na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, v manjši meri pa se izvaja tudi na dveh oddelkih NLZOH. Od 1. do 18. februarja so s sekvenciranjem pregledali 930 vzorcev, pri 384 vzorcih so pregledovali prisotnost novih različic samo s sledenjem pomembnih mutacij, pri 551 pa so določili celotne genome. Angleško različico so doslej zaznali pri štirih vzorcih. En primer so potrdili že januarja pri potniku, ki se je decembra vrnil iz Anglije, tri pa so potrdili z nacionalno strategijo sledenja v februarju.

image_alt
Šestan: Državni načrt zaščite je aktiviran že 124. dan


Kot so še dodali, v vzorcih iz diagnostičnih mikrobioloških laboratorijev NLZOH iz vse Slovenije močno prevladuje različica B 1.258.17, ki v posameznih regijah predstavlja od 74 do 92 odstotkov vseh sekvenciranih genomov. Ta različica se pojavlja tudi v drugih državah po svetu, na primer na Češkem, Slovaškem, Danskem, v Avstriji, Švici, itd. Bolj kužne različice novega koronavirusa v vzorcih, kjer so potrdili okužbo z novim koronavirusom, iščejo tudi na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo. Pri 576 vzorcih, pri katerih so med 1. in 7. februarjem potrdili okužbo, so v 13 skupinah vzorcev našli vse mutacije, značilne za angleško različico virusa. Zaradi tega sklepajo, da se ta različica širi, so sporočili pred kratkim.

10.34 Pandemija covida-19 v izgubo potisnila tudi Swiss Re

Pandemija covida-19 je v izgubo v lanskem letu potisnila tudi švicarsko pozavarovalnico Swiss Re. Ta je leto 2020 sklenila z 878 milijoni dolarjev izgube, kar je bilo slabše od pričakovanj analitikov. Brez upoštevanja škod in rezervacij, povezanih s covidom-19, bi pozavarovalnica ustvarila 2,2 milijarde dolarjev dobička.

10.13 Od začetka šolskega leta potrdili okužbo pri 4,2 odstotka mladoletnih

Od začetka tega šolskega leta so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1032 vrtčevskih otrocih, 3270 otrocih, starih med šest in 14 let, ter pri 3613 dijakih, starih od 15 do 18 let, kažejo podatki, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Okužba je bila potrjena pri 4,2 odstotka otrok do 18. leta starosti. V prejšnjem tednu, torej še pred odprtjem šol za vse učence, so potrdili okužbo pri 255 osnovnošolcih ter pri 150 dijakih, starih do 18 let. Pri vrtčevskih otrocih, starih od enega do petih let, so potrdili 84 okužb, pri dojenčkih do prvega leta starosti pa 16 okužb.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Največji val okužb med vrtčevskimi, osnovnošolskimi in tudi srednješolskimi otroki oziroma mladostniki je bila glede na podatke NIJZ oktobra. Okužbe so bile predvsem med osnovnošolci in dijaki. Konec oktobra se je pouk za vse otroke preselil na daljavo, takrat je tudi sledil upad okužb. Okužbe so se ponovno bolj začele pojavljati v začetku januarja, takrat je bil opazen znaten poskok med srednješolci.

V januarju in februarju je še vedno večji delež okužb med dijaki in osnovnošolci. Največji delež okužb je trenutno med slednjimi. Tudi sicer podatki, ki jih je objavil NIJZ, kažejo, da so v tem času okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 4,84 odstotka vseh mladostnikov, starih od 15 do 18 let, pri 1,67 odstotka osnovnošolcev in pri 1,01 odstotka vrtčevskih otrok. Med otroki, mlajšimi od enega leta, je bil delež okužb 1,56 odstotka.

Na NIJZ so objavili tudi podatke o potrjenih okužbah med pedagoškimi delavci. Med vzgojitelji oziroma pomočniki vzgojiteljev v vrtcih so potrdili 1593 okužb (17,24 odstotka vseh vzgojiteljev), med učitelji v osnovnih šolah 1398 okužb (6,6 odstotka vseh učiteljev), med profesorji na srednjih šolah pa 372 okužb (5,33 odstotka vseh profesorjev). V zadnjem tednu so potrdili okužbo pri 168 vzgojiteljih oziroma njihovih pomočnikih, pri 198 osnovnošolskih učiteljih in pri 20 profesorjih.

10.02 V četrtek potrdili 910 novih okužb

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v četrtek v Sloveniji opravili 4556 PCR-testov in 19.723 hitrih antigenskih testov ter potrdili 910 novih okužb. Od sobote naprej se vsi pozitivni rezultati na hitrih testih potrjujejo s PCR-testi. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 20-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 11.200.

Umrlo je sedem oseb, je tvitnila vlada. V bolnišnicah se je v četrtek zdravilo 623 oseb, intenzivno nego pa je potrebovalo 114 bolnikov. Sedemdnevno povprečje okuženih je v četrtek znašalo 748..



9.31 Renault lani zapeljal v rekordno izgubo

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault je lansko leto, ki ga je zaznamovala pandemija covida-19, sklenil z rekordno čisto izgubo 8,05 milijarde evrov. Leto prej je ustvaril 19 milijonov evrov dobička. Več kot polovico izgube je sicer prispeval japonski partner Nissan, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na Nissan, v katerem ima Renault 43-odstotni lastniški delež, je odpadlo 4,9 milijarde evrov lani ustvarjene izgube. Prihodki koncerna so se lani znižali za 22 odstotkov na 43,5 milijarde evrov, prodaja vozil pa je globalno upadla za 21 odstotkov na 2,95 milijona enot. V Renaultu so sicer poudarili, da jim je po prvem polletju, ki ga je močno zaznamoval covid-19, uspelo preobrniti svoje poslovanje. Rezultati druge polovice leta tako predstavljajo prvi korak v okrevanju. Prihodki skupine so bili v tem obdobju od tistih predlanskim nižji za 8,9 odstotka.

image_alt
Bojana Beović želi, da se mnenje zdravnikov sliši in upošteva


Kljub temu bo tudi leto 2021 zahtevno, so dodali v Renaultu. Ni namreč jasno, koliko bo na poslovanje še naprej vplivala zdravstvena kriza, problematično pa je tudi pomanjkanje polprevodnikov, ki tare avtomobilske proizvajalce. V zvezi s tem so v Renaultu ocenili, da bo vrhunec krize s polprevodniki predvidoma dosežen v drugem letošnjem četrtletju. Ocenjujejo, da bi lahko pomanjkanje, ki je posledica preusmerjanja proizvajalcev čipov v razmerah pandemije covida-19, vplivalo na proizvodnjo okoli 100.000 vozil na letni ravni.

8.43 Nizozemski parlament potrdil zakon o policijski uri

Nizozemski poslanci so v četrtek potrdili predlog zakona o policijski uri. Vlada, ki je predlog v parlament vložila po hitrem postopku, želi z zakonom obiti odločitev sodišča o odpravi tega ukrepa. Nizozemska vlada je policijsko uro v nočnem času od 21. ure do 4.30 uvedla 23. januarja. Prihodnji teden bo odločala, ali bo ukrep, ki se bo iztekel 2. marca, podaljšala. O predlogu zakona bo danes odločal še senat, pričakovati pa je tudi odločitev prizivnega sodišča o pritožbi vlade na odredbo prvostopenjskega sodišča o odpravi policijske ure. Nizozemski premier Mark Rutte je dejal, da bo njegova vlada počakala na odločitev sodišča, preden bo uveljavila zakon. »Borimo se z eno največjih kriz po vojni. Ta neposredno vpliva na našo varnost, neposredno vpliva na javno zdravje in na tisoče ljudi je umrlo,« je med burno razpravo v parlamentu dejal Rutte. Po njegovem mnenju je policijska ura nujna. Dodal je, da ni optimističen, da bodo lahko ta ukrep sprostili kmalu.

Uvedba policijske ure je naletela na močan odpor javnosti in sprožila najhujše nemire v državi v zadnjih desetletjih. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters
Uvedba policijske ure je naletela na močan odpor javnosti in sprožila najhujše nemire v državi v zadnjih desetletjih. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters


Sodišče je poseglo v vladne ukrepe za boj proti novemu koronavirusu v torek, ko je odločilo, da mora vlada takoj odpraviti policijsko uro, saj da ni dokazala posebnih okoliščin, ki so potrebne za uvedbo tovrstnega ukrepa brez odobritve parlamenta.
Prizivno sodišče je po pritožbi vlade še isti dan povozilo to sodbo in odločilo, da policijska ura ostane veljavna do današnje celovite obravnave zadeve. Opozicijski poslanci so bili kritični do Rutteja, kako se je lotil zadeve, saj po januarskem odstopu opravlja le tekoče posle do volitev prihodnji mesec.

7.36 Macron predlagal načrt za odpravo neravnovesja pri delitvi cepiv

Francoski predsednik Emmanuel Macron je Evropo in ZDA pozval, naj državam v razvoju nujno pošljejo do pet odstotkov zalog cepiva proti koronavirusu, češ da nepoštena delitev cepiv utrjuje globalno neenakost. Veliko večino cepljenj so doslej izvajale visokorazvite države, pred petkovim virtualnim vrhom svetovnih voditeljev G7 pa je predlagal načrt za odpravo neravnovesja. Iz Bele hiše so sporočili, da bo ameriški predsednik Joe Biden objavil namero v višini štiri milijarde ameriških dolarjev za financiranje globalne sheme delitve cepiv, znane kot Covax. Tudi britanski premier Boris Johnson, ki bo vodil srečanje, naj bi presežek odmeril Covaxu.

image_alt
Beovićeva: Epidemije še ni konec


»Ne govorimo o nemudni razdelitvi milijarde doz ali o milijardah evrov,« je pojasnil Macron. »Gre za pospešeno dodeljevanje do petodstotnega deleža cepiv, ki jih imamo, kar pa ne bo spremenilo naših kampanj cepljenja.« Francoski predsednik je po poročanju BBC dejal, da je nemška kanclerka Angela Merkel podprla evropsko pobudo o delitvi cepiv in dodal, da upa, da bo dobil tudi podporo ZDA. Pojasnil je, da je le deset držav izvedlo 75 odstotkov vseh cepljenj po svetu, medtem ko 130 držav še ni prejelo niti enega odmerka. Bogatejše države obtožujejo, da kopičijo cepiva na račun revnejših. Države, kot so Združeno kraljestvo in Kanada, so že večkrat naročile dovolj odmerkov za cepljenje celotnega prebivalstva.

Zdravstveni strokovnjaki trdijo, da lahko, če cepiv ne bomo delili bolj pravično, minejo leta, preden bo koronavirus pod nadzorom na globalni ravni. Doslej se je po vsem svetu z novim koronavirusom okužilo vsaj 110 milijonov ljudi, več kot 2,4 milijona pa jih je umrlo, kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa.

7.04 Francija sredi pandemije gradi nove kinodvorane

Pandemija koronavirusa se morda ne zdi dober čas za gradnjo novih kinodvoran, v Franciji pa bo za opustitev strasti do velikega platna potrebnega nekaj več od virusa. V dolini Loare namreč gradijo novi multipleks, v gradnji ali prenovi pa je še nekaj kinov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še:

Komentarji: