Med Avstralijo in Novo Zelandijo zaživel potovalni mehurček

Med obema državama je mogoče znova potovati brez karantene, mediji poročajo o ponovnem srečanju članov družin po dolgih mesecih.
Fotografija: Srečanje matere in hčere na letališču v Sydneyju po prihodu zadnje iz Nove Zelandije. FOTO: Saeed Khan/AFP
Odpri galerijo
Srečanje matere in hčere na letališču v Sydneyju po prihodu zadnje iz Nove Zelandije. FOTO: Saeed Khan/AFP

Pot med Avstralijo in Novo Zelandijo, ki ju ločuje Tasmansko morje, je od danes znova lažja, poročajo svetovni mediji, ki jih zapolnjujejo fotografije objemov z letališč v obeh državah, kakršne so v času zaukazane medsebojne distance precejšnja izjema.

image_alt
Avstralija in Nova Zelandija bosta vzajemno tvorili potovalni mehurček


Med obema državama so vzpostavili »potovalni mehurček«, ki je menda prvi tovrstni na svetu in omogoča, da se lahko končno znova srečujejo člani družin, ki jim ostri ukrepi v obeh državah, vzpostavljeni marca lani, niso omogočali niti, denimo, udeležbe pogrebov.
 

Odprava karantene po več kot letu dni


Zgodilo se je tudi, da je kdo v eni izmed obeh držav obtičal in se ni mogel vrniti domov. Redko kdo si je lahko privoščil pot iz Nove Zelandije v Avstralijo in nazaj, kar je bilo povezano z dvema tednoma obvezne karantene.

Tokratni dogovor med državama obvezno karanteno odpravlja po več kot letu dni. Večina avstralskih zveznih držav je sicer karanteno za Novozelandce odpravila že proti koncu lanskega leta, na Novi Zelandiji pa tega zaradi več izbruhov epidemije v Avstraliji niso uveljavili.

Dobrodošlica na letališču v Wellingtonu. FOTO: Marty Melville/AFP
Dobrodošlica na letališču v Wellingtonu. FOTO: Marty Melville/AFP

 

Pred pandemijo Avstralci predstavljali okoli 40 odstotkov turistov na Novi Zelandiji


»Ta mehurček pomeni zelo pomemben korak Nove Zelandije k povezavi s svetom, na kar moramo biti zelo, zelo ponosni,« je po poročanju Reutersa novinarjem v Wellingtonu včeraj sporočila premierka Nove Zelandije Jacinda Adern.

V bližnji prihodnosti je napovedala obisk svojega avstralskega kolega Scotta Morrisona na Novi Zelandiji, že v sredo pa pričakujejo zunanjo ministrico Marise Paynewould.

Avstralska letalska družba Qantas je število letov na Novo Zelandijo razširila na okoli 200 na teden, Air New Zealand pa število svojih letov v Avstralijo na 30.

Pred pandemijo so avstralski gostje predstavljali okoli 40 odstotkov tujih turistov na Novi Zelandiji. Leta 2019 je to državo obiskalo okoli 1,5 milijona Avstralcev, porabili so okoli 1,6 milijarde evrov.

FOTO: Saeed Khan/AFP
FOTO: Saeed Khan/AFP

Preberite še:

Komentarji: