Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Med neurjem na avstrijskem Štajerskem plaz zasul avtocesto

Zaradi plazu, ki je zasul del pirnske avtoceste, ostaja ta zaprta najmanj do ponedeljka.
V soboto je Avstrijo prizadelo močno neurje, škoda je bila na srečo le gmotna.  FOTO: Joe Klamar/Afp
V soboto je Avstrijo prizadelo močno neurje, škoda je bila na srečo le gmotna.  FOTO: Joe Klamar/Afp
STA
9. 6. 2024 | 11:27
9. 6. 2024 | 16:16
3:11

Avstrijsko Štajersko je v soboto prizadelo hudo neurje z močnimi nalivi, zaradi česar so ponekod reke prestopile bregove. Marsikje so morali posredovati gasilci. Na avtocesto pri Gradcu se je vsul zemeljski plaz. Neurje je povzročalo težave tudi na Gradiščanskem in ponekod na Zgornjem Avstrijskem. Razmere so se do davi večinoma umirile.

Zaradi obilnega deževja se je v soboto zvečer sprožil zemeljski plaz pri kraju Übelbach, kakih 30 kilometrov severno od Gradca, ki je zasul del pirnske avtoceste. Oba vozna pasova sta bila davi zaprta za promet, je sporočila avstrijska družba za avtoceste (Asfinag) in dodala, da ostaja cesta zaprta najmanj do ponedeljka.

Neurje je ponekod na Štajerskem povzročilo tudi precejšnjo škodo. Več volišč za evropske volitve je bilo zaradi hudega neurja nedostopnih ali celo uničenih. Lokalne oblasti so se hitro odzvale in volišča prestavile na druge lokacije, poroča APA.

Zaradi nalivov je močno narasel eden od pritokov reke Mure, ki je prestopil bregove in poplavil središče kraja Übelbach. Narasle vode so odnesle nekaj avtomobilov. Po podatkih gasilcev so morali rešiti več ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Huda neurja z obilnimi padavinami so v soboto zvečer povzročila poplave v okolici Gradca ter delih jugovzhodne Štajerske.

Zaradi močnih sunkov vetra so se na ceste podrla tudi številna drevesa. Več cest je še vedno zaprtih, je danes sporočila policija.

Po poročanju časnika Kleine Zeitung so samo v glavnem mestu Štajerske Gradcu gasilci posredovali več kot 800-krat. V kraju Neudau so zaradi vdora vode morali evakuirati dom za ostarele. Na varno so rešili 40 ljudi.

Vreme se je medtem danes umirilo, vendar bi lahko po navedbah vremenoslovcev popoldne spet nastale močne nevihte.

Zaradi močnih nalivov je civilna zaščita v soboto izdala opozorilo tudi ponekod na Gradiščanskem, kjer so reke in potoki prestopili bregove. Štajerski deželni glavar Hans Peter Doskozil je pri odstranjevanju posledic neurja zaprosil za pomoč avstrijsko vojsko, so sporočili davi po poročanju APA.

Neurje je v soboto zvečer povzročalo preglavice tudi prebivalcem in gasilcem na Zgornjem Avstrijskem. Na terenu je bilo skupno 1700 reševalcev in 115 gasilskih enot. Najbolj prizadeta so bila okrožja Braunau am Inn, Vöcklabruck, Gmunden, Wels-Land in Linz-Land, so sporočili gasilci. Po doslej znanih podatkih ni bil nihče poškodovan.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine