Moč skrbno izbranih besed

Bruselj in London bi lahko po prekinitvi trgovinskih pogajanj kmalu znova sedla za skupno mizo.
Fotografija: Glavni evropski pogajalec Michel Barnier je kolegu Davidu Frostu v telefonskem pogovoru povedal natanko tisto, kar je britanska vlada hotela slišati. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP
Odpri galerijo
Glavni evropski pogajalec Michel Barnier je kolegu Davidu Frostu v telefonskem pogovoru povedal natanko tisto, kar je britanska vlada hotela slišati. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP

Prekinitev trgovinskih pogajanj med Brusljem in Londonom so analitiki prejšnji teden opisali kot nadzorovano eksplozijo. Za odločitev, ki jo je sprejela britanska vlada, bi težko našli boljši izraz. Z njo namreč ni hotela pokazati, da je obupala nad procesom pogajanj o prihodnjih odnosih, ampak predvsem spodbuditi evropsko stran k iskanju kompromisov.

Težava pri nadzorovanih eksplozijah je, da ne gredo vedno po načrtu. Povsem možno je bilo, da bo britanska odločitev o prekinitvi trgovinskih pogajanj načela temelje maratonskega procesa, ki se mora končati v mesecu dni, če si želita London in Bruselj še letos spraviti pod streho dogovor in tako preprečiti kaotičen iztek tako imenovanega prehodnega obdobja.


Pripravljeni na pogajanja


Današnje izjave visokih predstavnikov evropske in britanske strani še niso dale jasnega odgovora na to, kdaj se bodo trgovinska pogajanja znova nadaljevala, a so vseeno nakazale obojestranski interes, da bi se to zgodilo čim prej.

Britanski premier Boris Johnson. Foto: Eddie Mulholland/Afp
Britanski premier Boris Johnson. Foto: Eddie Mulholland/Afp


Glavni pogajalec evropske komisije Michel Barnier je med telefonskim pogovorom z britanskim pogajalcem Davidom Frostom poudaril, da si želi EU z Združenim kraljestvom doseči dogovor o prihodnjih odnosih in da se je v okviru pogajanj, ki potekajo od marca, še ta teden pripravljena začeti »intenzivno« pogovarjati »o vseh vprašanjih na podlagi pravnih besedil«.

Francozove besede so bile skrbno izbrane, saj so potrdile natanko tisto, kar je Johnsonova vlada pogrešala v dosedanjih interakcijah z evropsko stranjo. Pred dnevi so v Londonu poudarili, da Barnierju ta teden ni treba odpotovati na Otok, če se ni pripravljen »na hiter način pogovarjati o vseh vprašanjih na podlagi pravnih besedil«. S tem so ponovili znan očitek, da se EU do zdaj ni hotela pogajati o dejanski vsebini trgovinskega dogovora, ampak je najprej hotela doseči napredek na področjih konkurenčnosti, državne pomoči in ribištva.

image_alt
Johnson: Pripraviti se moramo na scenarij brez dogovora


Michael Gove, minister, zadolžen za priprave na brexit, je med nastopom v britanskem parlamentu pozdravil Barnierjeve besede ter jih označil za znaten premik. Pohvalil je tudi sodelovanje z evropsko stranjo v okviru skupnega odbora za implementacijo ločitvenega dogovora o brexitu, kjer je bil po poročanju irskih medijev dosežen napredek pri izvajanju tako imenovanega severnoirskega protokola. A predstavniki britanske vlade so kljub temu vztrajali, da pogoji za nadaljevanje pogajanj še vedno niso izpolnjeni. Težava je po njihovem v tem, da EU ni pripravljena sklepati kompromisov.

Michael Gove med današnjim nastopom v britanskem parlamentu. Foto: Jessica Taylor/Afp
Michael Gove med današnjim nastopom v britanskem parlamentu. Foto: Jessica Taylor/Afp


Srečen razplet ni zagotovljen


Tudi če bosta strani v prihodnjih dneh znova sedli za pogajalsko mizo, to ne pomeni, da bodo pogajanja prinesla srečen razplet. Nekdanja članica EU od prvega januarja 2021 ne bo več del evropskega enotnega trga in carinske unije. Tako v Bruslju kot v Londonu si želijo, da bi s trgovinskim dogovorom ohranili čim bolj neoviran pretok blaga in storitev prek Rokavskega preliva ter preprečili nastanek ovir, ki bi jih v primeru razpleta brez dogovora prineslo trgovanje na podlagi pravil Svetovne trgovinske organizacije. Toda na obeh straneh hkrati vztrajajo, da si dogovora ne želijo za vsako ceno.

Preberite še:

Komentarji: