Moskovsko sodišče časniku odvzelo licenco za tiskano izdajo

Gre za edini pomembnejši časnik v Rusiji, ki je kritičen do potez predsednika Vladimirja Putina.
Fotografija: Uredništvo Nove Gazete. FOTO: Natalia Kolesnikova/AFP
Odpri galerijo
Uredništvo Nove Gazete. FOTO: Natalia Kolesnikova/AFP

Sodišče v Moskvi je razveljavilo dovoljenje časnika Nova Gazeta za tiskano izdajo, so danes sporočili iz tega vodilnega ruskega opozicijskega medija. Odgovorni urednik Dmitrij Muratov je odločitev označil za politično in dejal, da se bodo nanjo pritožili.

Odločitev, ki je bila sprejeta na prošnjo ruskega medijskega regulatorja Roskomnadzor, so v objavi za javnost potrdili tudi na sodišču, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri Novi Gazeti so dober mesec po začetku ruske invazije v Ukrajini že prenehali izdajati časopis z obljubo, da bodo delo nadaljevali po koncu vojne v Ukrajini.

Muratov, lanskoletni prejemnik Nobelove nagrade za mir, je takrat odločitev za prenehanje izdajanja označil za težko, pri tem pa nakazal, da gre za poskus rešitve ugledne publikacije, ki naj bi se tako izognila dokončnemu zaprtju, potem ko so prejeli dve opozorili Roskomnadzorja.

image_alt
Bruselj pripravlja načrt za nevtralizacijo Putinovega orožja

Roskomnadzor naj bi si po poročanju AFP prizadeval tudi za prepoved delovanja spletne strani Nove Gazete in revije, ki so jo začeli izdajati julija. Pred koncem septembra sta tako predvidena še dva sodna postopka v zvezi s tem moskovskim časnikom.

Glavni odgovorni urednik Nove Gazete Dmitrij Muratov. FOTO: Reuters
Glavni odgovorni urednik Nove Gazete Dmitrij Muratov. FOTO: Reuters

Kot poroča Nova Gazeta Europe, projekt nekdanjih sodelavcev Nove Gazete, ki neodvisno od moskovske centrale delujejo v tujini, je Muratov ob napovedi pritožbe dejal, da gre za izključno politično odločitev, ki nima zakonske podlage.

Na odločitev sodišča so se z neodobravanjem že odzvali tudi v Združenih narodih. Tiskovna predstavnica urada ZN za človekove pravice Ravina Shamdasani je potezo sodišča označila za nov udarec neodvisnosti medijev v Rusiji. Pri tem je dodala, da je delovanje ruskih medijev posebej oteženo vse od začetka vojne v Ukrajini.

Nova Gazeta je edini pomembnejši časnik v Rusiji, ki še kritizira predsednika Vladimirja Putina in njegove poteze znotraj in zunaj države. Časnik je nastal leta 1993, eden od njegovih soustanoviteljev je bil nedavno preminuli zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov.

Preberite še:

Komentarji: