Na Hrvaškem prva žrtev neurja, v BiH zaenkrat neuspešna akcija iskanja šestletnika

Pri Njivicah na otoku Krku je bil za moškega med neurjem usoden padec z barke.
Fotografija: Poplave v Banjaluki in okolici. FOTO: Velibor Tripić 
Odpri galerijo
Poplave v Banjaluki in okolici. FOTO: Velibor Tripić 

Hrvaška ter Bosna in Hercegovina sta še vedno v primežu neurja in poplav, najhujše pa zaradi naraščajočih gladin rek še prihaja. Neurje je na Hrvaškem povzročilo smrtno žtrtev. Pri Njivicah na otoku Krku je bil po poročanju portala Index za moškega med neurjem usoden padec z barke. Sledila je akcija reševanja, a so naposled odkrili le njegovo truplo.

V Bosni in Hercegovini so v kraju Begov Han v bližini Žepča v BiH po poročanju Dnevnega avaza za danes zaustavili akcijo iskanja šestletnega dečka, ki je opoldne med vožnjo s kolesom padel v narasli potok. Mati se je pognala za njim, a neuspešno.

Kolo so našli, dečka ne. V iskanje so se vključili policisti, gasilci, reševalci in prebivalci, na izlivu potoka v reko Bosno so postavili mrežo, a zaenkrat brez rezultatov. Preiskovanje, v katerem je sodelovalo okoli 300 ljudi, so razširili tudi na reko Bosno v njenem nižjem toku proti Žepču. Iskanje so za danes opustili, nadaljevali bodo jutri.

V večjem delu Hrvaške se gladina stoječih voda hitro dviga, predvsem na območju, kjer tečejo reke Sava, Una in Kolpa, poroča hrvaški portal Index.hr. Ob Kostajnici ob reki Uni so razglasili celo izredne razmere, saj se vodna gladina vsako uro zviša za vsaj pet centimetrov; vrhunec neurja pa pričakujejo šele proti večeru ter v noči s torka na sredo.

Trenutno je hudo tudi na območju pri Karlovcu, mestu štirih rek: Kolpe, Korane, Mrežnica in Dobre. Predvsem prihodnjih 24 ur naj bi bilo dramatičnih. Mrežnica je danes dosegla rekorden vodostaj, ob 16. uri so namreč na tej reki namerili 784 centimetrov, tudi za Kolpo in Korano napovedujejo višino gladine vse do okoli 8 metrov. Vojska je v pripravljenosti, nove obilne padavine bi utegnile pripeljati do katastrofe, poroča Index. Na srečo meteorologi obilnejših padavin ne napovedujejo, vodostaj rek naj bi se v prihodnjih treh dnevih umiril.



Zaradi orkanskega vetra, ki je zajel več območij Hrvaške, je bilo doslej več kot 700 intervencij. Pristojne službe prebivalce opozarjajo, naj ne zapuščajo doma, če ni nujno. Zaradi poplavljenih cestišč je zaprtih več državnih cest, hudo poškodovani so tudi mostovi, gasilci pa so iz poplavljenih turističnih središč rešili že osem turistov. 

Čeprav razmere še niso kritične, zaradi hitrega dvigovanja gladine številnih rek ustrezni organi hitijo izvajati izredne ukrepe za zaščito pred poplavami. Včeraj ob 23. uri je bila namreč ob Kostajnici izmerjena gladina 377 centimetrov, kar zadostuje za razglasitev izrednih razmer. 


 

V prihodnjih dneh se razmere še ne bodo umirile


Kostajniški direktor Uprave za civilno zaščito je meščane pozval, naj ostanejo mirni ter si priskrbijo dovolj pitne vode. Zaradi obilnih padavin je namreč državna komunalna družba prebivalce obvestila, da je voda iz Pašinskega rezervoarja kontaminirana ter jo je pred pitjem treba prekuhati. Občinski svet je že napovedal, da so sprejeli ukrepe za ponovno vzpostavitev ustreznih razmer.

​Reka Korana je v gornjem toku poplavila istoimensko vas. Gladina reke je že ob pol osmih zjutraj znašala 750 centimetrov, vendar so čez dan napovedali še znatno povišanje. V vasi Korana je nekaj deset hiš, prebivalce pa so gasilci pravočasno evakuirali.



Po meteoroloških napovedih se bodo vremenske razmere pri naših južnih sosedih v prihodnjih treh dneh še stopnjevale. V celinskem delu države je namreč mogoče pričakovati od 50 do 100 milimetrov padavin, nekaj manj padavin bo zapadlo le ob obali Jadranskega morja. Visoki gladini tekočih in stoječih voda bodo po napovedih kljubovali vsaj še pet dni, nato pa se bodo razmere postopoma umirile. 


Hujše poplave kot leta 2014


Z močnimi padavinami se soočajo tudi v Bosni in Hercegovini. Na območju Prijedora, kjer je poplavilo okoli 200 hiš, so pristojne službe pripravljene na evakuacijo prebivalstva. Tudi v osrednjem delu države je voda poplavila številne ceste ter na desetine objektov. Mnogi se tako bojijo, da bodo poplave hujše kot tiste, ki so državo prizadele pred petimi leti.

Poplave v Bosni in Hercegovini. FOTO: Federalna uprava Civilne zaščite BiH
Poplave v Bosni in Hercegovini. FOTO: Federalna uprava Civilne zaščite BiH


V severnem in osrednjem delu BiH je veliko vasi ostalo brez elektrike in tekoče vode​. Reka Vrbas je v noči s ponedeljka na torek prestopila bregove, po poročanju lokalnih medijev pa so okoliški prebivalci svoje domove zapustili že okoli pol polnoči. Tudi reka Sana je prestopila bregove, po zadnjih dostopnih podatkih je njena gladina segala do 460 centimetrov ter narašča do deset centimetrov na uro.

V Doboju, ki leži ob reki Bosni in med izlivoma Usore in Spreče vanjo, je poplavilo okoli 100 stanovanjskih objektov in 50 drugih, vse ogrožene prebivalce so evakuirali.

V Cazinu, kjer so razglasili stanje naravne nesreče, je poplavilo okoli 40 stanovanjskih in drugih objektov.

Poplave v Bosni in Hercegovini. FOTO: Federalna uprava Civilne zaščite BiH
Poplave v Bosni in Hercegovini. FOTO: Federalna uprava Civilne zaščite BiH


Poplave v Bosni in Hercegovini. FOTO: Federalna uprava Civilne zaščite BiH
Poplave v Bosni in Hercegovini. FOTO: Federalna uprava Civilne zaščite BiH


Poplave v Bosni in Hercegovini. FOTO: Federalna uprava Civilne zaščite BiH
Poplave v Bosni in Hercegovini. FOTO: Federalna uprava Civilne zaščite BiH


Komentarji: