Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Koronavirus potrdili tudi na Hrvaškem, v Avstriji in Švici

Mlajši moški na Hrvaškem ima blažje simptome okužbe, pred dnevi je bil v Milanu. V Avstriji dva primera okužbe.
Poleg Italije, kjer je na evropskih tleh novi koronavirus najbolj prisoten, so največ obolelih in smrtnih žrtev zabeležili v Iranu in Južni Koreji. FOTO: Antonio Parrinello Reuters
Poleg Italije, kjer je na evropskih tleh novi koronavirus najbolj prisoten, so največ obolelih in smrtnih žrtev zabeležili v Iranu in Južni Koreji. FOTO: Antonio Parrinello Reuters
STA, Ka. M., P. V.
25. 2. 2020 | 12:45
25. 2. 2020 | 19:49
9:23
Mlajši moški je okužen z novim koronavirusom in je na zdravljenju na kliniki za infekcijske bolezni v Zagrebu, je danes sporočil hrvaški premier Andrej Plenković. Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je dodal, da ima moški blažje simptome okužbe. Med 19. in 21. februarjem je bil v Milanu.



Hrvaški zdravstveni minister Beroš je povedal, da so potrdilo o prvi okužbi na Hrvaškem prejeli nekaj pred 12. uro. Pričakuje, da moški zaradi okužbe ne bo imel hujših posledic.

Napovedal je, da se bodo zdravstvene službe osredotočile na stike, ki jih je imel oboleli moški, da bi preprečili širjenje okužbe. Za tiste, ki so bili v neposredni bližini okuženega, bodo organizirali karanteno, za ostale pa zdravstveni nadzor, je napovedal.

»Zdravstveni sistem je pripravljen. Storili bomo vse, da bi zagotovili varnost zdravja prebivalcev«, je dejal minister.
Beroš je ponovil, da gre za bolezen, ki je po svojem značaju podobna navadni gripi. Ne pričakuje, da bo na Hrvaškem prišlo do večjega števila zbolelih za virusom covid-19, prav tako ne pričakuje hujših zdravstvenih zapletov pri tistih, ki bodo morda zboleli.

Včeraj koronavirus v Italiji, danes prvi primeri v Avstriji in na Hrvaškem ... FOTO: Andreas Solaro/Afp
Včeraj koronavirus v Italiji, danes prvi primeri v Avstriji in na Hrvaškem ... FOTO: Andreas Solaro/Afp

 

Hrvaška: Čakajo še na izvide devetih oseb


Medtem na Hrvaškem čakajo še na izide testiranja devetih oseb, ki so delale v eni italijanskih tovarn v Lombardiji, v kateri je bilo 20 okuženih s koronavirusom. Hrvaški delavci so v reško bolnišnico prispeli minulo noč, eden izmed njih pa je imel simptome, podobne gripi. Delavci so stari med 19 in 50 let.

Hrvaške oblasti so danes na skupnih mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavile zabojnike, kjer bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi. V zabojnikih bodo izvajali epidemiološko razvrščanje potnikov, za katere bodo ocenili, da bi po vstopu na Hrvaško potrebovali zdravniški nadzor, so danes pojasnili v policijski upravi s sedežem na Reki. Izbrali so mejna prehoda, preko katerih poteka večina cestnega prometa med Hrvaško in Italijo.


 

Prva okužena tudi pri severnih sosedih


V Avstriji so prav tako potrdili prva dva primera okužbe z novim koronavirusom. Na avstrijskem Tirolskem so pri dveh ljudeh potrdili okužbo z novim koronavirusom, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA sporočil deželni glavar Günther Platter.

Pri dvojici je bil pozitiven že drugi test na okužbo. Najmanj eden od okuženih je iz Lombardije.

Zaenkrat še ni jasno, kje sta se okužila, ni pa nobeden od 24-letnikov huje bolan. Trenutno imata zgolj vročino. Obolela sta se sama obrnila na reševalno službo v Innsbrucku in opisala svoje simptome. Trenutno sta v izolaciji v bolnišnici v Innsbrucku.

Direktor univerzitetnega kliničnega centra v Innsbrucku Günter Weiss je na današnji novinarski konferenci povedal, da bosta oba v karanteni ostala do konca tedna. Gre za par, ki je doma v okolici Bergama v Lombardiji in je v petek z osebnim avtomobilom pripotoval v Innsbruck. Po prvih podatkih naj bi ženska živela in delala v tem mestu. Njuno zdravstveno stanje je po navedbah Weissa dobro in od danes nimata vročine.

Pristojne oblasti sedaj poskušajo identificirati vse osebe, s katerimi sta bila obolela v stiku. Na tak način želi Avstrija preprečiti nadaljnje širjenje virusa. S koliko osebami sta bila okužena v stiku, avstrijske oblasti danes še niso mogle potrditi.

Iz strahu pred novim koronavirusom sta bila v nedeljo na meji med Italijo in Avstrijo več ur ustavljena dva vlaka s skupno okoli 500 potniki. FOTO: Johann Groder/Afp
Iz strahu pred novim koronavirusom sta bila v nedeljo na meji med Italijo in Avstrijo več ur ustavljena dva vlaka s skupno okoli 500 potniki. FOTO: Johann Groder/Afp


V državi so sicer okrepili ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, potem ko je konec tedna močno naraslo število okuženih na severu Italije. Doslej so jih našteli že več kot 280, sedem ljudi je umrlo. Večina okužb je v Lombardiji, prvi primer pa so v ponedeljek potrdili tudi v deželi Trentinsko - Zgornje Poadižje, ki meji na avstrijsko Tirolsko.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v ponedeljek po seji kriznega štaba o epidemiji novega koronavirusa napovedal, da bodo v Avstriji proti širjenju virusa uvedli pet novih ukrepov, vključno z informacijsko kampanjo za prebivalstvo ter objavo natančnih potovalnih nasvetov.


 

Previdnostni ukrepi na Gradiščanskem


Na Gradiščanskem so danes preventivno vzpostavili tudi štab za koordinacijo, ki je v stalnem stiku s pristojnimi oblastmi, reševalnimi postajami ter bolnišnicami. »Na Gradiščanskem doslej ni bilo nobenega potrjenega primera bolezni zaradi koronavirusa,« je ob tem sporočil deželni glavar Gradiščanske Hans Peter Doskozil. Dodal je, da ni nobenih razlogov za paniko, a je pomembno sprejeti najboljše možne previdnostne ukrepe ter ostati pozoren.

V Avstriji bo poleg tega v četrtek sestanek deželnih glavarjev vseh devetih zveznih dežel s predstavniki ministrstva za notranje zadeve in zdravje, na katerem bodo govorili o sodelovanju na ravni države, dežel ter občin v boju proti novemu koronavirusu.

V Španiji so zabeležili že štiri potrjene primere okužbe z novim koronavirusom. Minuli teden so okužbo med drugim potrdili pri nemškemu državljanu na kanarskem otoku La Gomera. FOTO: Borja Suarez Reuters
V Španiji so zabeležili že štiri potrjene primere okužbe z novim koronavirusom. Minuli teden so okužbo med drugim potrdili pri nemškemu državljanu na kanarskem otoku La Gomera. FOTO: Borja Suarez Reuters

 

Prvi primer okužbe potrdili tudi v Švici ter na celinskem delu Španije


V Švici so danes potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Iz Španije danes poročajo o prvem primeru okužbe na celini. Po navedbah španskih zdravstvenih oblasti so virus sars-cov-2 potrdili pri ženski v Barceloni, ki se je pred kratkim vrnila iz severne Italije, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Španiji je to četrti potrjeni primer okužbe z novim koronavirusom. Minuli teden so okužbo potrdili pri nemškemu državljanu na kanarskem otoku La Gomera ter pri Britancu na Majorki. Ta teden so okužbo potrdili pri Italijanu na Tenerifih. Hotel, v katerem je 69-letnik bival, je v karanteni. Vseh več kot tisoč gostov bodo zdravniško pregledali.

Okužbo z novim koronavirusom so danes potrdili tudi v Švici. Okužbo so potrdili v kantonu Ticino, ki meji na italijansko Lombardijo, kjer so zabeležili več primerov okužb z virusom. Več informacij naj bi bilo znanih po 17. uri. Švicarski notranji minister Alain Berset je v ponedeljek zatrdil, da je država dobro pripravljena.
 

V ZDA doslej potrdili 53 okuženih s koronavirusom


V ZDA so doslej potrdili 53 primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega 39 pri osebah, ki so jih evakuirali s potniške ladje Diamond Princess na Japonskem ter iz kitajskega mesta Wuhan, kjer se je izbruh virusa začel, je sporočil ameriški Center za nadzor nad boleznimi (CDC). Vsi evakuiranci so v karanteni.

Virus so odkrili tudi pri 14 osebah v zveznih državah Kalifornija, Illinois, Massachusetts, Washington, Arizona in Wisconsin. CDC je še v petek poročalo 21 primerov okužb pri evakuiranih Američanih in 13 primerov znotraj ZDA. Predvidevajo, da se bo število okužb pri tistih, ki so jih evakuirali, najverjetneje povečalo.



Vlada ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v ponedeljek kongresu poslala zahtevo za potrditev 2,5 milijarde dolarjev, ki jih namerava nameniti boju proti koronavirusu. Milijarda bo šla za razvoj cepiva, ostalo pa za nakup mask in druge tekoče stroške. Trump je iz Indije v ponedeljek tvitnil, da je koronavirus v ZDA pod nadzorom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine