Na Novi Zelandiji identificirali še zadnje smrtne žrtve ognjenika

Med zadnjimi smrtnimi žrtvami sta Avstralca, 32-letnik in 47-letnica, ter 49-letna ameriška državljanka s stalnim prebivališčem v Avstraliji.
Fotografija: Novozelandske pristojne službe preiskujejo, zakaj so turističnim agencijam dovolili, da so pohodnike odpeljali na obrobje ognjenika. FOTO: Jorge Silva/Reuters
Odpri galerijo
Novozelandske pristojne službe preiskujejo, zakaj so turističnim agencijam dovolili, da so pohodnike odpeljali na obrobje ognjenika. FOTO: Jorge Silva/Reuters

Na Novi Zelandiji so identificirali še zadnje smrtne žrtve izbruha ognjenika na Belem otoku, je danes sporočila policija. V izbruhu najaktivnejšega novozelandskega ognjenika, ki je priljubljena turistična točka, je 9. decembra umrlo 18 ljudi, 17 jih zaradi hudih opeklin zdravijo na intenzivni negi.

Med zadnjimi smrtnimi žrtvami, ki so jih identificirali po dolgotrajni forenzični preiskavi, sta Avstralca, 32-letnik in 47-letnica, ter 49-letna ameriška državljanka s stalnim prebivališčem v Avstraliji, sporočilo policije povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je poleg tega identificirala tudi dve smrtni žrtvi, katerih trupel niso našli. Gre za 17-letno Avstralko in 40-letnega Novozelandca. Iskalne ekipe še vedno upajo, da jim bo uspelo najti njune posmrtne ostanke, ki so verjetno v morju ob obali Belega otoka. Iskanje jim je danes preprečilo slabo vreme.

Proces identifikacije umrlih in pogrešanih so tako zaključili, vsa njihova imena so tudi predstavili javnosti, z izjemo žrtve, ki je konec tedna umrla v bolnišnici v Sydneyju in katere svojci niso želeli javne objave.

Ko je ognjenik izbruhnil, je bilo na Belem otoku 47 pohodnikov in vodičev. FOTO: AFP
Ko je ognjenik izbruhnil, je bilo na Belem otoku 47 pohodnikov in vodičev. FOTO: AFP


Najmanj 12 od 18 smrtnih žrtev je Avstralcev, trije so Američani, ki so živeli v Avstraliji. Dva umrla sta Novozelandca, ki sta na ognjeniku delala kot vodnika.

Ko je ognjenik izbruhnil, je bilo na Belem otoku 47 pohodnikov in vodnikov. Med njimi so bili državljani Avstralije, ZDA, Velike Britanije, Kitajske, Nemčije, Malezije in Nove Zelandije.

Novozelandske pristojne službe preiskujejo, zakaj so turističnim agencijam dovolili, da so pohodnike odpeljali na obrobje ognjenika, glede na to, da so znanstveniki dvignili opozorilo pred izbruhom.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je ta teden sporočila, da bi lahko preiskava trajala tudi leto dni.

Preberite še:

Komentarji: