Na referendumu v San Marinu podprli legalizacijo splava

Doslej je bila popolnoma prepovedana, po novem bo dovoljena do 12. tedna nosečnosti, kasneje pa le v primeru ogroženosti matere ali hudih nepravilnosti zarodka.
Fotografija: San Marino je trenutno poleg Malte, Andore in Vatikana edina država v Evropi, kjer je umetna prekinitev nosečnosti popolnoma prepovedana, celo v primeru posilstva, incesta, prizadetosti ploda ali nevarnosti za zdravje matere. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
San Marino je trenutno poleg Malte, Andore in Vatikana edina država v Evropi, kjer je umetna prekinitev nosečnosti popolnoma prepovedana, celo v primeru posilstva, incesta, prizadetosti ploda ali nevarnosti za zdravje matere. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

Na referendumu v San Marinu so v nedeljo volivci s približno 77 odstotki podprli legalizacijo umetne prekinitve nosečnosti. Medtem ko je bila doslej popolnoma prepovedana, bo po novem dovoljena do 12. tedna nosečnosti, kasneje pa le v primeru ogroženosti matere ali hudih nepravilnosti zarodka.

Volilno pravico na nedeljskem referendumu je imelo 35.411 volivcev gorate republike sredi Italije, od katerih jih tretjina živi v tujini. Volilna udeležba je bila 41-odstotna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O pravici žensk do svobodne izbire o rojstvu otroka do dvanajstega tedna nosečnosti so volivci odločali na pobudo Zveze žensk San Marina (UDS), kjer so proslavili izid glasovanja.

Na čelu kampanje proti legalizaciji umetne prekinitve nosečnosti je bila Krščansko-demokratska stranka, ki v San Marinu vlada že skoraj 20 let. Predstavnik stranke je za AFP napovedal, da bo vlada v šestih mesecih predlagala zakon, s katerim bi uzakonili izid referenduma, ki ga bodo potem predložili parlamentu.

O pravici žensk do svobodne izbire o rojstvu otroka do dvanajstega tedna nosečnosti so volivci odločali na pobudo Zveze žensk San Marina (UDS), kjer so proslavili izid glasovanja. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
O pravici žensk do svobodne izbire o rojstvu otroka do dvanajstega tedna nosečnosti so volivci odločali na pobudo Zveze žensk San Marina (UDS), kjer so proslavili izid glasovanja. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters


San Marino je trenutno poleg Malte, Andore in Vatikana edina država v Evropi, kjer je umetna prekinitev nosečnosti popolnoma prepovedana, celo v primeru posilstva, incesta, prizadetosti ploda ali nevarnosti za zdravje matere.

Za splav je predvidena kazen do treh let zapora, tako za žensko kot za zdravnika, ki bi ga opravil. Po navedbah AFP kazni ne izrekajo, saj se ženske, ki želijo opraviti splav, odpravijo v Italijo, kjer je dovoljen.

Glede na to, da v San Marinu ni bilo raziskav javnega mnenja, je bil izid referenduma negotov.

Preberite še:

Komentarji: