Koronavirus v Italiji zahteval tretjo smrtno žrtev, v Bruslju na preži

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je v Italiji največ okuženih s koronavirusom v Evropi.
Fotografija: Policisti nadzorujejo vstop v številna italijanska naselja. FOTO: Miguel Medina/AFP
Odpri galerijo
Policisti nadzorujejo vstop v številna italijanska naselja. FOTO: Miguel Medina/AFP

V Italiji je koronavirus zahteval tretjo smrtno žrtev, poročajo tuje tiskovne agencije. Umrla je bolnica, ki se je zdravila na onkološkem oddelku v mestu Crema v deželi Lombardija. V celotni Italiji je okuženih okoli 150 ljudi, poroča italijanski spletni portal Sky TG24.

Največ okuženih je v deželi Lombardija, in sicer 112. Od 53 ljudi, ki so v bolnišnici v rej regiji, jih je 17 na intenzivni negi.
Po številu okužb sledi dežela Benečija, kjer so zabeležili najmanj 25 primerov. O primerih okužb poročajo še iz dežel Emilija-Romanja, Piemont in Lacij.

Italijanska vlada je včeraj zvečer sprejela ukrep o izolaciji enajstih mest v Lombardiji in Venetu, kjer so odpovedali tudi pustne karnevale, športna tekmovanja ter druge javne prireditve.V izolaciji bo po odločitvi vlade deset mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Veneto s približno 3000 prebivalci.

Italijanski premier Giuseppe Conte je izjavil, da bo razmere nadzirala policija, ki bo ljudem preprečila vhod in izhod iz mest, ki so v karanteni. Po potrebi bo na pomoč priskočila tudi vojska, je dejal Conte v soboto zvečer po izrednem zasedanju vladnega kabineta v Rimu. »Cilj je zaščititi zdravje Italijanov,« je poudaril.V izolaciji bo po odločitvi vlade deset mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Veneto s približno 3000 prebivalci. FOTO: Reuters
V izolaciji bo po odločitvi vlade deset mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Veneto s približno 3000 prebivalci. FOTO: Reuters


»Na območjih, ki veljajo za žarišča, niti vstop niti izstop ne bosta dovoljena brez posebnega dovoljenja,« je dejal Conte. Po njegovih besedah bodo podjetja in šole na teh območjih zaprta. V Lombardiji in Venetu so za danes odpovedali pustne karnevale in športna tekmovanja.V Italiji, kjer je novi koronavirus zahteval dve življenji, se je število okuženih povzpelo na 76. FOTO: Reuters
V Italiji, kjer je novi koronavirus zahteval dve življenji, se je število okuženih povzpelo na 76. FOTO: Reuters
Koronavirus pretresa Italijo. FOTO: Reuters
Koronavirus pretresa Italijo. FOTO: Reuters


»Želimo omejiti okužbo koliko je le mogoče znotraj določenega območja,« je izjavil minister za zdravje Roberto Speranza.

V Lombardiji in Venetu so tamkajšnje oblasti v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa že v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve. Zaradi koronavirusa so v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, v soboto popoldne razglasili izredne razmere.

V številnih italijanskih naseljih so ulice prazne. FOTO: AFP
V številnih italijanskih naseljih so ulice prazne. FOTO: AFP
Doslej so v Italiji zabeležili več kot 100 okužb z novim koronavirusom. Največ jih je v deželi Lombardija, in sicer 89. Sledi Benečija, kjer so zabeležili 17 primerov, nekaj pa jih je še v deželah Emilija-Romanja, Lacij in Piemont, poročajo italijanski mediji.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je v Italiji največ okuženih s koronavirusom v Evropi. V Nemčiji so zabeležili 16 primerov, v Franciji, kjer je za posledicami covid-19 umrl kitajski državljan, 12, v Veliki Britaniji pa tri primere okužb s koronavirusom.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: