Na Švedskem spolni odnosi brez privolitve izenačeni s posilstvom

Doslej je švedska zakonodaja predvidevala, da je bilo v primeru obtožbe posilstva treba dokazati, da je napadalec uporabil silo, grozil žrtvi ali je bila žrtev v ranljivi situaciji.
Fotografija: Nova zakonodaja navaja, da mora človek z besedami ali telesno govorico privoliti v spolne odnose. Fotografija je simbolična. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Nova zakonodaja navaja, da mora človek z besedami ali telesno govorico privoliti v spolne odnose. Fotografija je simbolična. FOTO: AFP

Stockholm – Švedski parlament je v sredo sprejel zakonodajo, ki s posilstvom izenačuje spolne odnose brez privolitve, tudi če pri tem ni bilo groženj ali nasilja. Za zakon je glasovalo 257 poslancev, 38 jih je bilo proti. Organizacije za človekove pravice skupaj z Amnesty International so odločitev švedskih poslancev že podprle.

Privolitev z besedami ali telesno govorico

Doslej je švedska zakonodaja predvidevala, da je bilo v primeru obtožbe posilstva treba dokazati, da je napadalec uporabil silo, grozil žrtvi ali je bila žrtev v ranljivi situaciji, na primer pod vplivom alkohola.

Nova zakonodaja zdaj navaja, da mora človek z besedami ali telesno govorico privoliti v spolne odnose. Začela bo veljati 1. julija.

Zakonodaja ne odpravlja vseh dvomov

»Gre za veliko feministično zmago,« je po glasovanju dejala predstavnica koalicijskih švedskih Zelenih Annika Hirvonen Falk. Zakonodajo so podprli tudi opozicijski konservativci, čeprav so poudarili, da zakonodaja ne odpravlja vseh dvomov in da bo poslej prevelik poudarek na tem, ali je žrtev dovolj jasno privolila v spolne odnose.

Predstavnica mednarodne nevladne organizacije za človekove pravice Amnesty International za evropske ženske študije Anna Blus je ob tem poudarila, da je Švedska postala šele deseta evropska država, ki priznava, da so spolni odnosi brez privolitve posilstvo.

Švedska rdeče-zelena koalicijska vlada je pripravila novo zakonodajo, čeprav je posvetovalni zakonodajni svet, ki je predlog zakona proučil, menil, da je obstoječa zakonodaja ustrezna.

Komentarji: