Na švicarskih volitvah najbolje kaže zelenim strankam

Vzporedne volitve: Leva Zelena stranka in sredinska Zeleno liberalna stranka sta okrepili položa, ostalim strankam kaže večinoma slabše kot leta 2015.
Fotografija: Zeleni so v primerjavi z letom 2015 pridobili 5,6 odstotne točke in imajo 12,7-odstotno podporo. Zeleno liberalna stranka pa je pridobila 3 odstotne točke in ima 7,6-odstotno podporo, kaže napoved švicarskega javnega radia SRG. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Odpri galerijo
Zeleni so v primerjavi z letom 2015 pridobili 5,6 odstotne točke in imajo 12,7-odstotno podporo. Zeleno liberalna stranka pa je pridobila 3 odstotne točke in ima 7,6-odstotno podporo, kaže napoved švicarskega javnega radia SRG. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters

Švicarski zeleni stranki, leva Zelena stranka in sredinska Zeleno liberalna stranka, sta danes na parlamentarnih volitvah v državi okrepili svoj položaj v spodnjem domu parlamenta, ostale stranke pa so večinoma izgubile nekaj podpore v primerjavi s prejšnjimi volitvami leta 2015, kažejo vzporedne volitve. Največja stranka sicer ostaja desna SVP.

Desničarska Švicarska ljudska stranka (SVP) je izgubila 3,1 odstotnih točk podpore, a s 26,3 odstotka pričakovano ostaja največja stranka v spodnjem domu parlamenta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za skupno 200 sedežev v spodnjem domu parlamenta, nationalratu, se je potegovalo skupno 4600 kandidatov. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Za skupno 200 sedežev v spodnjem domu parlamenta, nationalratu, se je potegovalo skupno 4600 kandidatov. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Zeleni so v primerjavi z letom 2015 pridobili 5,6 odstotne točke in imajo 12,7-odstotno podporo. Zeleno liberalna stranka pa je pridobila 3 odstotne točke in ima 7,6-odstotno podporo, kaže napoved švicarskega javnega radia SRG.

Socialdemokrati in Liberalci so po rezultatih vzporednih volitev poslabšali rezultat iz leta 2015, podpora Krščanskodemokratske ljudske stranke pa ostaja približno enaka. Ena izmed glavnih predvolilnih tem so bile sicer podnebne spremembe in vzpon zelenih je bil pričakovan.

FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters


Za skupno 200 sedežev v spodnjem domu parlamenta, nationalratu, se je sicer potegovalo skupno 4600 kandidatov. Volitve pa so potekale tudi v 46-članski ständerat, zgornji dom parlamenta. Uradno štetje glasov se bo predvidoma nadaljevalo do poznega večera.

FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters

Komentarji: