Nagrajenci za ekonomijo so Abhijit Banerjee, Esther Duflo in Michael Kremer

Nobelovi nagrajenci za ekonomijo so Abhijit Banerjee, Esther Duflo in Michael Kremer za raziskave in konkretne dosežke pri ublažitvi svetovne revščine.
Fotografija: Nagrajenci za ekonomijo. FOTO: www.nobelprize.org
Odpri galerijo
Nagrajenci za ekonomijo. FOTO: www.nobelprize.org

Letošnje razglasitve Nobelovih nagrajencev se danes končujejo. Podelili so še zadnjo nagrado; Nobelovo nagrado za ekonomijo. Prejeli so jo Abhijit Banerjee, Esther Duflo in Michael Kremer »zaradi njihovega eksperimentalnega pristopa k odpravi revščine v svetu«.Več kot 700 milijonov ljudi ima še vedno izredno nizke dohodke. Vsako leto pet milijonov otrok umre pred petim rojstnim dnevom, največkrat zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili ali ozdravili s poceni in preprostim zdravljenjem.Pri obrazložitvi so zapisali, da so letošnji nagrajenci uvedli nov pristop k pridobivanju odgovorov za odpravo svetovne revščine. To veliko vprašanje so razdelili na manjša, bolj obvladljiva vprašanja. S pomočjo terenskih eksperimentov v Keniji in v Indiji so testirali vrsto ukrepov, kateri bi najbolje učinkovali v praksi.

Produktivnost se namreč ne razlikuje samo med bogatimi in revnimi državami, ampak tudi znotraj revnih. Nizka povprečna produktivnost ima različne posledice; pomanjkanje kreditov, slabo načrtovanje, ljudje težko sprejemajo naložbene odločitve … Letošnji nagrajenci se zato ukvarjajo ravno s tovrstnimi vprašanji in nato ukrepe prilagodijo vzrokom težav.

Esther Duflo je sicer šele druga ženska, ki je prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo. FOTO: AFP
Esther Duflo je sicer šele druga ženska, ki je prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo. FOTO: AFP


S pomočjo raziskav so tako močno izboljšali boj proti revščini. Eden od dosežkov je, da sedaj pet novih milijonov indijskih otrok obiskuje popravni pouk v šolah.

Esther Duflo je sicer šele druga ženska, ki je prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo. Hkrati je najmlajša dobitnica nagrade (rojena leta 1972). »To je dokaz, da je lahko tudi ženska uspešna in prepoznavna. Upam, da bo to navdušilo veliko ostalih žensk, da nadaljujejo z delom, moški pa jim morajo izkazati spoštovanje, ki si ga zaslužijo,« je rekla nagrajenka.To je jubilejna 50. Nobelova nagrada za ekonomijo, čeprav strogo gledano to ni Nobelova nagrada, saj je Alfred Nobel ni omenil v oporoki. Kljub temu jo podeljujejo z ostalimi nagradi, lani sta jo prejela Američana William D. Nordhaus in Paul M. Romer.

Prvo Nobelovo nagrado za ekonomijo so podelili leta 1969, prejela sta jo Ragnar Frisch in Jan Tinbergen. Med vsemi Nobelovimi nagradami so ostale mnoge starejše, saj jih podeljujejo od leta 1901.

Strogo gledano ne gre za Nobelovo nagrado, saj je Alfred Nobel ni omenil v svoji oporoki. FOTO: AFP
Strogo gledano ne gre za Nobelovo nagrado, saj je Alfred Nobel ni omenil v svoji oporoki. FOTO: AFP


Kljub drugačnemu izvoru nagrada za ekonomijo prinaša enak prestiž in finančno nagrado; ta znaša devet milijonov švedskih kron (830.000 evrov). Če bo nagrajencev več, si bodo nagrado razdelili. Nagrajenca izbira Kraljeva švedska akademija znanosti.

Preberite še:

Komentarji: