Najstnikom za vbod vrstnikov ponujajo tisoč funtov

Najstniški vodje tolp v Liverpoolu, ki zločinov nočejo izvesti sami in se hočejo izogniti zaporu, z denarjem podkupujejo mlajše najstnike.
Fotografija: Najstniški vodje tolp v Liverpoolu, ki zločinov nočejo izvesti lastnoročno in se hočejo izogniti zaporu, z denarjem podkupujejo mlajše najstnike. FOTO: arhiv
Odpri galerijo
Najstniški vodje tolp v Liverpoolu, ki zločinov nočejo izvesti lastnoročno in se hočejo izogniti zaporu, z denarjem podkupujejo mlajše najstnike. FOTO: arhiv

Največja britanska producentska korporacija BBC je v podkastu Beyond Today, ki bo za poslušanje na voljo danes na BBC Sounds od 18. ure dalje, pod drobnogled vzela pretresljivo dogajanje v Liverpoolu. Več najstnikov, ki so hoteli ostati anonimni zaradi strahu pred posledicami, je izdalo, da vodje najstniških tolp ponujajo tisoč funtov oziroma približno 1100 evrov za napad na druge vrstnike.

Eden izmed njih je izdal, da je njemu ter njegovemu prijatelju starejši član tolpe pred časom dejal: »Tu imata 560 funtov za vsakega. Pojdita in zabodita.«

Veliko jih to tudi stori, saj so prepričani, da si bodo tako prislužili še več denarja, posledično pa si pridobili večje zaupanje in spoštovanje starejših.

Z novinarji BBC je še delil zgodbo prijatelja. Za napad nanj je bila namreč razpisana denarna nagrada v višini tisoč funtov. Po uspešno izvedenem napadu, ko je njegov prijatelj moral dlje časa preživeti v bolnišnici, sta si udeleženca napada razdelila nagrado.
 

»Smo prišli do te stopnje, ko se vračamo h gladiatorskim igram?«


Merseysidska policija je seznanjena s početjem organiziranih kriminalnih skupin, ki z nasiljem »rešujejo« spore. Kot pravijo, je »znano, da tolpe izkoriščajo mlade in ranljive skupine ljudi za prekupčevanje z drogami in celo za širjenje nasilja«. Nekateri hodijo tako imenovano »zglajevanje sporov« celo gledat.

Mladi socialni delavec Alan Walsh, ki vodi mestno kampanjo z naslovom Resnični moški s seboj ne nosijo nožev (Real Men Don't Carry Knives), je nad višino denarnih nagrad šokiran.

»Smo prišli do te stopnje, ko se vračamo h gladiatorskim igram?« se sprašuje Walsh. »Arena je postavljena na ulico, prav tako je jasna tudi nagrada,« še zaključi.
 

Eden največjih porastov napadov z nožem


V prejšnjem letu so na merseysidski policiji opazili silovit porast napadov z noži v zadnjih letih. Uradne statistike kažejo, da je bilo tovrstnih zločinov več kot 35 odstotkov. Samo v letu 2018 jih je bilo 1231.
 
V prejšnjem letu so na merseysidski policiji zaznali enega največjih porastov napadov z nožem v zadnjih letih. FOTO: Reuters
V prejšnjem letu so na merseysidski policiji zaznali enega največjih porastov napadov z nožem v zadnjih letih. FOTO: Reuters


Lani se je v Angliji in Walesu zgodilo 22.041 napadov z nožem oziroma drugim orožjem. Ta številka je najvišja od leta 2010. Po podatkih britanskega ministrstva za pravosodje je eden od petih obsojencev za napad star med deset in sedemnajst let.

Nekdanji uradnik, ki se je osemnajst let ukvarjal s pogojnimi izpusti v Liverpoolu, James Riley, danes seznanja otroke o tveganjih, ki jih prinaša vpletenost v tolpe. Riley pravi, da »so denarne nagrade za zločine s pištolo že tradicionalno prisotne v mestu, napadi z nožem pa so se pojavili pred kratkim«.

Preberite še:

Komentarji: