Nasprotniki državnega udara četrti dan vztrajajo na ulicah Burme

Vrhovni poveljnik burmanske vojske je v včerajšnjem televizijskem nagovoru vnovič napovedal izvedbo volitev.
Fotografija: Policija je protestnike v burmanski prestolnici Nepjido razganjala z vodnim topom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Policija je protestnike v burmanski prestolnici Nepjido razganjala z vodnim topom. FOTO: Reuters

Burmanska vojska je pred dobrim tednom dni prevzela oblast v državi, stavka zdravnikov in protestno udarjanje po loncih v nekaterih burmanskih mestih pa sta ta konec tedna prerasla v množične demonstracije. Več tisoč podpornikov odstavljene in pridržane de facto voditeljice Burme Aung San Su Či se je danes četrti dan zapored zbralo na ulicah burmanskih mest. 

Nasprotniki vojaške hunte – burmanskemu vojaškemu vrhu poveljuje Min Aung Hlaing – so se na ulicah največjega mesta Rangun in drugod po državi zbrali ne glede na prepoved zbiranja. Policija je proti demonstrantom ponekod uporabila vodne topove, gumijaste naboje in solzivec, prav tako so aretirali najmanj 27 oseb. Nasprotovanje vojaškemu udaru so prejšnji teden med prvimi izrazili zdravstveni delavci, ki so se odločili za stavko, med protestniki v zadnjih dneh pa so bili tudi šolniki in državni uslužbenci, piše tiskovna agencija Reuters.

Udeleženci shoda nasprotnikov državnega udara v Nepjidoju. FOTO: Reuters
Udeleženci shoda nasprotnikov državnega udara v Nepjidoju. FOTO: Reuters


Protesti v Burmi se danes nadaljujejo kljub ponovni napovedi vrhovnega poveljnika vojske Min Aung Hlainga, da se bo vojska z oblasti umaknila po volitvah. Te bodo, kot je v včerajšnjem prvem televizijskem nagovoru povedal general, ponovno izvedli, saj da so novembrske volitve, na katerih je največ glasov zbrala Narodna liga za demokracijo Aung San Su Či, zaznamovale nepravilnosti. Bodoča demokracija v Burmi bo po generalovih besedah »pristna in disciplinirana«, pišejo tuji mediji. 
 

Sankcije uvaja tudi Nova Zelandija


Potem ko je prejšnji teden dogajanje v Burmi obsodilo več zahodnih držav, med najglasnejšimi so bile ZDA, je novozelandska vlada danes sprejela odločitev o začasni prekinitvi meddržavnega sodelovanja političnih in vojaških predstavnikov na visoki ravni ter predstavnikom burmanske vojske prepovedala vstop v državo. V Wellingtonu prav tako nameravajo preprečiti, da bi se burmanska vojska okoristila s pomočjo, ki jo pošiljajo v Burmo.

Protesti v Rangunu. FOTO: Ye Aung Thu/AFP
Protesti v Rangunu. FOTO: Ye Aung Thu/AFP


Preberite še:

Komentarji: