Nočna mora za Trumpa, Paul Manafort priznal krivdo

Priznanje krivde in sodelovanje s preiskovalci zadeve za predsednika Donalda Trumpa, njegovo družino in druge tesne sodelavce zelo zapleta.
Fotografija: Paul Manafort FOTO: AFP
Odpri galerijo
Paul Manafort FOTO: AFP

Nekdanji šef predsedniške kampanje Donalda Trumpa Paul Manafort je tik pred začetkom drugega sodnega procesa zaradi finančnega kriminala in delovanja za tujo vlado presenetljivo priznal krivdo in ob tem še sklenil dogovor za sodelovanje s posebnim tožilcem za preiskavo ruske afere Robertom Muellerjem.

Že včeraj so se pojavile informacije, da bo Manafort priznal krivdo, da se izogne dragemu drugemu sodnemu procesu, vendar ni bilo jasno, ali bo tudi sodeloval s tožilci. Washington Post, ki navaja izjavo tožilca Andrewa Weissmanna poroča, da dogovor o priznanju krivde zajema tudi sodelovanje s tožilstvom, kar je slaba novica za predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Manaforta so na prvem sojenju v Alexandrii avgusta spoznali za krivega finančnih poneverb in davčnih utaj zaradi česar mu grozi več let oziroma desetletij zapora. Trump ga je nato pohvalil kot pogumnega moža, ki ni popustil pod pritiskom preiskovalcev. To je okrepilo ugibanja o tem, da je pravzaprav vseeno, kakšno kazen bo dobil, saj bo Trump Manaforta na koncu pomilostil.


Moral bo nekoga »izdati« tožilstvu


Priznanje krivde in sodelovanje s preiskovalci pred drugim sodnim procesom zadeve za predsednika, njegovo družino in druge tesne sodelavce zelo zapleta. Manafort bo moral nekoga »izdati« tožilstvu. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je nemudoma sporočila, da vse to nima nobene povezave s predsednikom ali njegovo zmagoslavno kampanjo leta 2016.

Glede na sodne papirje bo Manafort priznal dve točki obtožnice od sedmih, s katerimi bi se soočil na sojenju. V zaporu je že vse od junija, ker je skušal vplivati na priče. Priznal bo zaroto za prevaro ZDA in zaroto za oviranje pravosodja. V okvirju tega bo priznal, da je skril milijone dolarjev na računih v tujini in proračun oškodoval za 15 milijonov dolarjev davkov.

Ameriški predsednik Donald Trump FOTO: AP
Ameriški predsednik Donald Trump FOTO: AP


Priznal bo tudi lobiranje in delovanje za ukrajinsko vlado v ZDA brez zahtevane registracije. Manafort je na primer leta 2012 po ZDA blatil Julijo Timošenko, da pomaga njenemu političnemu nasprotniku predsedniku Viktorju Janukoviču. V ameriške medije je skušal spraviti zgodbo, da je Timošenkova v Ukrajini naročila umor ukrajinskega državnega uradnika.

Priznal bo tudi, da je skušal v konservativnih medijih širiti laži o uradniku vlade Baracka Obame kot sovražniku Judov, da ga odstrani, ker je bil podpornik Timošenkove. Manafort je glede na njegovo elektronsko sporočilo v sodnih spisih za širjenje laži pridobil ljudi v časopisu New York Post, čeprav ni jasno, ali je bila zgodba objavljena.


Zaradi Manaforta v neposredni nevarnosti Trumpov sin


V zameno za prizanesljivost tožilstva bo moral Manafort glede na dogovor o priznanju krivde vladi predati svoje štiri nepremičnine, med drugim dva milijona dolarjev vredno hišo v Arlingtonu, ki jo je prepisal na hčerko. Odpovedal se bo tudi bančnim računom in življenjskemu zavarovanju. Doslej je preko svojih odvetnikov odločno zavračal tudi najmanjšo možnost priznanja krivde in sodelovanja s tožilstvom.

Manafort ni bil dolgo časa na čelu Trumpove kampanje, saj ga je šef odpustil, ko so začele prihajati na dan njegove zveze z Janukovičem in ruskimi oligarhi, ki so povezanimi s predsednikom Vladimirjem Putinom. Je pa vodil kampanjo v času, ko so iz platforme republikanske stranke izbrisali izraze podpore Ukrajini po ruski zasedbi Krima.

Zaradi Manaforta je v neposredni nevarnosti Trumpov sin Donald mlajši, ki se je z njim poleti 2016 sestal v Trumpovi stolpnici z rusko pravnico v pričakovanju negativnih informacij o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton. Trumpov krog trdi, da je šlo za posvojitve.

Preberite še:

Komentarji: