Nosečnici s hudo prizadetim plodom na Hrvaškem le odobrili splav

Ponovna preiskava je pokazala okoliščine, na podlagi katerih je komisija ocenila, da so izpolnjene zdravstveno pravne predpostavke za prekinitev nosečnosti.
Fotografija: FOTO: Emituu/Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Emituu/Shutterstock

Drugostopenjska komisija v Zagrebu je odločila, da nosečnica s hudo prizadetim zarodkom lahko opravi splav na Hrvaškem, je danes sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Ponovna magnetna resonanca je pokazala nove bistveno spremenjene okoliščine, na podlagi katerih je komisija ocenila, da so izpolnjene zdravstveno pravne predpostavke za prekinitev nosečnosti, je dejal Beroš.

image_alt
Zakon o splavu razgalil položaj žensk na Hrvaškem

Nosečnica se bo tako lahko za izvedbo posega obrnila na eno od hrvaških bolnišnic in se dogovorila z njenimi strokovnjaki. Če poseg ne bo izveden na Hrvaškem, pa so izpolnjeni pogoji za plačilo tovrstnih posegov v tujini, je še dejal. Na Hrvaškem bi umetno prekinitev nosečnosti lahko opravili brezplačno, v Sloveniji pa bi stal približno 5000 evrov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Med čakanjem na ugotovitve drugostopenjske komisije Zagreb je nosečnici drugostopenjska komisija v Sloveniji sicer že potrdila, da so izpolnjeni vsi pogoji za prekinitev nosečnosti.

39-letnica si v 24. tednu nosečnosti zaradi tumorja v glavi otroka želi narediti splav, a so ji v štirih zagrebških bolnišnicah dejali, da ta na Hrvaškem po desetem tednu ni mogoč, čeprav zakon v določenih primerih predvideva tudi izjeme.

Nosečnica je za ogromen tumor na možganih otroka sicer izvedela na magnetni resonanci v bolnišnici Sveti Duh v Zagrebu. Možnosti, da bo otrok po rojstvu preživel, so izjemno majhne, če bo, pa se v najboljšem primeru ne bo mogel normalno razvijati. Primer je v hrvaški javnosti sprožil burne reakcije in znova odprl debato o dostopnosti splava na Hrvaškem.

Preberite še:

Komentarji: