Nova katalonska vlada brez spornih ministrov

S tem je predsednik Katalonije izpolnil enega od pogojev Madrida za konec neposredne uprave nad Katalonijo.
Fotografija: Torra, ki si prizadeva za neodvisnost Katalonije, je v torek zvečer naredil korak nazaj in objavil nov dekret o imenovanju regionalne vlade 13 ministrov, med katerimi sporne četverice ni. FOTO: Lluis Gene/AFP
Odpri galerijo
Torra, ki si prizadeva za neodvisnost Katalonije, je v torek zvečer naredil korak nazaj in objavil nov dekret o imenovanju regionalne vlade 13 ministrov, med katerimi sporne četverice ni. FOTO: Lluis Gene/AFP

Barcelona – V torek je novi katalonski predsednik Quim Torra predstavil svojo novo administracijo, v kateri pa po novem ni nekdanjih ministrov, ki so zaradi prizadevanj za neodvisnost bodisi zaprti bodisi v tujini. S tem je izpolnil enega od pogojev Madrida za konec neposredne uprave nad Katalonijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španska vlada je priznala imenovanje Torre za predsednika regionalne vlade, vendar je prejšnji teden zavrnila štiri predlagane ministre, ker so si prizadevali za neodvisnost Katalonije. Jordi Turull in Josep Rull sta zdaj v priporu, Antoni Comin in Lluis Puig pa sta se pred kazenskim pregonom zatekla v tujino.Gre za nekdanje ministre v vladi Carlesa Puigdemonta, ki v Nemčiji čaka na odločitev sodišča o morebitni izročitvi Španiji, kjer ga obtožujejo upora v okviru prizadevanj za neodvisnost. V Madridu so njihovo imenovanje označili za provokacijo in ob tem sporočili, da za zdaj ohranjajo neposredni nadzor nad pokrajino, ki so ga uvedli po njeni razglasitvi neodvisnosti oktobra lani.

Torra, ki si prav tako prizadeva za neodvisnost Katalonije, je v torek zvečer naredil korak nazaj in objavil nov dekret o imenovanju regionalne vlade 13 ministrov, med katerimi sporne četverice ni. Iz njegovega urada so sporočili, da so se s predsednikovo odločitvijo strinjali, »saj so vedno hoteli biti del rešitve, ne problema«. Strinjali so se, da Torrova vlada začne delo »kar se da hitro«. Skladno s špansko ustavo naj bi z imenovanjem nove katalonske vlade in objavo njene sestave v regionalnem uradnem listu prenehala tudi neposredna uprava španske vlade nad Katalonijo.

Komentarji: