Odlog zvišanja trošarin na gorivo potrjen

Francoski premier Philippe je danes razglasil moratorij na zvišanje trošarin. 
Fotografija: Rumeni jopiči so postali simbol novembrskih protestov v Franciji. FOTO: Pascal Guyot/Afp
Odpri galerijo
Rumeni jopiči so postali simbol novembrskih protestov v Franciji. FOTO: Pascal Guyot/Afp

Francoski premier Édouard Philippe je po silnih protestih danes razglasil moratorij na zvišanje davkov na gorivo, poroča BBC. Zamrznitev zvišanja trošarin bo veljala vsaj naslednjih šest mesecev. Philippe je poudaril, da jeza ljudstva ne sme biti preslišana, zato trošarine na gorivo ne bodo sprejete, dokler z vsemi vpletenimi ne bodo dosegli ustreznega dogovora. 

Napovedani moratorij so razglasili na današnjem srečanju s stranko Naprej, republika! (La Republique En Marche!). Macron naj bi z znižanjem davkov pomiril nasilne proteste ter prekinil drastični upad podpore, ki jo uživa njegova stranka. »Ljudje, ki so si oblekli rumene jopiče, imajo radi svojo državo,« je v televizijskem nagovoru pojasnil Philippe ter dodal: »Vodilna vloga države je v zagotavljanju javnega reda in miru, prav tako pa se moramo boriti proti vsemu, kar ogroža enotnost naroda.« Izrazil je še željo, da bi bile morebitne prihodnje demonstracije napovedane ter izpeljane na miren način.

Med 15. decembrom in 1. marcem prihodnjega leta bodo v Franciji tako omogočili tudi javno razpravo, kjer bodo razglabljali o višini trošarin in rabi javnih sredstev. 



Po poročanju francoskega časnika France24 je francoska vlada menda preklicala srečanje s predstavniki rumenih jopičev, ki je bilo napovedano za današnji dan. Z uvedbo moratorija na zvišanje trošarin naj bi tako pomirili proteste, ki so se konec tedna v Parizu sprevrgli v izgrede. Policija je v soboto aretirala več kot 400 protestnikov, zaradi hujših poškodb so morali v bolnišnicah oskrbeti več kot 160 ljudi, doslej pa so nasilni shodi terjali že štiri smrtne žrtve in več kot 13 milijard evrov škode v prehrambni industriji. 

S protesti, ki so Francijo zajeli v sredini novembra, nasprotujejo visokim cenam goriva. Cena dizelskega goriva, najpogosteje uporabljenega goriva v Franciji, je v zadnjem letu zrasla za dobrih 23 odstotkov ter dosegla najvišjo raven v zadnjih 19 letih. Kljub temu da so se tudi svetovne cene goriv dvignile, so v Macronovi vladi letos v okviru kampanje za čistejše avtomobile zvišali tudi davek na ogljik. S prvim januarjem 2019 nameravajo cene goriv še dodatno dvigniti, kar je najverjetneje bilo povod za množične shode. Zdaj sicer cene v povprečju znašajo 1,51 evra na liter. 

FOTO: Pascal Guyot/Afp
FOTO: Pascal Guyot/Afp


Po vrnitvi z vrha G20 je Macron razmišljal celo o razglasitvi izrednih razmer, saj so protestniki, oblečeni v rumene brezrokavnike, požigali avtomobile, razbijali okna in oskrunili znameniti Slavolok zmage. Kot je sporočil notranji minister Christophe Castaner, pristojni predvidevajo, da gre za največji izgred v Parizu po letu 1968. 

Po podatkih javnomnenjske raziskave, ki jo je danes objavil francoski raziskovalni inštitut (IFOP), je francoskemu predsedniku od začetka protestov drastično upadla podpora volivcev. Po zadnjih podatkih menda uživa le 23-odstotno podporo, kar je najnižja podpora od začetka njegovega predsedovanja. 

Predsednika Emmanuela Macrona protestniki obtožujejo, da je pozabil na »male ljudi«. FOTO: Pascal Guyot/Afp
Predsednika Emmanuela Macrona protestniki obtožujejo, da je pozabil na »male ljudi«. FOTO: Pascal Guyot/Afp


»Smo tako rekoč v fazi ekonomske nevarnosti,« je za francoski časnik Le Parisien povedal Geoffroy Roux de Bezieux, predsednik francoskega združenja delodajalcev (Medef). »Priča smo masovnemu uničenju in blokadam, ki imajo izjemno negativen učinek na poslovanje, upad obsega prodaje se je namreč v povprečju povišal z 20 odstotkov na 30 odstotkov,« je še dodal. 
 

Preberite še:

Komentarji: