Obsodbe streljanja izraelskih sil na Palestince (VIDEO)

Iz sveta se vrstijo pozivi k takojšnji prekinitvi ognja in k neovirani dostavi humanitarne pomoči po vsej Gazi.
Fotografija: Po vsem svetu se vrstijo pozivi k prekinitvi ognja. FOTO: Anna Moneymaker/AFP
Odpri galerijo
Po vsem svetu se vrstijo pozivi k prekinitvi ognja. FOTO: Anna Moneymaker/AFP

Potem ko je izraelska vojska včeraj streljala na Palestince v bližini mesta Gaza, ki so čakali na humanitarno pomoč, in pri tem ubila 112 ljudi, še 760 pa jih poškodovala, se iz sveta vrstijo obsodbe nasilja, pozivi k takojšnji prekinitvi ognja in k neovirani dostavi humanitarne pomoči po vsej Gazi.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obsodil incident, rekoč, da je zgrožen nad »tragičnim človeškim davkom konflikta«. Da dogajanje v Gazi po mesecih spopadov lahko še vedno šokira, pa je v odzivu dejal koordinator ZN za nujno pomoč Martin Griffiths.

image_alt
Izraelski pokol sestradanih civilistov

ZDA so medtem blokirale izjavo varnostnega sveta ZN, ki jo je predlagala Alžirija in je krivdo za napad na palestinske civiliste pripisala Izraelu. Palestinski veleposlanik pri ZN Rijad Mansour je po izrednem zasedanju pojasnil, da je 14 od 15 držav članic varnostnega sveta podprlo izjavo, izjema so bile ZDA, poroča katarska televizija Al Džazira. Namestnik ameriške veleposlanice v varnostnem svetu Robert Wood je odločitev Washingtona pojasnil z besedami, da trenutno nimajo vseh dejstev na terenu. Dodal je, da si ZDA prizadevajo preveriti okoliščine incidenta, da bi ugotovile, ali bi bilo mogoče oblikovati stališče, o katerem se bodo vsi strinjali.

Med streljanjem je bilo ubitih 112 ljudi, še 760 pa poškodovanih. FOTO: AFP
Med streljanjem je bilo ubitih 112 ljudi, še 760 pa poškodovanih. FOTO: AFP

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je izrazil zgroženost nad novicami o »še enem pokolu med civilisti v Gazi, ki obupano čakajo na humanitarno pomoč«. »Te smrti so popolnoma nesprejemljive. Omejevanje dostave hrane je resna kršitev mednarodnega humanitarnega prava,« je zapisal na omrežju X in znova pozval k neoviranemu dostopu humanitarne pomoči v Gazo.

Cilj uničiti palestinsko ljudstvo

Predsednik ZDA Joe Biden je prepričan, da bo incident zapletel že tako občutljiva pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi. Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller pa je dodal, da bo Washington pozorno spremljal prihajajočo preiskavo dogodka in zahteval odgovore.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na omrežju X obsodil incident in opozoril, da so bili palestinski civilisti znova tarča izraelskih vojakov. Zunanje ministrstvo v Parizu pa je opozorilo, da vse več civilistov trpi zaradi lakote in bolezni, ter Izrael pozvalo k spoštovanju mednarodnega prava.

Oblasti v Italiji in Španiji so medtem pozvale k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi. Tudi slovensko zunanje ministrstvo je obsodilo streljanje izraelskih sil na Palestince in ponovno pozvalo k takojšnji prekinitvi ognja, zaščiti civilistov ter zadostni dostavi humanitarne pomoči po vsej Gazi.

Palestinci stradajo, vsak dan čakajo na hrano, a pomoči ni. FOTO: AFP
Palestinci stradajo, vsak dan čakajo na hrano, a pomoči ni. FOTO: AFP

Turčija je Izrael obtožila, da je zagrešil nov zločin in obsodil prebivalce Gaze na lakoto. »Dejstvo, da Izrael tokrat cilja na nedolžne civiliste v vrsti za humanitarno pomoč, je dokaz, da si zavestno in kolektivno prizadeva uničiti palestinsko ljudstvo,« je sporočilo turško zunanje ministrstvo.

»To se imenuje genocid«

Katarsko zunanje ministrstvo je opozorilo, da bi Izrael lahko s svojim ravnanjem dokončno spodkopal mednarodna prizadevanja za uresničitev rešitve dveh držav in s tem utrl pot širjenju nasilja v regiji. Zunanje ministrstvo Savdske Arabije je poudarilo potrebo po prekinitvi ognja ter mednarodno skupnost pozvalo, naj zavzame odločno stališče in prisili Izrael, da spoštuje mednarodno humanitarno pravo, omogoči evakuacijo ranjenih in dostavo humanitarne pomoči.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro je medtem prekinil nabavo orožja iz Izraela, ki je sicer ključni dobavitelj vojaške opreme za Kolumbijo. »Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ubil več kot sto Palestincev, ki so prosili za hrano. To se imenuje genocid in spominja na holokavst,« je zapisal na omrežju X.

Preberite še:

Komentarji: