Padec cen nafte

Bodo članice Opeca povečale črpanje?
Fotografija: črpanje, nafta FOTO: Shutterstock/
Odpri galerijo
črpanje, nafta FOTO: Shutterstock/

Cena nafte na svetovnih trgih je močno zdrsnila zaradi špekulacije, da bodo Rusija in članice Opeca povečale črpanje. Neuradno se govori, da naj bi Rusija in Savdska Arabija povečali črpanje za okoli milijon sodov dnevno, kar pomeni približno petodstotno povečanje. Savdska Arabija trenutno načrpa okoli deset milijonov sodov nafte dnevno, Rusija pa še pol milijona sodov nafte več. Še nekaj več nafte sicer zdaj načrpajo ZDA.

Dogovor o kvotah črpanja članic Opeca in Rusije velja do konca leta, vendar pa se bo kartel prihodnji mesec sestal in ocenil razmere. Do delne sprostitve črpanja ali zvišanja kvot bi lahko prišlo, če bi članice ugotovile, da so se zaloge načrpane nafte zmanjšale pod petletno povprečje.

Cena soda severnomorske nafte brent se je konec prejšnje tedna in tudi še ta teden približala že 80 dolarjem za sod. Po objavi špekulacije se je nafta včeraj pocenila za 2,5 odstotka, kar je največji zdrs od začetka meseca. Za sod nafte brent je bilo pred koncem poslovnega dneva v Evropi treba odšteti manj kot 77 dolarjev.

Komentarji: