Pilot je zahteval vrnitev, minuto kasneje je letalo strmoglavilo

Nadzorniki v komandnem stolpu so kmalu videli, da letalo zelo neenakomerno niha, stik pa so izgubili po petih minutah leta.
Fotografija: V letalski nesreči so umrli vsi potniki. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V letalski nesreči so umrli vsi potniki. FOTO: Reuters

Pilot nesrečnega letala Ethiopian Airlines je skoraj takoj po vzletu začutil težave in je javil na letališče, da se hoče čim prej vrniti. Že po treh minutah je letalo imelo nenormalne pospeške, začelo je nihati, kmalu zatem je strmoglavilo.



»Zahtevam povratek domov in pristanek,« je po poročanju New York Timesa rekel pilot. Nadzorniki v komandnem stolpu so kmalu videli, da letalo tudi zelo neenakomerno niha, stik z letalom pa so izgubili po petih minutah leta.

Črni skrinjici bodo preučili v Franciji. FOTO: Reuters
Črni skrinjici bodo preučili v Franciji. FOTO: Reuters


Pred petimi meseci je isti model letala strmoglavil že v Indoneziji, kar nakazuje, da sta imeli letali verjetno isti problem, vendar preiskovalci pravijo, da je za končne ocene še prezgodaj.

Strokovnjaki so tudi potrdili, da je zelo nenavadno, kako visoke hitrosti je doseglo letalo kmalu po vzletu. »Hitrost je bila povsem nenormalna,« je rekel John Cox, svetovalec za varnost v letalstvu in nekdanjih pilot. »Vprašanje je, zakaj se je to dogodilo, saj je letalo pospeševalo mnogo hitreje, kot bi moralo.«

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Pilot Yared Getachew je imel več kot deset let izkušenj in je o težavah najprej poročal z mirnim glasom. Najprej je letel precej pod predpisano višino, a ko se je povzpel do predpisane višine, se je letalo začelo nenadno spuščati in vzpenjati, predvsem pa je letelo s preveliko hitrostjo. Šele nato se je pilot spet javil in s precej bolj paničnim glasom zahteval vrnitev na letališče. Minuto kasneje je izginil z radarja.

Preberite še:

Komentarji: