Plenković: Evropska komisija je ravnala pravilno

Hrvaški premier je napovedal, da bodo prihodnji slovenski vladi znova predlagali rešitev za spor o meji.
Fotografija: Hrvaški premier Andrej Plenković FOTO: Boris Kovacev/Cropix
Odpri galerijo
Hrvaški premier Andrej Plenković FOTO: Boris Kovacev/Cropix

Zagreb - Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v Zagrebu ocenil, da je bila odločitev Evropske komisije glede slovenske tožbe Hrvaške pred Sodiščem EU zaradi arbitraže »pravilna«. »Nevmešavanje v ta spor je bilo najboljše, kar je lahko storila,« je dejal. Napovedal je, da bodo prihodnji slovenski vladi znova predlagali rešitev za spor o meji.

Plenković je ocenil, da gre za »dosežek« ter da je »javnosti jasno«, da je Evropska komisija sprejela svojo odločitev zahvaljujoč intenzivnemu dialogu in kakovostnemu nastopu hrvaških strokovnjakov na obravnavi v Bruslju prejšnji mesec.
Ponovil je, da si želijo urediti spor o meji »s sosednjo in prijateljsko Slovenijo«. Ocenil je, da spor ni tako velik, da bi to negativno vplivalo na odnose med državama.

»Menim, da pravosodna pot ni dobra za partnerje in zaveznike v Evropski uniji in zvezi Nato ter dve prijateljski državi,« je še povedal, potem ko se je udeležil podelitve časnega doktorata zagrebške univerze članu predsedstva BiH in predsedniku HDZ BiH Draganu Čoviću.

Napovedal je, da si bodo po oblikovanju nove slovenske vlade prizadevali za iskanje rešitve v pogovoru s slovenskimi partnerji.

»Našim prijateljem v Sloveniji bomo še enkrat ponudili rešitev spora na način, ki bo potem sprejemljiv v hrvaškem saboru in državnem zboru. Ob tem bo treba pokazati odgovornost,« je izjavil.

Poudaril je, da je hrvaška vlada storila vse, kar je lahko, da bi v primeru arbitraže zavarovala hrvaške državne interese.

Evropska komisija je v ponedeljek sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršitev evropskega prava v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji. Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je zaradi »te politične odločitve komisije« izrazil razočaranje in napovedal, da bo Slovenija tožbo na Sodišče EU vložila sama.
Predvidoma v sredo popoldan se bo Cerar o tem posvetoval z voditelji parlamentarnih strank, vlada pa naj bi potem že v četrtek sprejela odločitev, da se tožba pošlje na Sodišče EU v Luxembourgu. Formalno naj bi se jo vložilo do 10. julija, je v ponedeljek še napovedal Cerar.

Komentarji: