Pred tretjo svetovno vojno

Moskva je zagrozila, da bo odgovorila na vsak ameriški napad.
Fotografija: Ruski veleposlanik pri OZN Vasilij Nebenzja (levo) v objemu sirskega veleposlanika Bašarja Džafarija med sestankom varnostnega sveta OZN.
Odpri galerijo
Ruski veleposlanik pri OZN Vasilij Nebenzja (levo) v objemu sirskega veleposlanika Bašarja Džafarija med sestankom varnostnega sveta OZN.

»Če bodo ruske oborožene sile napadene, se bomo znašli­ v vojni,« je pred dnevi izjavil ­ruski analitik Vasilij Kašin, raziskovalec pri moskovskem Centru za evropske in mednarodne študije.

»V zraku je čutiti atmosfero vojne. A to ne bo več enostranska vojna, zato niso izključeni različni nepričakovani dogodki. Ostalo nam je le še nekaj dni,« so zapisali na iranskem novičarskem spletišču Al Alam. »Arabska regija« je po njihovem mnenju zaradi izjav ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je njegov ruski kolega Vladimir Putin odgovoren za domnevne napade s kemičnim orožjem v Siriji, v stanju »vroče vojne«.

Če bodo Američani skupaj s Francozi začeli napade proti sirski vojski in ruskim enotam, ki so nameščene v tej državi, bo to izzvalo odločen odgovor Moskve, so prepričani v državnem iranskem mediju. Kot dokaz so navedli izjave ruskega generala in namestnika predsednika parlamentarnega odbora za obrambo Jurija Švitkina, da ima Sirija vse pravice, da napade vojaška oporišča, od koder so jih napadli.

To po njihovem ne vključuje le Izraela, temveč zlasti ameriška vojaška oporišča v Siriji: v pokrajini Al Tanf blizu meje z Jordanijo in Irakom ter v mestih Kobani, Kamišli, Raka in Manbidž na severozahodnem in severovzhodnem delu Sirije. Po pisanju iranskega medija sirska (in ruska) vojska ni več tako nemočna,­ kakor so bili nekoč sosednji »režimi«, ki so jih uničil zahodni zavezniki, kar je dokazala med nedavnim izraelskim letalskim napadom na oporišče T4. Njihova protiraketna obramba je namreč onesposobila kar pet od osmih raket, ki so jih izstrelila izraelska letala.

Na ruskem zunanjem ministrstvu so obtožbe, da je sirska vojska uporabila kemične strupe, označili za medijsko propagando, vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov pa je povedal, da so pripadniki ruskih oboroženih sil skupaj s predstavniki sirske humanitarne organizacije Rdeči polmesec obiskali prizorišče domnevne tragedije in niso našli niti sledu o napadu s kemičnim orožjem na civiliste.

Nevarne provokacije

Na ruskem obrambnem ministrstvu so opozorili, da je nevladna organizacija Bele čelade, ki je razširila ta »dejstva«, znana po tem, da proizvaja »lažne novice«. Njihovi kolegi z zunanjega ministrstva so bili še bolj ostri: »Zadnje lažne novice so objavile razvpite Bele čelade, o katerih je bilo večkrat dokazano, da so tesno povezane s teroristi, in druge kvazi humanitarne organizacije s sedeži v Veliki Britaniji in ZDA.«



Z zunanjega ministrstva so sporočili, da so že večkrat opozorili, da je pričakovati tovrstne nevarne provokacije, ki jih pripravljajo nasprotniki uničenja še enega od zadnjih terorističnih oporišč v Siriji in politične rešitve krize. »Cilj teh neutemeljenih laži je zaščititi ­teroriste in nepopustljivo radikalno opozicijo, ki je zavrnila politična pogajanja, in upravičiti zunanjim igralcem morebitno uporabo sile,« so zapisali na ministrstvu.

»Upamo, da se bodo izognili korakom, ki jih ni nihče izzval in bodo zgolj poslabšali že tako nestabilne razmere v regiji,« je včeraj tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov komentiral izjave ruskega veleposlanika v Libanonu Aleksandra Zasipkina. Ta ni zgolj zagrozil, da bodo ruske oborožene­ sile sestrelile vsako ameriško raketo, ki bo poletela proti sirskim ciljem, ampak da bodo uničile tudi izstrelišče. V pogovoru za televizijo Al Manar, ki je v rokah Hezbolaha, je izjavil: »Če se bo zgodil ameriški raketni napad, bomo v skladu s tem, kar sta rekla Putin in glavni poveljnik naše vojske, sestrelili ameriške rakete in celo lokacije, od koder so bile izstreljene.«

Ruski diplomat je zgolj ponovil svarila vodje ruskega generalštaba, generala Valerija Gerasimova, ki je že pred mesecem dejal: »Če bodo ogrožena življenja ruskih vojakov, bodo naše oborožene sile udarile po raketah in lokacijah, od koder so bile izstreljene.« Te izjave je treba vzeti resno, je izjavil analitik ameriškega Centra za mornariške analize Michael Kofman. »Če vrhovni poveljnik ruske vojske reče kaj takega, ga je treba poslušati, saj mu je nekdo ukazal, naj tako govori.«

Zasipkin je v intervjuju povedal, da so lažne novice o domnevnem kemičnem napadu v Siriji zgolj pretveza za napad na zakonite sirske oblasti, ameriško in zahodno stopnjevanje sovražnosti pa da bo privedlo do »velike krize«. Tudi nekdanji poveljnik ruskega vojaškega letalstva Vladimir Šamanov, ki zdaj vodi odbor za obrambo v spodnjem domu ruskega parlamenta, je opozoril, da ni dvoma o tem, da bo njegova država tudi z orožjem odgovorila na vsak napad na sirsko oblast ali svoje enote, ki so bile edine povabljene v Sirijo v skladu z mednarodnim pravom. »Politika dvojnih standardov je presegla vse meje. Niti eno protizakonito dejanje ne bo ostalo brez odgovora,« je izjavil Šamanov in posvaril ZDA, naj se ne zanašajo preveč na svojo mornarico in svoje »lažne novice«.

Komentarji: