Predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer odstopa

Volilni fiasko v Turingiji je odnesel prvo damo krščanskih demokratov (CDU).
Fotografija: Predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer in kanclerka Angela Merkel. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer in kanclerka Angela Merkel. FOTO: Reuters

Predsednica največje nemške stranke CDU Annegret Kramp-Karrenbauer je napovedala, da bo zapustila položaj na vrhu stranke.

Za to potezo se je odločila po volilnem fiasku v Turingiji, ki je do danes odnesel že tri politične glave. Položaj bo zapustila poleti, na željo kanclerke Angele Merkel pa ostaja ministrica za obrambo. To tudi pomeni, da se ne bo potegovala za položaj kanclerke na zveznih parlamentarnih volitvah prihodnje leto.

Odločitev je Kramp-Karrenbauerjeva, kot poročajo nemški mediji, sporočila na današnjem sestanku vodstva stranke, razlog za njeno odločitev pa so menda prepiri znotraj stranke okoli odnosa CDU do Alternative za Nemčijo (AfD) in Levice. Prepir okoli (ne)sodelovanja z omenjenima strankama je izbruhnil po tem, ko je bil na volitvah deželne vlade s pomočjo CDU ter liberalne FDP in AfD na položaj predsednika izvoljen kandidat FDP Thomas Kemmerich. To je obveljalo kot prekršitev tabuja, saj je CDU zagovarjala politiko nesodelovanja s skrajno desno AfD.
 

Predsednik in kancler združena v eni osebi


Znotraj stranke je po tem debaklu izbruhnila razprava o tem, ali naj torej CDU prekrši svoje drugo politično vodilo, da namreč prav tako ne sodeluje z Levico, ki je na političnem zemljevidu po ocenah večine poslancev CDU pozicionirana preveč skrajno levo. V Turingiji je bila namreč izvolitev vlade Boda Ramelowa (Levica) mogoča le z aktivno ali vsaj pasivno podporo CDU.

AKK naj bi na srečanju stranke dejala, da vztraja pri stališču, da CDU ne bo sodelovala niti z AfD niti z Levico. Del članstva stranke se s tem ne strinja. Poleg tega pa naj bi se v turinški krizi izkazalo, da morata biti položaja predsednice stranke in kanclerstva združeni v eni osebi. To vprašanje je stranko in analitike zaposlovalo že takoj, ko je kanclerka Merkel pred dobrim letom dni žezlo stranke odložila, ostala pa v kanclerski palači.

Posredno je to kot velik problem potrdil tudi minister za zdravje Jens Spahn, ki je na twitterju zapisal, da je bila ločenost teh dveh položajev zelo težavna. Nepričakovano odločitev AKK za odstop je ocenil za spoštovanja vredno.

Na odstop AKK so se že odzvali v AfD, kjer so na twitterju zapisali, da je to le prvi korak in da mora zdaj odstopiti še kanclerka.
 

Sta Levica in AfD enako skrajni stranki?


Katja Kipping iz stranke Levica je dejala, da je odstop AKK neposredna posledica tega, da v CDU AfD in Levico enačijo. Hkrati je dejala, da bi izvolitev Friedricha Merza za predsednika CDU vodila v še več sodelovanja z AfD oziroma fašisti,ko je imenovala člane stranke AfD.

Kippingovi odgovarja nekdanji podpredsednik poslanske skupine CDU v zveznem parlamentu Wolfgang Bosbach. V pogovoru na eni od nemških televizij je dejal, da CDU nikakor ne more sodelovati s stranko Levica, ki si prizadeva za spremembo političnega sistema v Nemčiji po socialističnih vzorih. "Ne želim si drugačne Nemčije. Želim, da Nemčija ostane takšna, kot je danes. Ekonosmko in družbeno uspešna," je dejal Bosbach in Levici tako očital nesprejemljive radikalne ideje.

 

Preberite še:

Komentarji: