Premier pod plazom kritik: Scott, kje si? Vrni se domov!

Avstralija se spopada z visokimi temperaturami in hudimi požari, v katerih je umrlo že osem ljudi.
Fotografija: Avstralija je ena glavnih onesnaževalk. FOTO: Wendell Teodoro/Afp
Odpri galerijo
Avstralija je ena glavnih onesnaževalk. FOTO: Wendell Teodoro/Afp

Medtem ko po Avstraliji divjajo hudi požari, premier Scott Morrison dopustuje na Havajih. Po plazu kritik in obsojanja, da bi moral v težkih trenutkih stati ob strani svojim državljanom, se je vendarle opravičil in obljubil, da se vrne takoj, ko bo mogoče. 

Po državi je izbruhnilo več kot 100 požarov, padajo temperaturni rekordi, osem ljudi je umrlo, poleg tega so plameni uničili več kot 700 domov. Dva prostovoljna gasilca, 32-letni Geoffrey Keaton in 36-letni Andrew O'Dwyer, sta v četrtek umrla v prometni nesreči, potem ko se je na gasilsko vozilo zrušilo drevo. Plameni so uničili tudi več milijonov hektarjev gozda, poroča BBC. Z ognjenimi zublji se bori več sto gasilcev, med njimi je 95 odstotkov prostovoljnih.

Visoke temperature v Avstraliji ne pojenjajo. FOTO: Peter Parks/Afp
Visoke temperature v Avstraliji ne pojenjajo. FOTO: Peter Parks/Afp


Morrisona so na družbenem omrežju twitter obtožili, da z družino raje uživa na dopustu, kot pa da bi pomagal v izrednih razmerah. Premier se je bil tako primoran posuti s pepelom: »Globoko obžalujem, da sem prizadel številne državljane, ker sem z družino odšel na dopust, medtem ko se sami spopadajo s to naravno nesrečo.«

Zaradi vročinskega vala in požarov, ki še vedno divjajo na vzhodu celine, je zvezna država Novi Južni Wales že drugič v zadnjem mesecu dni razglasila sedemdnevne izredne razmere. Na twitterju se je nad Morrisonom tako vsul plaz sporočil z oznakami #WheresScotty, #WhereTheBloodyHellAreYou in #Morrisonfires, poroča BBC.



V petek je v radijskem intervjuju potrdil, da je dopustoval na Havajih in dodal, da so ga redno obveščali o dogajanju glede požarov. Vseskozi je bil seznanjen tudi z dogajanjem ob izbruhu vulkana na novozelandskem Belem otoku, v katerem je umrlo 11 avstralskih državljanov.  

Pred premierjevo rezidenco se je pred dnevi kljub hudi vročini zbralo več sto šolarjev, ki so pozivali k takojšnjim ukrepom v zvezi s požari in podnebnimi spremembami. Protestniki so med drugim nosili transparente Kakšen je zrak na Havajih ter Kdaj bodo šli na počitnice naši gasilci. Pred poslopjem so hoteli šotoriti, dokler se premier ne vrne, a jih je razgnala policija in pri tem aretirala deset ljudi, poročanje nemške tiskovne agencije povzema STA.

Visoke temperature v Avstraliji ne pojenjajo, dvignile so se na okoli 45 stopinj Celzija. V zvezni državi Victoria so v petek izmerili najtoplejši decembrski dan, temperatura se je v mestu Hopetoun dvignila na 47,4 stopinje.



Avstralsko vlado mnogi kritizirajo, ker ne naredi dovolj glede globalnega segrevanja. Morrison je dejal, da država prispeval le 1,3 odstotke emisij na svetu, vendar je Avstralija v resnici ena največjih onesnaževalk.

Preberite še:

Komentarji: