Protesti na Poljskem so zavrli uveljavitev nove zakonodaje o splavu

Poljakom je z množičninimi protesti uspelo začasno ustaviti uveljavitev nove zakonodaje, ki skoraj v celoti prepoveduje splav.
Fotografija: Množični protesti so zavrli uveljavitev prepovedi splava na Poljskem. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Odpri galerijo
Množični protesti so zavrli uveljavitev prepovedi splava na Poljskem. FOTO: Kacper Pempel/Reuters

Poljska je zamaknila uveljavitev nove ureditve glede umetne prekinitve nosečnosti. Odločitev ustavnega sodišča še vedno ni bila objavljena v uradnem listu, čeprav se je rok iztekel v ponedeljek. Sodba ustavnega sodišča, ki skorajda v celoti prepoveduje splav, je sprožila množične proteste v državi.

Ustavno sodišče je konec oktobra razsodilo, da umetna prekinitev nosečnosti zaradi razvojnih nepravilnosti zarodka ni skladna z ustavo. Po novem bi bil tako na Poljskem splav mogoč le še v primeru incesta ali posilstva ter življenjske ogroženosti matere.

A da bi odločitev sodišča začela veljati, bi morala biti tudi uradno objavljena, kar pa se do roka, ki se je iztekel v ponedeljek, po poročanju poljske tiskovne agencije PAP ni zgodilo.

image_alt
Kolateralne žrtve moške demokracije


Na vprašanje novinarjev glede zamika objave je vodja kabineta premiera Michał Dworczyk v torek odgovoril, da o tej temi trenutno poteka razprava. »Dobro je, da si v tej situaciji, ki je težka in ki sproža veliko čustev, damo čas za dialog in za izdelavo novega stališča,« je povedal za poljske medije.

Odločitev sodišča je sporžila najbolj množične proteste na Poljskem v zadnjih treh desetletjih. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Odločitev sodišča je sporžila najbolj množične proteste na Poljskem v zadnjih treh desetletjih. FOTO: Kacper Pempel/Reuters


Razprava med vladajočo stranko Zakon in pravičnost (PiS) in njenimi koalicijskimi partnericami naj bi trenutno potekala o nedavnem predlogu zakona o splavu, ki ga je v parlament vložil poljski predsednik Andrzej Duda.

V skladu z njegovim predlogom bi bila prekinitev nosečnosti možna tudi v primeru usodnih deformacij zarodka. Ni pa jasno, ali bi koalicija lahko zagotovila predlogu zadostno podporo v parlamentu in najverjetneje ne bi pomiril niti protestnikov.

Odločitev sodišča je namreč sprožila množične proteste po vsej državi. Na ulice poljskih mest je kljub prepovedi zbiranja ob pandemiji covida-19 odšlo na stotistoče ljudi. Samo v Varšavi se je po podatkih tamkajšnjih pristojnih služb v petek zbralo okoli 100.000 ljudi. Več protestov je napovedanih tudi za ta teden.

Preberite še:

Komentarji: