V Turčiji vnovični protesti proti izstopu iz Istanbulske konvencije

Turčija je iz Istanbulske konvencije, ki med drugim ščiti žrtve nasilja, izstopila pred približno tednom dni.
Fotografija: Protesti proti izstopu Turčije iz Istanbulske konvencije. FOTO: Umit Bektas/Reuters
Odpri galerijo
Protesti proti izstopu Turčije iz Istanbulske konvencije. FOTO: Umit Bektas/Reuters

V Turčiji so včeraj znova potekali protesti, na katerih je več tisoč žensk predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana pozvalo, naj prekliče odločitev o izstopu Turčije iz Istanbulske konvencije o pravicah žensk, poročajo tuje tiskovne agencije.

Turčija je 20. marca izstopila iz Istanbulske konvencije, ki je bila sprejeta z namenom zaščititi ženske pred nasiljem. Odločitev Erdoğana je sprožila proteste v Turčiji ter številne pozive Zahoda in mednarodnih organizacij, naj Ankara prekliče odločitev. Protesti so drugi konec tedna potekali v Istanbulu in Ankari, kjer je skupina žensk protestirala v središču mesta, obkrožena z policijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Protestnice so skandirale »ne bojimo se, ne bomo molčale, ne bomo ubogale«.



Prizor z včerajšnjega protesta v Istanbulu. FOTO: Umit Bektas/ Reuters
Prizor z včerajšnjega protesta v Istanbulu. FOTO: Umit Bektas/ Reuters


Nasilje nad ženskami je razširjen problem v Turčiji. Izstop iz Istanbulske konvencije je slaba novica za milijone žensk in otrok, ki živijo v tej državi, je opozorila direktorica turške Amnesty International Ece Unver. Konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti temu nasilju je leta 2011 v Istanbulu, kjer so jo sprejeli, podpisal tudi Erdoğan, ko je bil še predsednik vlade. Konvencijo je Ankara ratificirala, a je po podatkih turške platforme Ustavili bomo femicid niso nikoli uveljavili.

Komentarji: