Reševalci tekmujejo s časom, da bi rešili preživele pred prihodom zemeljskih plazov in deročih voda

V torek in sredo bo Kalifornijo zajela deževna fronta, ki bo pomagala pogasiti ogenj, vendar bo hkrati lahko povzročila poplave in plazove.
Fotografija: Dež bo pogasil ogenj in očistil zrak, vendar strokovnjaki opozarjajo na nevarnost zemeljskih plazov in deročih voda, ki bodo po vsej verjetnosti prizadeli od ognja razgaljena pobočja krajev Magalia, Paradise in Conow. FOTO: Reuters 
Odpri galerijo
Dež bo pogasil ogenj in očistil zrak, vendar strokovnjaki opozarjajo na nevarnost zemeljskih plazov in deročih voda, ki bodo po vsej verjetnosti prizadeli od ognja razgaljena pobočja krajev Magalia, Paradise in Conow. FOTO: Reuters 

Za torek in sredo je v Kaliforniji napovedan dež, ki bo zagotovo pomagal pogasiti požare v Kaliforniji. Meteorologi napovedujejo, da si bodo prebivalci severne Kalifornije lahko kmalu oddahnili od gostega dima, ki prežema ozračje. »Zmerni veter bo postopoma razpihal požarni dim,« je za San Francisco Chronicle ponazoril Steven Anderson, meteorolog državne meteorološke agencije, in dodal, da bo glavnina dežja, ki bo zapadla v sredo, izničila škodljive delce v zraku. 

V mestecu Paradise, kjer še vedno divjajo ognjeni zublji, bo po napovedih zapadlo do 12 centimetrov dežja. Požar je doslej v tem kraju uničil 600 kvadratnih kilometrov obdelovalnih površin, do nedelje popoldne pa so ga gasilci omejili v 65 odstotkih.

A prihaja nova nevarnost. Strokovnjaki opozarjajo na zemeljske plazove in deročo vodo, ki bi lahko prizadeli od ognja razgaljena pobočja krajev Magalia, Paradise in Conow. Na stotine reševalcev zdaj tekmuje s časom, da bi rešili čim več preživelih, preden jih zajamejo deroče reke vode, zemlje in razbitin. Zemeljski plazovi se pojavijo takrat, ko požari požgejo rastlinje in korenine, ki držijo prst na mestu. Prav tako se zaradi ognja strdi zgornji sloj prsti, kar onemogoča odtekanje vode. Januarja letos so v Kaliforniji že imeli poplave, ki so bile posledica požarov. Požari v Kaliforniji so najhujši v zgodovini te zvezne države, 993 ljudi je še vedno pogrešanih in število žrtev se je povzpelo na 77. Predsednik Donald Trump je v soboto obiskal prizadeto območje tako severnega kot južnega dela Kalifornije.

Januarske poplave v Kaliforniji dokazujejo, da lahko požari povzročijo tudi poplave. FOTO: Reuters
Januarske poplave v Kaliforniji dokazujejo, da lahko požari povzročijo tudi poplave. FOTO: Reuters

Preberite še:

Komentarji: