Reuters letos ponovno prejel dva Pulitzerja

Reuters je ta ponedeljek prejel dve Pulitzerovi nagradi, eno o pokolu 10 muslimanskih Rohingja moških s strani mjanmarskih varnostnih sil, drugo pa za reportažo o srednjeameriških migrantih, ki iščejo zatočišče v ZDA.
Fotografija: Luis Acosta iz Hondurasa nosi 5-letnega Anhela Jezusa med prečkanjem reke Suchiate na meji med Gvatemalo in Mehiko, skupaj z ostalo karavano priseljencev iz Srednje Amerike na poti v ZDA. Foto Adrees Latif Reuters
Odpri galerijo
Luis Acosta iz Hondurasa nosi 5-letnega Anhela Jezusa med prečkanjem reke Suchiate na meji med Gvatemalo in Mehiko, skupaj z ostalo karavano priseljencev iz Srednje Amerike na poti v ZDA. Foto Adrees Latif Reuters

»Medtem ko je hvaležno, da je naše delo nagrajeno, bi morala svetovna javnost posvetiti več pozornosti na ljudi o katerih poročamo, v našem primeru o Rohingja beguncih in o srednjeameriških migrantih,« je izjavil glavni urednik Reutersa, Stephen J. Adler.

V naši fotogaleriji si lahko ogledate nagrajeno fotoreportažo o srednjeameriških migrantih, ki so zapustili svoje države v želji po boljšem življenju, ki naj bi jih čakalo v ZDA.

V drugih kategorijah sta bili v ospredju tematiki masovnih streljanj v ZDA ter preiskave ameriškega predsednika Donalda Trumpa. New York Times in Washington Post sta prav tako letos prejela dva Pulitzerja.

Reuters in Associated Press sta dobila nagrade za mednarodno poročanje, pri čemer je AP dobila nagrado za poročanje o vojnih grozotah v Jemnu.

Foto Kim Kyung-hoon Reuters
Foto Kim Kyung-hoon Reuters


Ena od nagrad, ki ju je prejel Reuters je bila podeljena za raziskovalno poročilo, ki je razkrilo pokol 10 Rohingja muslimanov v vasi Inn Din, v osrčju konfliktne cone v Burmi.

Dva mlada novinarja Reutersa, Wa Lone in Kyaw Soe Oo, oba državljana Burme, sta našla množično grobišče, polno kosti, ki so štrlele iz tal. Nato sta zbrala pričevanja storilcev, prič in družin žrtev. Od vaščanov sta pridobila tri uničujoče fotografije: na dveh je 10 Rohingya moških, ki so zvezani klečali; na tretji pa so pohabljena telesa istih 10. mož v plitvih grobovih.

Decembra 2017, preden sta Wa Lone in Kyaw Soe Oo lahko dokončala svojo zgodbo, sta bila aretirana, ker so se burmanske oblasti, ki so bile pod budnim očeom mednarodnih opazovalcev, na vse pretege trudile, da bi blokirale poročilo. Članek Pokol v Burmi, so dokončali kolegi Simon Lewis in Antoni Slodkowski ter ga objavili februarja lani. Septembra sta bila Wa Lone in Kyaw Soe Oo obsojena na sedem let zapora zaradi kršitve zakona o uradni tajnosti države. Reutersova novinarja sta še danes zaprta v burmanskem zaporu.

 

Komentarji: