Robert Golob in Giorgia Meloni: Korak naprej za manjšino

Nadzor na meji med državama do nadaljnjega ostaja. Slovencem v Italiji obljuba finančne podpore in zastopstva na deželni ravni.
Fotografija: Premier Robert Golob in njegova kolegica Giorgia Meloni sta se v Rimu srečala v prijateljskem vzdušju.

Foto Remo Casilli/Reuters
Odpri galerijo
Premier Robert Golob in njegova kolegica Giorgia Meloni sta se v Rimu srečala v prijateljskem vzdušju. Foto Remo Casilli/Reuters

Predsednik vlade Robert Golob se je včeraj prvič mudil na dvostranskem srečanju pri kolegici Giorgii Meloni v Rimu. Osrednja tema so bile napovedane ilegalne migracije in nadzor na meji – ta do nadaljnjega ostaja, a sta se zavzela, da ne sme biti obremenjujoč za lokalno prebivalstvo. Golob pa je v Italiji dobil zagotovili za finančno podporo slovenski manjšini ter za slovensko zastopstvo vsaj na deželni ravni, medtem ko predstavništvo v rimskem parlamentu ostaja zahteva, uresničljiva dolgoročno.

»Današnji obisk je potrdil strateško zavezništvo Slovenije in Italije pri vseh pomembnih evropskih in globalnih temah,« je dejal Robert Golob ter na novinarsko vprašanje pritrdilno odgovoril, da je Slovenija pisala predsedniku evropskega sveta Charlesu Michelu za podporo pri vključevanju Bosne in Hercegovine v EU – za kar sta se zavzela tudi oba z Melonijevo. To bi namreč ugodno vplivalo na stabilizacijo širše regije in zagotovitev miru v tem delu sveta. Robert Golob je bil z rimskim obiskom zadovoljen. Omenil je, da Italija močno podpira projekt Evropske prestolnice kulture 2025, v katerem sta se povezali Nova Gorica in Gorica. »Vsi v tem vidimo zelo pomemben dogodek in priložnost, da se dve državi in dva naroda med sabo še bolj povežeta,« je pripomnil. Povedal je tudi, da bo italijanska vlada finančno podprla krepitev slovenske manjšine, začeli pa so tudi pogovore o stalnem predstavništvu – tako v italijanskem parlamentu kot v deželnem svetu Furlanije - Julijske krajine. Medtem ko je prvo po Golobovi oceni dolgoročnejši projekt, se kot hitreje uresničljiva kaže druga možnost. Po njegovi oceni bi te napovedi, ne le spodbudno vplivale na ohranitev slovenske manjšine, ampak bi pomenile tudi korak naprej, torej za njeno okrepitev.

O nadzoru na meji pa je dejal, da se tako slovenska kot italijanska stran strinjata, da je schengen zelo velika pridobitev za Evropo in da mora biti vsakršno poseganje v prosti pretok blaga in predvsem ljudi filigransko ter opravljeno z veliko pozornosti. »Žal so razmere take, da se nadzor nadaljuje, pomembno pa je, da se izvaja tako, da čim manj obremenjuje življenje ob meji,« je poudaril.

Slovenija bi od Italije kupovala vojaško opremo

»Imela sva poglobljeno in koristno izmenjavo pogledov,« je dejala italijanska predsednica vlade Giorgia Meloni. Po njenih besedah sta s slovenskim premierom obravnavala teme tako z dvostranske agende kot tudi evropske in mednarodne. Poudarila je, da želita obe državi, ki si delita prostor ob severnem Jadranu, tega postaviti v novo središče, tudi v mednarodnem pogledu. Blagovna menjava med državama je lani dosegla rekordno vrednost 14 milijard evrov. Med nadaljnjimi priložnostmi sodelovanja je omenila strateška področja energetike, obrambe in infrastrukture.

O tem, kdaj se bo ponovno vzpostavil schengenski režim, pa je dejala, da bo to takoj, ko bodo razmere to dovoljevale. Z Golobom sta se zavzela predvsem za obvarovanje zunanjih schengenskih meja ter za evropsko prihodnost držav Zahodnega Balkana in za pospešitev tega procesa, pri čemer je Melonijeva poudarila, da je od nekdaj govorila o ponovni evropski združitvi, ne o širitvi. Skupaj sta izrazila tudi podporo Ukrajini.

Slovenija po besedah Roberta Goloba načrtuje nakup pomembne vojaške opreme, pri čemer računa na Italijo kot dobaviteljico. Naša država naj bi z zahodno sosedo sodelovala tudi pri humanitarnem delovanju v Gazi, kamor je že odplula italijanska ladja, v kateri so uredili bolnišnico. Italija pa po besedah Melonijeve računa na prijateljske odnose s Slovenijo, ko bo naša država prihodnje leto zasedla mesto nestalne članice v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov. Golob ji je poleg tega obljubil slovensko podporo pri kandidaturi za Expo 2030.

Melonijevo je povabil tudi na obisk v Novo Gorico, kjer se bo lahko prepričala, kako blizu sta si z Gorico, in o pomenu projekta Evropske prestolnice kulture – predvsem pa, kako blizu so si ljudje, ki tu živijo.

Preberite še:

Komentarji: