Še dolga pot pred zgodovinsko kupčijo o brexitu

Če ne bo česa izrednega, bodo ločitveni sporazuma od Združenega kraljestva blagoslovili na izrednem vrhu 25. novembra
Fotografija: Glavni bruseljski pogajalec Michel Barnier in predsednik evropskega sveta Donald Tusk se zavedata, da se lahko še kaj zaplete. FOTO: REUTERS/Francois Lenoir
Odpri galerijo
Glavni bruseljski pogajalec Michel Barnier in predsednik evropskega sveta Donald Tusk se zavedata, da se lahko še kaj zaplete. FOTO: REUTERS/Francois Lenoir

Bruselj - Po sklenitvi sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz EU je doseženo na dolgotrajnih pogajanjih na spolzkem političnem parketu, predvsem v Londonu.

Sporazum bodo pregledale države članice in po pričakovanjih večjih zadržkov v EU27 ne bo, saj so bile ves obveščane o poteku pogajanj. V nedeljo 25. novembra ob 9.30 se bodo voditelji članic zbrali na izrednem vrhu, na katerem naj bi blagoslovili sporazum. »Če ne bo česa izrednega,« je predsednik evropskega sveta in sklicatelj vrha Donald Tusk namignil na grozeče zaplete na Otoku.  

Glavni evropski pogajalec Michel Barnier je zjutraj sporazum označil za poštenega in uravnoteženega, »a obe strani imata pred seboj še dolgo pot«.

Sporazum obsega 585 strani in ureja temeljna področja, kot so pravice državljanov, finančni del rešitve, mehanizmi za reševanje sporov …
 

Preprečiti ogrožanje irskega miru


V zadnji pogajalski fazi je bila najbolj kočljivo vprašanje rezervne rešitve (razvpiti backtsop), ki je urejena v posebnem protokolu o Irski in Severni Irski. Tako naj bi preprečili nastanek trde meje na irskem otoku, ki bi z nadzorom ljudi in blaga ogrozila dosežke mirovnega procesa.

Združeno kraljestvo bo od brexita 29. marca prihodnje leto konca leta 2020 v obdobju tranzicije, ko bo ostalo del carinskega unije in notranjega trga.  Ne bo več članica Unije, a moralo bo spoštovati svoje obveznosti iz prava EU, o katerih sploh ne bo več soodločalo. Rok za sklenitev sporazuma o prihodnjih odnosih je 1. julij 2020. Obstaja še alternativa – enkratno podaljšanje tranzicije. 


Skupno carinsko območje


Zasilna rešitev bo zaživela samo, če ne bo sporazuma o ureditvi prihodnjih odnosov. Skladno z njo bi EU27 in Združeno kraljestvo oblikovala skupno carinsko območje. Da bi se ognili nadzoru na meji na irskem otoku, bo Severna Irska morala ostati usklajena s standardi enotnega trga na več področjih. To zahteva še nadzor blaga (denimo z vidika DDV ali sanitarnih standardov), ki prihaja iz preostanka Združenega kraljestva na Severno Irsko.

To vse naj bi preprečevalo, da bi Združeno kraljestvo izkoriščalo novi položaj in čez irski otok preplavljalo notranji trg Unije s cenejšimi izdelki. Ribištvo naj bi sicer bilo izločeno iz tega carinskega območja.

V skupnem carinskem območju bi delovali številni sistem nadzora, ki bi preprečevali izkoriščanje položaja za boljši konkurenčni položaj. Tako bodo na Otoku, denimo, morali spoštovati  pravila EU glede državnih pomoči. Premierka Theresa May se nadeja, da zasilna rešitev sploh ne bi zaživela, ker bo sklenjen celovit sporazum o odnosih z EU27.
 

Prihodnji odnosi še odprti

 
Tudi v osnutku politične izjave o prihodnjih odnosih se omenjajo za blago takšne rešitve glede prihodnjega regulatornega in carinskega sodelovanja, ki bodo omogočale enake konkurenčne pogoje. Cilj je vzpostavitev prostotrgovinskega območja brez carin, dajatev in količinskih omejitev. Glede finančnih storitev je zahteva poštena konkurenca. Pogajanja o področjih, kakšna so obramba, zračni promet ali ribištvo se bodo začela po izpeljavi brexita.

 
45 milijard za ločitev

 
Druga vprašanja ločitvenega sporazuma so bila na koncu manj kočljiva ali so bila že urejena v prejšnjih fazah pogajanja.
Na področju pravic državljanov je trem milijonom državljanom  EU27, ki živijo na Otoku, in 1,2 Britancev na tej strani Rokavskega preliva, zagotovljeno ohranjanje doseganja pravic do bivanj, dela ali študija.

Zajamčene so njihove dosežene socialne pravice. Države sicer lahko uvedejo sistem registracije bivališča. Študentje na Otoku bodo, denimo, po izteku tranzicije nadaljevali študij, a morali se zaprositi za stalno bivališče.

Finančna poravnava predvideva, da bo London plačal svoje obveznosti, ki izhajajo iz članstvo. Okvirni znesek je 45 milijard evrov.
 

Preberite še:

Komentarji: