Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sestrelitev letala povzročila napetost med Rusijo in Izraelom

Ruski predsednik Vladimir Putin: Sestrelitev je splet tragičnih okoliščin.
Moskva vztraja, da je Izrael posredno odgovoren za sestrelitev ruskega vojaškega letala II-20 nad Sredozemskim morjem. FOTO: Wikipedia
Moskva vztraja, da je Izrael posredno odgovoren za sestrelitev ruskega vojaškega letala II-20 nad Sredozemskim morjem. FOTO: Wikipedia
Katja Miklavčič, Boris Čibej
18. 9. 2018 | 13:45
18. 9. 2018 | 17:32
3:11
Ponedeljkova sestrelitev ruskega vojaškega letala nad Sredozemskim morjem v bližini obale Sirije je povzročila napetost med Rusijo in Izraelom. Zaradi dogodka se je pri ruskih oblasteh včeraj zagovarjal izraelski veleposlanik v Moskvi.
 
Rusko vojaško letalo s 15 vojaki na krovu je z radarjev izginilo v ponedeljek zvečer, kmalu za tem, ko sta se predsednika Rusije in Turčije Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdoğan dogovorila za vzpostavitev demilitarizirane cone okoli province Idlib na severozahodu Sirije. Turbopropelersko transportno letalo Il-20 je sestrelila sirska protiraketna obramba, ruski predsednik Putin pa je dogodek opisal kot »splet nesrečnih okoliščin«.

Preden se je oglasil predsednik Putin, so v tujih medijih odmevale navedbe ruskega obrambnega ministrstva, da so za sestrelitev odgovorni izraelski piloti. Ti so izvajali napade na sirske tarče in so rusko letalo uporabili kot zaščito« pred protiletalsko obrambo Sirije. Za umik, so pojasnili na ruskem obrambnem ministrstvu, njihovo letalo ni imelo dovolj časa.


»Namerna provokacija«


Ker so po besedah tiskovnega predstavnika obrambnega ministrstva izraelski piloti nedvomno opazili rusko letalo, ki je začelo pristajati na višini petih kilometrov – vračalo se je v vojaško bazo Hmeimim–, je šlo za »namerno provokacijo«. Dogodek je komentiral tudi tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Povedal je, da je Rusija večkrat pozvala Izrael, naj preneha z letalskimi napadi, ki ogrožajo varnost ruskih vojakov.

Medtem ko po pisanju francoskega časnika Le Monde Pariz zanika vsakršno vpletenost v operacijo, je Izrael navedbe Moskve prvič komentiral včeraj popoldne. Kot so sporočili iz izraelske vojske, obžalujejo smrt vojakov, ki so umrli ob sestrelitvi letala, a trdijo, da odgovornost za dejanje nosi režim sirskega predsednika Bašarja al Asada. Povedali so, da so izraelska letala ponoči napadla proizvodnjo orožja, za katerega verjamejo, da je bilo namenjeno gibanju Hezbolah.

Ker dejanje izraelskih pilotov po mnenju Moskve ni bilo skladno z »duhom rusko-izraelskega partnerstva«, si Rusija pridržuje pravico, da se nanj ustrezno odzove. Kako, niso komentirali, a so na zagovor poklicali izraelskega veleposlanika v Moskvi. So se pa o morebitnih ruskih ukrepih razgovorili analitiki. »Incident bo zapletel naše odnose z Izraelom. Ti so zdaj prav zaradi sirskega dejavnika postali normalni. Zdaj pa bo skoraj gotovo Sirija zaprta za izraelska letala,« je za spletišče Cargrad povedal vojaški komentator Aleksej Borzenko. Njegov kolega Vladislav Šurigin meni podobno: »Vsako izraelsko vojaško letalo, ki se bo pojavilo v tej coni, bodo preprosto uničili. Rusija bo zaprla nebo.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine