Srbski odvetniki po umoru kolega stavkajo: S takšnimi primeri se ne bomo sprijaznili

Dragoslava Ognjanovića so ustrelili v soboto pred njegovim domom v Novem Beogradu.
Fotografija: Dragoslav Ognjanović leta 2001 ob prihodu iz zapora, kjer je obiskal Slobodana Miloševića. FOTO: Darko Vojinović/AP
Odpri galerijo
Dragoslav Ognjanović leta 2001 ob prihodu iz zapora, kjer je obiskal Slobodana Miloševića. FOTO: Darko Vojinović/AP

Srbski odvetniki so danes zaradi sobotnega umora kolega Dragoslava Ognjanovića začeli enotedensko stavko. Srbska in beograjska odvetniška zbornica sta objavili, da želijo s tem poslati jasno sporočilo, da se s takšnimi primeri ne bodo sprijaznili.

Zbornici sta ob tem napovedali, da bosta razpisali denarno nagrado za tiste, ki bodo tožilstvu podali verodostojne informacije, ki bi privedle do obtožnic za storilce in naročnike umora 57-letnega Ognjanoviča. Zahtevali bosta tudi sestanek z ministrstvom za pravosodje in policijo, cilj pa je sestaviti posebno preiskovalno ekipo za odkritje storilcev sobotnega umora.

Ognjanovića so ustrelili v soboto pred njegovim domom v Novem Beogradu. Njegov 26-letni sin je bil pri tem lažje ranjen v roko. Za storilci se je izgubila vsaka sled, do danes o njih ni bilo nobenih novih informacij.

Ognjanović, eden najbolj znanih srbskih odvetnikov, je bil med drugim pravni svetovalec nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića med sojenjem na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Sicer pa je bil zagovornik v vrsti vidnih sojenj proti mafiji v Srbiji in Črni gori.

Nazadnje je zagovarjal člana Zemunskega klana Luka Bojovića, ki so ga v Srbiji pravnomočno oprostili vseh obtožb, a zaradi posedovanja orožja v Španiji prestaja 18-letno zaporno kazen. Bojović je eden izmed najbolj znanih mafijcev v Srbiji.

Dragoslav Ognjanović je leta 2002 v Haagu spregovoril za novinarje. FOTO: Reuters
Dragoslav Ognjanović je leta 2002 v Haagu spregovoril za novinarje. FOTO: Reuters


Ognjanovića so umorili po nizu umorov članov med seboj sprtih mafijskih skupin v Beogradu, pri katerih gre večinoma za črnogorske državljane. Srbsko notranje ministrstvo je junija v poskusu ustavitve oboroženih spopadov objavilo seznam tujcev, ki so jim prepovedali vstop v Srbijo. Mediji so takrat ugibali, da gre za od 300 do 500 ljudi, večinoma pripadnike dveh med seboj sprtih mamilarskih družin iz črnogorskega Kotorja.

Po poročanju srbskih Večernjih novosti naj bi bil Bojović eden glavnih igralcev v spopadu med tema dvema družinama. Drug srbski odvetnik Vladimir Zrelec, ki je predstavljal člane rivalskega klana, je bil umorjen decembra 2015 v Beogradu.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po umoru Ognjanovića v nedeljo sporočil, da bodo izvedli še ostrejše in resnejše operacije, s katerimi bodo morilcem in kriminalcem pokazali, da v Srbiji niso plodna tla za njihovo dejavnost. Pri tem je priznal, da ga skrbi spopad »dveh klanov« okoli trga narkotikov in da je o tem govoril z notranjim ministrom Nebojšo Stefanovićem.

Komentarji: